Κοροβέση στο documentonews.gr: Δεν βλέπω την πολιτική σαν επάγγελμα, αλλά σαν μία δική μου ανάγκη για προσφορά

Κοροβέση στο documentonews.gr: Δεν βλέπω την πολιτική σαν επάγγελμα, αλλά σαν μία δική μου ανάγκη για προσφορά

«Μην απέχεις! Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα. Εδώ δεν μιλάμε για τη ζωή κάποιου άλλου, μιλάμε για τη δική σου ζωή. Τη δική μας ζωή. Και ήρθε η ώρα να την πάρουμε στα χέρια μας». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Μυρτώ Κοροβέση μέσω του documentonews.gr στους νέους που σκέφτονται να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η υποψήφια ευρωβουλεύτρια υποστηρίζει πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «ένα πλήρες, συνεκτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θέτει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του», ενώ μιλά για την ενασχόλησή της με την πολιτική και για το άνοιγμα του κόμματος στον προοδευτικό κόσμο.

  • Για ποιον λόγο αποφάσισες να συμμετάσχεις στις προκριματικές εκλογές και τώρα να διεκδικήσεις μια θέση στην ευρωβουλή;

Στις κρίσιμες μάχες της κοινωνίας και της γενιάς μας δεν ήμασταν ποτέ απόντες. Ούσα 26 ετών, δικηγόρος εν ενεργεία, με μεταπτυχιακό και στις αρχές διδακτορικού, περνάει η 20η του μήνα και από εκεί και μετά δυσκολεύομαι να τα βγάλω πέρα. Να πληρώσω το ενοίκιο, τη βενζίνη μου, το σούπερ μάρκετ, και τόσα άλλα που απλά θα μου επιτρέψουν να επιβιώσω, και μάλλον όχι να ζήσω. Όμως, όλα αυτά είναι πολιτικές επιλογές του κόμματος που κυβερνά. Και δική μας επιλογή να συμβάλλουμε με ό,τι μπορούμε για να ζήσουμε όπως μας αξίζει. Προσωπικά, ποτέ δεν μου άρεσε ο ρόλος του θεατή και του παρατηρητή. Όταν το κοινωνικό κράτος καταρρέει, όταν λόγω της ακρίβειας και της έλλειψης ευκαιριών, όλοι εμείς οι νέοι, η γενιά μου, δεν μπορούμε να ονειρευτούμε, να τολμήσουμε να ερωτευτούμε, να ζήσουμε ποιοτικά, όταν γυναίκες δολοφονούνται επειδή και μόνο είναι γυναίκες και όταν συντελείται ένας πόλεμος και μια γενοκτονία στη γειτονιά μας, την Παλαιστίνη,  χρειαζόμαστε όλες και όλοι εδώ. Και κυρίως, εμείς οι νέοι. Όσοι θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν, όχι να ζήσουμε καλύτερα κάποια στιγμή, στο μέλλον, αλλά τώρα. Και εξάλλου, σε αυτή τη νέα φάση της πολιτικής που εγκαθιδρύει ο πρόεδρος, Στέφανος Κασσελακης, που έρχεται κυριολεκτικά κοντά στους πολίτες, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι παρούσα.

  • Τι πρέπει να γνωρίζει κάποιος για σένα; Πώς είναι η Μυρτώ ως άνθρωπος, εκτός από πολιτικός;

Αρχικά, παρόλο που η πολιτική κατακλύζει πράγματι, τουλάχιστον σε αυτή την χρονική περίοδο, το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας και της ζωής μου, δεν μου αρέσει να προσδιορίζομαι ως «πολιτικός». Και αυτό, αφενός γιατί δεν θέλω να βλέπω την πολιτική σαν επάγγελμα, αλλά περισσότερο σαν μία δική μου ανάγκη για προσφορά και προσπάθεια βελτίωσης του τόπου μου και της ζωής των συμπολιτών μου. Αφετέρου, γιατί θεωρώ ότι η πολιτική είναι το αποτέλεσμα όλων όσων είμαστε και εκφράζουμε, δηλαδή της κοινωνικής μας προσφοράς και δράσης, της επαγγελματικής μας συνέπειας, του οράματος, των ηθών και των αξιών μας. Εξάλλου, είναι στο χέρι μας να αποσυνδέσουμε την πολιτική από την τοξικότητα και τη διαφθορά, αλλά και από ξύλινους λόγους, και να τη συνδέσουμε με θετική ατζέντα, οραματικό πρόγραμμα, δουλειά και εργατικότητα. Άρα, η Μυρτώ εκτός πολιτικής, είναι ένας άνθρωπος καθημερινός. Πηγαίνω στη δουλειά μου κάθε πρωί, έχω τα άγχη της καθημερινότητας, λατρεύω να βγαίνω με τους φίλους έξω μου για ποτό και να κουβεντιάζω μαζί τους και μου λείπουν όσοι δικοί μου άνθρωποι έχουν φύγει στο εξωτερικό για δουλειά, γιατί στη χώρα μας δεν έβρισκαν ευκαιρίες. Επίσης, είμαι από τους πολλούς και πολλές που σπουδάζοντας, για να τα βγάλουν πέρα, δούλεψα από τα 18 μου χρόνια στην εστίαση, κρατώντας δίσκους στο χέρι. Και αυτό, μου έμαθε πολλά και δεν το αλλάζω. Τέλος, αγαπώ πολύ να διαβάζω βιβλία, κυρίως το καλοκαίρι και στη θάλασσα, πάνω σε μία πετσέτα στην άμμο.

  • Με αφορμή το χθεσινό κάλεσμα Κασσελάκη στους προοδευτικούς πολίτες, θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις της αριστεράς ή του κέντρου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο εκφραστής της σύγχρονης αριστεράς. Είναι το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης με μαζική απεύθυνση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες της χώρας που θέλουν να αλλάξει κάτι. Που θέλουν να ζήσουν με πίστη στους θεσμούς, με αξιοκρατία, δημοκρατία, διαφάνεια, αλλά και με ποιότητα. Χωρίς τις αλαζονείες του 41%. Θα μπορούσε, λοιπόν, να συνεργαστεί με δυνάμεις που εφάπτονται με τις αξίες και τις αρχές του, που συμφωνούν με το πρόγραμμά του, αλλά σε επίπεδο βάσης και προσώπων και όχι με συνεργασίες κορυφής.

  • Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα και ποιο το σημαντικότερο μειονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο;

Το βασικότερο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι, για εμένα, η νέα σχέση πολιτικής με τους πολίτες που εγκαθιδρύει καθημερινά. Έχουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο εκλεγμένο από τη βάση, με μαζικές, ανοιχτές διαδικασίες, που ενσωματώνει την κοινωνική «αριστεία» και όχι την αριστεία βασισμένη μόνο σε hardskills, που τους συμπεριλαμβάνει όλους και που δεν κάνει αποκλεισμούς και διακρίσεις. Νομίζω ότι είμαστε σε θέση να δούμε τους πολίτες χωρίς «κόκκινα γυαλιά» και να τους ακούσουμε με ανοιχτά αυτιά, έτσι ώστε να συνδιαμορφώσουμε πολιτικές με συνέπεια και πρόγραμμα με σκοπό την καλυτέρευση της ζωής μας. Είναι τεράστιο πλεονέκτημα το ότι ο πρόεδρος, αλλά και εμείς, λιώνουμε παπούτσια και γυρνάμε όλη τη χώρα, προκειμένου να έρθουμε κοντά στον κόσμο, να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα προβλήματά του. Και αυτό, μας οδήγησε στο να καταθέσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μας καθιστά μέρος της λύσης και όχι της κρίσης. Μέρος της λύσης των μεγάλων παθογενειών του τόπου μας, αλλά και των καθημερινών προβλημάτων που βιώνει ο Έλληνας πολίτης.

Μειονέκτημα είναι όσο αναλώνουμε τον δημόσιο διάλογο σε οτιδήποτε άλλο πέρα από το πρόγραμμα και το όραμά μας. Σε ένα πράγμα πρέπει να απαντήσουμε. Ότι η δήθεν «σταθερότητα» που ομνύει η κυβέρνηση δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα άλλο παρά στασιμότητα. Κι εμείς θέλουμε την εξέλιξη και την πρόοδο.

  • Σε ποια θέματα πρέπει να δώσει βάση ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο χρονικό διάστημα;

Αρχικά, είναι σημαντικό να καταδείξουμε γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές, τι διακυβεύεται και να πείσουμε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. Εξάλλου, όπως έλεγε ο Λίνκολν «η ψήφος είναι πιο δυνατή από μία σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορείς να σκοτώσεις τον εχθρό σου, αλλά με τη ψήφο σου μπορείς να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Πρέπει να κάνουμε τους πολίτες να καταλάβουν ότι αν είμαστε ενωμένοι, έχουμε τη δύναμη για να κάνουμε την αλλαγή και την ανατροπή. Και ότι οι καλύτερες συνθήκες περνάνε από το χέρι μας.

Πέρα, όμως, από αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει ευρωδιακήρυξη, που έχει ξεκάθαρους στόχους και θέσεις για την προσεχή πενταετή θητεία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, που μιλάει για ζητήματα κοινωνικής συνοχής, πράσινης μετάβασης, οριοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης με προσωποκεντρικές πολιτικές, προστασία των ευάλωτων, ισότητας μεταξύ των φύλλων, καταπολέμηση της βίας ανηλίκων και της εγκληματικότητας εν γένει, αλλά και καταπολέμησης της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Έχουμε ένα πλήρες, συνεκτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θέτει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την καλυτέρευση της καθημερινότητάς του, και εκεί πρέπει να μείνουμε και να επιμείνουμε. Γιατί, και ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή.

  • Ένα μήνυμα στους νέους που έχουν αποφασίσει να απέχουν από τις εκλογές στις 9 Ιουνίου…

Μην απέχεις! Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα. Εδώ δεν μιλάμε για τη ζωή κάποιου άλλου, μιλάμε για τη δική σου ζωή. Τη δική μας ζωή. Και ήρθε η ώρα να την πάρουμε στα χέρια μας. Πολλοί λένε ότι μας ανήκει το μέλλον. Και αυτό, για όσους το λένε είναι βολικό. Γιατί αποποιούνται τις ευθύνες της αλλαγής, ή θέλουν να μας κάνουν να βάλουμε τη ζωή μας στον «πάγο», να συμβιβαστούμε. Η ζωή όμως είναι για να τη ζούμε. Και θέλουμε να ζήσουμε τώρα. Γι αυτό σε όσους λένε ότι μας ανήκει το μέλλον, θα τους απαντάμε ότι μας ανήκει και το παρόν. Και γι αυτό θα ψηφίσουμε. Για να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter