Κώστας Ζαχαριάδης: Πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες της τραγωδίας

Κώστας Ζαχαριάδης: Πρέπει να διερευνηθούν οι συνθήκες της τραγωδίας

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μιλάει για το ναυάγιο στην Πύλο και τον εκβιασμό της μειονότητας

Ο υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλά στο Documento για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, τον «ωμό εκβιασμό» της Ντόρας Μπακογιάννη στη Ροδόπη, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Υπάρχουν πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες για την τραγωδία της Πύλου; Τι πρέπει να γίνει για να πάψει η Μεσόγειος να αποτελεί υγρό νεκροταφείο προσφύγων και μεταναστών;

Η απίστευτη τραγωδία στην Πύλο συγκλονίζει όλη την Ευρώπη. Δυσκολεύεται κανείς να βρει τις λέξεις για να εκφράσει τον πόνο για τόσες ζωές που χάθηκαν τόσο άδικα. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου και στις οικογένειες των θυμάτων. Το ναυάγιο έγινε σε σημείο που έπρεπε να είναι τα ελληνικά σκάφη γιατί ήταν μέρος της έρευνας και διάσωσης του ελληνικού χώρου. Οι συνθήκες αυτής της ανείπωτης τραγωδίας πρέπει να διερευνηθούν. Με ασθενέστατους ανέμους και ελληνικά πλοία σε κοντινή απόσταση πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Το ναυάγιο ήρθε να υπενθυμίσει με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με ευκολίες, κραυγές και δημαγωγία. Δεν υπάρχουν απλές λύσεις για ένα από τα πιο σύνθετα διεθνή ζητήματα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να μη ζήσουμε άλλη τέτοια τραγωδία.

Για να πάψουν τέτοια τραγικά περιστατικά απαιτούνται, μεταξύ άλλων, πολιτικές αποφάσεις που δεν περιορίζονται στην αυτονόητη ανάγκη για αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Χρειάζεται η ΕΕ να είναι πολύ πιο ενεργή για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη και να στηριχτούν οικονομικά οι χώρες διέλευσης, όπως οι χώρες της βόρειας Αφρικής. Κυρίως, όμως, πρέπει όσο γίνεται να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην ΕΕ με δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των κρατών-μελών και όχι να θαλασσοπνίγονται από διακινητές ή να εγκλωβίζονται στις χώρες πρώτης εισόδου. Για όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν τα τέσσερα αυτά χρόνια διπλωματικά ανύπαρκτη στην Ευρώπη, ενώ η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει η ΝΔ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει υιοθετήσει και επιβάλει αυτή την αντιδραστική ατζέντα.

Με βάση όσα είπε στη Ροδόπη η Ντόρα Μπακογιάννη, όποιος δεν ψηφίσει ΝΔ στις 25 Ιουνίου θα περάσει δύσκολα;

Ο ωμός εκβιασμός της κ. Μπακογιάννη ότι «εάν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια» δεν είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τη μουσουλμανική μειονότητα, είναι κάτι που μας αφορά όλους. Εγινε εσκεμμένα μπροστά στις κάμερες για να περάσει αυτό το μήνυμα και να πάει σε κάθε σπίτι, σε κάθε Ελληνα πολίτη, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Δίνει μια ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Οποια κοινωνική ομάδα ή όποιος πολίτης είναι αντίθετοι, έχουν σκέψεις αντίθετες με αυτές της απόλυτης και ανεξέλεγκτης κομματικής και οικογενειακής εξουσίας, στο απώτερο μέλλον θα βρίσκονται στο στόχαστρο. Η ΝΔ συνεχίζει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι. Η στοχοποίηση και οι εκβιασμοί έναντι της μουσουλμανικής μειονότητας είναι μια πρακτική η οποία διχάζει την τοπική κοινωνία, πολώνει και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Είναι μια πρακτική που έχει ήδη κάνει την Αγκυρα να τρίβει τα χέρια της.

Η ΝΔ αποκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «εθνική εξαίρεση», ενώ οι δύο υποψήφιοι του κόμματος που εκλέχθηκαν στη Ροδόπη στις εκλογές της 21ης Μαΐου παρουσιάζονται ούτε λίγο ούτε πολύ ως εσωτερικοί εχθροί. Πέραν των απαντήσεων που δίνετε συλλογικά στον δημόσιο διάλογο, σκέφτεστε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη;

Είδα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος αναρωτήθηκε εάν θα γινόταν αυτή η φασαρία σήμερα εφόσον οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη είχαν ψηφίσει τη ΝΔ…

Θυμίζω ότι η κ. Μπακογιάννη στις εκλογές του 2012 κατέβηκε ως επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία και πήρε πανελλαδικά 2,5%, στη Ροδόπη 18% και στον Ιασμο 70%. Είχε κάνει συμφωνία με τον Ερντογάν; Ηταν εθνική εξαίρεση; Είναι ντροπή. Αυτά είναι ντροπή να λέγονται.

Είδα ένα δημοσίευμα όπου υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Ροδόπη, ο κ. Κατραντζή, είχε κάνει δηλώσεις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα ως «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και είναι στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Δεν τις ήξερε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης όταν άνοιξε τη συζήτηση; Η υποκρισία και η σκοτεινή προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια.

Πώς κρίνετε την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για ενοικίαση ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές τη στιγμή που συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους είτε πάνω σε καρότσα αγροτικού είτε περιμένοντας ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ;

Αλλα τον ρωτούν, άλλα απαντάει. Ο κ. Μητσοτάκης κυβέρνησε τέσσερα χρόνια χωρίς μνημόνια, με πολλά δισ. ευρώ διαθέσιμα για να δαπανήσει, ιδίως σε υποδομές υγείας, με την πανδημία που μας έκανε όλους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο να σκεφτούμε τη σημασία των δημόσιων συστημάτων υγείας, και δυστυχώς έχει αφήσει αυτή την τραγική κατάσταση, που σε πολλές περιοχές της χώρας είναι σαφώς χειρότερη από την κατάσταση που παραδώσαμε εμείς το 2019. Τέσσερα χρόνια μετά και χωρίς μνημόνια. Στην περιφέρεια μεγάλες περιοχές μένουν πλήρως ή μερικώς ακάλυπτες από το ΕΚΑΒ. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας θεωρητικά έχουν μόνο ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. Επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν 84 εν κινήσει ασθενοφόρα, και επί ΝΔ μειώθηκε ο αριθμός σε 52 ασθενοφόρα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επικουρικών του ΕΚΑΒ είχε δηλώσει στην ΕΡΤ πριν από μερικούς μήνες ότι «τρεις φορές ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα γίνουν προκηρύξεις για κάλυψη θέσεων διασωστών και τρεις φορές αναβλήθηκαν». Δεν εισακούστηκαν ποτέ οι εκκλήσεις τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter