Κόκκινα δάνεια: Μαζική αντίθεση στο νομοσχέδιο της ΝΔ στη Βουλή

Κόκκινα δάνεια: Μαζική αντίθεση στο νομοσχέδιο της ΝΔ στη Βουλή
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Με τις ψήφους μόνο της ΝΔ «πέρασε» από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Εκπρόσωποι φορέων εξέφρασαν την αντίθεσή τους κατά των προβλέψεων του νομοσχεδίου, με τον Κωστή Χατζηδάκη να επιτίθεται στην αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για «τζάμπα μαγκιές» και «ακραίο λαϊκισμό».

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, των αρμόδιων τομεαρχών, του Τμήματος Οικονομικών και του Τμήματος Χρηματοπιστωτικού Τομέα του κόμματος, όπου συζητήθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Διαβάστε επίσης: Χαλκιδική: Η αστυνομία πέταξε 82χρονο με αναπηρία έξω απ’το σπίτι του, μέσα στο κρύο (Video)

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει στην καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τα κοκκινα δάνεια και επισημαίνει:

  • Βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία και αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Εξακολουθεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος.
  • Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).
  • Δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες και γενικότερα του αλγόριθμου αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων. Θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία 1ης κατοικίας, η οποία εμπίπτει άλλωστε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης οδηγίας.

Ακόμη θα ζητήσει με ΑΚΕ να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα ΗΡΑΚΛΗ και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter