ΚΙΝΑΛ: Καραμπόλες κορυφής

ΚΙΝΑΛ: Καραμπόλες κορυφής

Στο ΚΙΝΑΛ γίνεται εκρηκτικό το κλίμα, λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ενόψει των διαδικασιών για εκλογή νέας ηγεσίας τον Νοέμβριο

Εκρηκτικό είναι το κλίμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, και φυσικά πριν από τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου ή της νέας προέδρου τον ερχόμενο Νοέμβριο, λένε οι πληροφορίες.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι στη συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστικά οι πάντες θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η είδηση όμως την οποία αποκαλύπτει σήμερα το Documento είναι ότι το τοπίο τον ερχόμενο Νοέμβριο δεν αποκλείεται να είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, με μοναδική σταθερά την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή δείχνει ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο!

Αλλαξε τα δεδομένα ο Καστανίδης

Η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη, όπως έγραψε την προηγούμενη Κυριακή το Documento, άλλαξε τα δεδομένα αφού απευθύνεται στην ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων με τη Φώφη Γεννηματά, θέτοντας σε αμφισβήτηση την πρόκριση της σημερινής προέδρου στον δεύτερο γύρο. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κ. Γεννηματά έχει δεχτεί εισηγήσεις να καθίσει στο τραπέζι με τον Χ. Καστανίδη και να συζητήσουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία ένας από τους δυο τους ώστε να μην περάσει στον δεύτερο γύρο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το οξύμωρο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, ούτε η υποψηφιότητα του Ανδρ. Λοβέρδου πρέπει να θεωρείται σίγουρη, αφού υπάρχει δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του τόσο από τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τον Κώστα Σημίτη. Τα δύο μεγαλοστελέχη του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν κρατούν αποστάσεις από το σημερινό ΚΙΝΑΛ, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και θεωρούν ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει, πέρα φυσικά από το γεγονός ότι είναι υπόδικος, ενώ και για τον Ν. Ανδρουλάκη πιστεύουν ότι είναι μειονέκτημα η αποχή του από τα πολιτικά δρώμενα στην ημεδαπή.

Γι’ αυτό, λένε οι ίδιες πληροφορίες, έχουν στρέψει την προσοχή τους στον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ από το 2018 Μανώλη Χριστοδουλάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, έχουν γίνει κάποιες επαφές ακόμη και σε ναυτιλιακά γραφεία για το θέμα και ορισμένα στελέχη δεν αποκλείουν ο Μ. Χριστοδουλάκης να ανακοινώσει το επόμενο διάστημα, ίσως και στη συνεδρίαση της ΚΕ, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κινήματος. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του νυν γραμματέα πέφτει στο τραπέζι. Το είχε ρίξει στο παρελθόν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος και του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά όχι μόνο γνωρίζει τις φιλοδοξίες του αλλά είχε φροντίσει και να τις «μαζέψει» στο παρελθόν.

Με σοβαρό πρόβλημα σε βόρειο και δυτικό τομέα

Την ίδια ώρα η Φ. Γεννηματά δείχνει αποδυναμωμένη και «είναι σαν να αναμένει στωικά το πολιτικό της τέλος» λέει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. Εχει σοβαρό πρόβλημα για παράδειγμα στον βόρειο και τον δυτικό τομέα, ενώ άμεσοι συνεργάτες της με κορυφαία θέση στο κόμμα συναντιούνται μυστικά με τον Ν. Ανδρουλάκη, προφανώς για να διασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον και στη μετά τη Φώφη εποχή.

Σε ιδεολογικό επίπεδο η μάχη δίνεται μεταξύ όσων επιδιώκουν την επανάληψη της συγκυβέρνησης Βενιζέλου – Σαμαρά το 2012, αυτήν τη φορά υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και όσων φλερτάρουν με το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα περί αυτόνομης και διακριτής πορείας του ΚΙΝΑΛ, υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις επόμενες εκλογές να διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, λένε στελέχη με ιστορία στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Φ. Γεννηματά δεν άνοιξε ποτέ τα χαρτιά της στο κρίσιμο αυτό θέμα, επιμένοντας στο ανεδαφικό σενάριο της αυτόνομης πορείας και της ανόδου των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ που θα του επιτρέψουν να δει υπό άλλο πρίσμα τη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 32% του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019 θα έβαζε ταφόπλακα στο εν λόγω σενάριο για κάθε λογικά σκεπτόμενο πολιτικό στέλεχος.

«Είναι ίσως η μοναδική ορθή πολιτική εκτίμηση του Ανδρ. Λοβέρδου» λέει στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, «αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και αποφάσισε να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος ώστε να το φέρει πιο κοντά στη ΝΔ και στον Κυρ. Μητσοτάκη που δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική του συμπάθεια στον εκσυγχρονισμό του Κ. Σημίτη».

Για το ίδιο στέλεχος η στροφή του ΚΙΝΑΛ στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διερεύνηση των όποιων πιθανοτήτων μιας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η μόνη κίνηση που μπορεί να ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος και να ξαναφέρει πίσω όσους ψηφοφόρους του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δεξαμενή του τελευταίου είναι τεράστια και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης, ενώ τα παλαιά του στελέχη μοιάζουν να νοσταλγούν το παρελθόν και ανθίστανται σε κάθε πιθανότητα ανοίγματος του κόμματος. «Αν δεν είναι αυτά πολιτικά πλεονεκτήματα για εμάς, ποια είναι;» αναρωτιέται το συγκεκριμένο στέλεχος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter