Κίνδυνος για ευρύτερη «ανάφλεξη» με την παραμονή των μισθοφόρων στη Λιβύη

Κίνδυνος για ευρύτερη «ανάφλεξη» με την παραμονή των μισθοφόρων στη Λιβύη

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην αποχώρηση των μισθοφορικών στρατευμάτων από τη χώρα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη σε όλη τη βόρεια Αφρική.

Ο απεσταλμένος Γιαν Κούμπις συνδέει την σταθερότητα στην Λιβύη με την ειρήνη στον νότιο γείτονα Τσαντ, όπου τον τελευταίο μήνα δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί. Το Τσαντ βρίσκεται στα πρόθυρα ενός γενικευμένου εμφυλίου πολέμου εξαιτίας της εισόδου φονταμενταλιστών και μεγάλων ποσοτήτων όπλων στο έδαφος του.

«Η υψηλή κινητικότητα ένοπλων ομάδων και τρομοκρατών καθώς οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, συχνά μέσα από κανάλια που διαχειρίζονται εγκληματικά δίκτυα και άλλοι τοπικοί παίκτες κατά μήκος ανεξέλεγκτων συνόρων μόνο αυξάνει τα ρίσκα μίας περαιτέρω αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας στη Λιβύη και στην περιοχή» δήλωσε ο Κούμπις.

Πρόκειται για μία ηχηρή δήλωση που στέλνει ένα σαφές μήνυμα τόσο στους εμπλεκόμενους παίκτες, όσο και στους διστακτικότερους παίκτες της περιοχής. Αν δεν αποχωρήσουν οι μισθοφόροι δεν θα «σπάσει» ο φαύλος κύκλος της βίας και των υπερκερδών του πολέμου.

Στη Λιβύη βρίσκονται 2.000 Ρώσοι μισθοφόροι της Ιδιωτικής Στρατιωτικής Εταιρείας Wagner, άνδρες από την υποσαχάρια Αφρική καθώς και μερικές χιλιάδες Σύριοι πληρωμένοι και εξοπλισμένοι από τη Τουρκία. Οι μεν υποστηρίζουν τον LNA του Στρατάρχη Χάφταρ και οι δε τον GNA με πρωτεύουσα την Τρίπολη.

Τον Οκτώβριο του 2020 επετεύχθη ανακωχή που οδήγησε στη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και ένα από τα βήματα που είχαν προκαθοριστεί ήταν η αποχώρηση των μισθοφόρων. Εντούτοις, ελάχιστα έχουν γίνει από τότε παρατείνοντας την αβεβαιότητα σε μία χώρα που υποφέρει από την εμφύλια σύρραξη από το 2011, όπου ανετράπη ο Καντάφι από το ΝΑΤΟ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter