Κτηνοτρόφος έχασε πάνω από 1.000 ζώα από τις πλημμύρες στη Ροδόπη

Κτηνοτρόφος έχασε πάνω από 1.000 ζώα από τις πλημμύρες στη Ροδόπη

Κτηνοτρόφος έχασε πάνω από 1.000 ζώα στις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τη Ροδόπη τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για τον Στράτο Αναγνώστου με καταγωγή από το Πρωτάτο διατηρεί μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα κοντά στο χωριό Τσιφλίκι με μικρή απόσταση από τον ποταμό Λίσσο.

«Πνίγηκαν 520 πρόβατα. Εγγραμμένα στα μητρώα είναι τα 486-490. Πάνω από 450 αρνιά μου τα πήρε το ποτάμι. Δεν ξέρω τι έγινε εδώ ήταν θάλασσα. Μέσα σε χρόνο μηδέν έγιναν όλα. Και να μπορούσα να τα σώσω όλα, αυτά που βγήκαν μου τα πήρε το ποτάμι», είπε ο και πρόσθεσε ότι μόλις 7 πρόβατα από ο στάβλους κατάφεραν να σωθούν.

Ο κτηνοτρόφος έχει την μονάδα εδώ και 45 χρόνια και είδε όλα αυτά να χάνονται μέσα στην πλημμύρα. «Τα ζώα τα έχουμε από γενιά σε γενιά 280 χρόνια, γιατί τα είχαν και οι προπαππούδες μου. Ήταν αγάπη μεγάλη, πιο μεγάλη αγάπη δεν υπάρχει», συμπλήρωσε.

Πέρα όμως από τον χαμό των ζώων έχει και υλικές ζημιές. «Αρμεκτήριο, κτίρια, μηχανήματα, ζωοτροφές 90 τόνους, 2.800 ‘μπάλες’ τριφύλλι που έμειναν 1600-1700 ‘μπάλες’, 3.000-3.500 άχυρο και έμειναν γύρω στις 2.000 ‘μπάλες’ και αυτά είναι όλα για πέταμα σήμερα πέρασε η ΠΣΕΑ», ανέφερε.

«Δεν ήρθαν να καθαρίσουν ένα ποτάμι»

Ποτέ λοιπόν όσο ήταν κτηνοτρόφος δεν είχε ξανά δει τέτοια πλημμύρα ο κτηνοτρόφος και ας βρίσκεται η μονάδα του σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Λίσσο.

«Τα ποτάμια γέμισαν, γιατί οι αρχές που κάθονται στις περιστρεφόμενες καρέκλες, δεν ήρθαν να καθαρίσουν ένα ποτάμι. Έχω πάει σε όλους τους νομούς στην Ελλάδα, αυτό το χάλι σαν εμάς εδώ πέρα δεν νομίζω να υπάρχει πουθενά. Ποτέ δεν έχουν έρθει να καθαρίσουν αυτό το ποτάμι (ενν. τον Λίσσο). Φύτρωσαν δέντρα μέσα στο ποτάμι και δεν ήρθε κανένας αρμόδιος να πει, κόψτε τα δέντρα μέσα από τα ποτάμια», δήλωσε απηυδισμένος.

Πνίγηκαν γουρούνια, κότες και σκυλιά

Πέρα όμως από τα πρόβατα και τα αρνιά τα οποία πνίγηκαν, οι «πληγές» του κου Αναγνώστου από την καταστροφική πλημμύρα δεν σταματούν εκεί. Όπως ανέφερε πνίγηκαν και 17 γουρούνια με αποτέλεσμα να μείνουν μόνο 2, ενώ από όσες κότες είχε μόνο μια κατάφερε να επιβιώσει.

Επιπλέον, 3 κουτάβια ράτσας γερμανικού ποιμενικού πνίγηκαν και αυτά όπως λέει τα είχε φέρει από Φλώρινα και τα είχε πληρώσει ακριβά ώστε να τα φέρει στην κτηνοτροφική του μονάδα. Ένα σπίτι που έχει κτισμένο μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα και εκείνο υπέστη μεγάλες ζημιές.

Τεράστιες καταστροφές και στις καλλιέργειες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο 45.000 στρέμματα πλημμύρισαν στη Ροδόπη από τις έντονες βροχοπτώσεις. Κυρίως είναι καλλιέργειες σιτηρών και αλλά και κηπευτικά και τριφύλλια. Εντοπίζονται κυρίως στους Δήμους Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών. 

Πηγή: xronos.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter