Κλιματική κρίση: «Μετεξεταστέες» οι μεγαλύτερες χώρες της συμφωνίας των Παρισίων

Κλιματική κρίση: «Μετεξεταστέες» οι μεγαλύτερες χώρες της συμφωνίας των Παρισίων

Η κλιματική κρίση ξεδιπλώνεται γύρω μας και παρά τις μεγάλες πολιτικές υποσχέσεις, οι πραγματικές δεσμεύσεις στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ελλειμματικές. Μια ανάλυση που δημοσίευσε η δεξαμενή σκέψης Climate Action Tracker (CAT) την Τετάρτη δείχνει ότι από τις 37 χώρες που αξιολογούνται, μόνο η Γκάμπια έχει λάβει μέτρα που είναι συνεπή με την συμφωνία των Παρισίων.

Ο στόχος της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015 ήταν να κρατήσει τη μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5°C από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Οι τολμηρές δράσεις στις οποίες έπρεπε να προχωρήσουν οι χώρες δεν ήρθαν ποτέ. Σύμφωνα με την ανάλυση, πέρα από την Γκάμπια, μόνο επτά χώρες έχουν κάνει βήματα που να μπορούν να θεωρηθούν ότι πλησιάζουν τον στόχο της συμφωνίας των Παρισίων: η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία, η Κένυα, το Μαρόκο, το Νεπάλ, η Νιγηρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αναλυτές λένε ότι παρά το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις του είναι σε ευθυγράμμιση με τη συμφωνία, οι πολιτικές του και η διεθνής στήριξή του σε αυτές δεν είναι οι πρέπουσες. Η ΕΕ, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν θέσει νέους στόχους, αλλά η πράξεις τους κρίνονται ανεπαρκείς.

«Τον Μάιο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών για το κλίμα  και τον διάλογο της Πετρούπολης, αναφέραμε ότι φαίνεται να υπάρχει καλή δυναμική με νέες δεσμεύσεις για την κλιματική δράση, αλλά οι κυβερνήσεις τότε είχαν κλείσει το χάσμα εκπομπών μόνο 14%», ανέφερε σε δήλωσή του ο Νίκλας Χόενε από το New Climate Institute, οργάνωση που συνεργάζεται με το CAT. «Αλλά από τότε, δεν υπήρξε παρά μικρή έως καθόλου βελτίωση: τίποτα δεν κινείται. Οι κυβερνήσεις έχουν πλέον κλείσει το χάσμα μόνο κατά 15%, μια ελάχιστη βελτίωση από τον Μάιο. Ο καθένας θα πίστευε ότι έχει όσο χρόνο θέλει, ενώ στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο».

Τρία τέταρτα των χωρών που αξιολογούνται έχουν μεγάλα κενά στην κλιματική δράση, με μερικούς από τους πιο μεγάλους ρυπαντές να είναι σε αυτή τη λίστα. Με τα δραματικά ευρήματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στις αρχές Αυγούστου, να παροτρύνει τις κυβερνήσεις να δράσουν επειγόντως για την αποτροπή της κλιματικής κρίσης, αποφασιστικά μέτρα είναι αναγκαία.

Ανησυχητική θεωρείται η αδράνεια από χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ινδονησία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και το Βιετνάμ. Έχουν θέσει τους ίδιους ή και χαμηλότερους στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για το 2030 από εκείνους που έθεσαν το 2015.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter