Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Τρισέ για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας

Κώδωνα κινδύνου κρούει ο Τρισέ για τα δημοσιονομικά της Γαλλίας
Πηγή: Twitter

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας κρούει ο γάλλος πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Le Point, ο Τρισέ στηλιτεύει τη συνεχή επιδείνωση της κατάστασης των γαλλικών δημοσίων οικονομικών εδώ και 15 χρόνια, υπενθυμίζοντας πως το 2007, η Γαλλία και η Γερμανία είχαν πανομοιότυπο δημόσιο χρέος που αντιπροσώπευε το 64% του ΑΕΠ τους, ενώ σήμερα της Γαλλίας ισοδυναμεί με το 112% του ΑΕΠ της και της Γερμανίας είναι γύρω στο 66%.

«Το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ούτε ο Covid, ούτε η ενεργειακή κρίση, αλλά μια μακροχρόνια γαλλική δημοσιονομική χαλαρότητα», λέει χαρακτηριστικά ο Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι η Γαλλία είναι αυτήν τη στιγμή ο κακός μαθητής της ευρωζώνης, είναι υπερχρεωμένη και δεν το αντιλαμβάνεται.

«Πριν από δέκα χρόνια, δανειζόμασταν με τους ίδιους όρους που δανειζόταν η Γερμανία. Σήμερα βρισκόμαστε μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας όσον αφορά τα επιτόκια» τονίζει ο Τρισέ, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία, που επλήγησαν κατά την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και συνετίστηκαν, η Γαλλία δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να είσαι ευάλωτος.

Σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση στη Γαλλία, ο Τρισέ αναφέρει ότι δεν υπήρχαν 36 λύσεις για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των συντάξεων και ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης ήταν η ενδεδειγμένη λύση.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «πρέπει να διερωτόμαστε συνεχώς για την αποτελεσματικότητά τους γιατί επιβαρύνουν το γενικό κόστος της χώρας σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Επιπλέον, η αναγκαία αύξηση των στρατιωτικών δαπανών δεν θα πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για λιγότερη δημοσιονομική σύνεση. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς και να αποσαφηνίσουν τις προτεραιότητές τους προκειμένου να απελευθερώσουν πόρους για να προστατευθούν».

Πηγή: AFP, BBC

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter