Κλάους Γιοχάνις: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας διεκδικεί την ηγεσία του ΝΑΤΟ απέναντι στον Ρούτε

Κλάους Γιοχάνις: Ο πρόεδρος της Ρουμανίας διεκδικεί την ηγεσία του ΝΑΤΟ απέναντι στον Ρούτε

Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, θα διεκδικήσει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ως το αντίπαλο δέος του Μαρκ Ρούτε. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος με τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το Politic, υποστήριξε ότι θα διασφαλίσει «ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει στην υπαρξιακή της μάχη κατά της Ρωσίας» εάν φυσικά αναδειχθεί ο ίδιος επικεφαλής της Συμμαχίας. Όπως τόνισε ο κύριος Γιοχάνις: «Πιστεύω ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μια ανανεωμένη προοπτική για την αποστολή του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συζητήσεις και τις αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Στην ουσία η υποψηφιότητα του προέδρου της Ρουμανίας είναι η ισχυρή εναλλακτική πρόταση για το κορυφαίο αξίωμα της Συμμαχίας, και έρχεται μετά από τις έντονες ενοχλήσεις που εξέφρασαν προ ημερών αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη του ΝΑΤΟ σχετικά με την υποψηφιότητα Ρούτε, που θεωρήθηκε ως άλλη μια προσπάθεια των δυτικών χωρών να «καπελώσουν» την Συμμαχία, την ώρα που ο πόλεμος βρίσκεται στα ανατολικά και όχι στα δυτικά.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία – οι τέσσερις μεγαλύτερες δυνάμεις του ΝΑΤΟ – έχουν υποστηρίξει τον Ρούτε. Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός, προμοτάρεται για την θέση ως ένας άνθρωπος που επιτυγχάνει την συναίνεση, μια ιδιότητα που οι υποστηρικτές του λένε ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εάν ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ ανακτήσει την προεδρία των ΗΠΑ.

Η ανάληψη του κορυφαίου πόστου στην Συμμαχία απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών μελών.

Η Ρουμανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Τουρκία δεν έχουν ακόμη δηλώσει την υποστήριξή τους προς τον Ρούτε και κατά τα φαινόμενα τουλάχιστον κάποιες εξ αυτών δεν θα το κάνουν. Η Σουηδία, η οποία προσχώρησε στη συμμαχία μόλις την περασμένη εβδομάδα, επίσης δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως τον Ρούτε.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται ενεργά στην υποψηφιότητά του Ρούτε κυρίως για την σκληρή κριτική που άσκησε ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός στην ουγγρική κυβέρνηση για την οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας και τη νομοθεσία της κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Διαβάστε επίσης: Αντιρρήσεις και από την Ουγγαρία για την υποψηφιότητα Μαρκ Ρούτε στο ΝΑΤΟ

Νέο άνοιγμα Τραμπ στον Μασκ – Γιατί έγινε η συνάντηση στη Φλόριντα

Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ στην Ευρώπη – Η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Αποσύρεται από την κούρσα των Ρεπουμπλικανών η Νίκι Χέιλι

Guardian: «Συστηματικά τα βασανιστήρια ισραηλινών σε Παλαιστίνιους κρατούμενους»

Τουρκία: Σεισμολόγος προειδοποιεί – «Να είστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά»

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter