Κυβερνητική ανεπάρκεια και πολιτική αντιπρόταση

Κυβερνητική ανεπάρκεια και πολιτική αντιπρόταση

Οι εθνικές εκλογές έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναθέτοντάς του την ευθύνη ελέγχου των κυβερνητικών πεπραγμένων. Αξιολογώντας τους τελευταίους μήνες πολιτικής δραστηριότητας γίνεται εμφανής η ανάγκη αφενός για διαρκή εποπτεία σε ένα σύνολο τομέων, αφετέρου για δημιουργία εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης που θα πείσει τους πολίτες για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να αντιμετωπίσει μείζονα ζητήματα με αποτελεσματικό τρόπο και με το αναγκαίο κοινωνικό πρόσημο.

H ανεπάρκεια της κυβέρνησης καταδεικνύεται ήδη από πλήθος ζητημάτων και προβληματικών συμπεριφορών. Για την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί περιβαλλοντικές κρίσεις τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές, οι εκτάσεις καμένης γης στην Ελλάδα από την αρχή του 2023 μέχρι και το τέλος Αυγούστου ήταν αυξημένες κατά 270%. Ταυτόχρονα, τα αντιπλημμυρικά έργα που είχαν ανακοινωθεί μετά τον Ιανό δεν υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα η κακοκαιρία Ντάνιελ να αφήσει πίσω της θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές. Δεν ξαφνιάζει το γεγονός πως η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση ως προς την αγνόηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά το περιβάλλον, σύμφωνα με την επικεφαλής πολιτικής της WWF Hellas.

Η χώρα μας κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ για το 2023 και ως προς τα εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 135 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 229 έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εργασίας καθιερώνει συμβάσεις μηδενικών ωρών και εντατικοποιεί την εργασία μέσω της δυνατότητας 13 ωρών εργασίας ημερησίως. Τέλος, η αντιδημοκρατική παρεμβατικότητα ενός κατά τα άλλα επιτελικού κράτους έγινε εμφανής, με κυβερνητικά στελέχη να εκβιάζουν ανοιχτά τους πολίτες προκειμένου να ενισχύσουν τους εκλεκτούς τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η ξεκάθαρη απάντηση των πολιτών στους εκβιασμούς αυτούς αξιολογείται ως θετικό και αισιόδοξο αποτέλεσμα. Παρά ταύτα, ούτε οι εμφανείς ανεπάρκειες της κυβέρνησης της ΝΔ ούτε η ξεκάθαρη ρωγμή που προκλήθηκε στην κυριαρχία του συστήματος που έχει συγκεντρωθεί γύρω από τον πρωθυπουργό μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια συνολική πολιτική μεταστροφή. Η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να διατυπώσει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση σχετικά με τις ανάγκες των πολιτών, δείχνοντας ταυτόχρονα τον τρόπο με τον οποίο θα παραγάγει πολιτική και θα ασκήσει αντιπολίτευση. Με αυτήν τη σκέψη αποφασίστηκε η δημιουργία δεξαμενών σκέψης (think tanks), οι οποίες θα καλύπτουν το σύνολο των τομέων του κόμματος αλλά θα επεκτείνονται και πέρα από αυτούς, ώστε να είναι σε θέση να απαντούν άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες μιας κοινωνίας που διαρκώς εξελίσσεται. Στόχος είναι να λειτουργήσουν επικουρικά, ώστε η εμπειρία των βουλευτών του κόμματος και οι τεκμηριώσεις των τμημάτων να πλαισιωθούν από την απαιτούμενη τεχνοκρατική επάρκεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ κοινωνίας και δομών του κόμματος. Για τη στελέχωση των δεξαμενών σκέψης θα αξιοποιηθεί τόσο το υπάρχον όσο και νέο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ μέλη θα προταθούν και από τα ίδια τα τμήματα. Σε ό,τι αφορά το νέο ανθρώπινο δυναμικό, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι η βάση εμπλουτίζεται καθημερινά με νέα μέλη που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτή την πρωτοβουλία. Το μήνυμα των πολιτών προς τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως εκφράστηκε και από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ήταν σκληρό αλλά ξεκάθαρο. Ο ενεργός ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην κοινωνία είναι μεν απαραίτητος, απαιτείται όμως ανανέωση πολιτικής, λόγου και προσώπων, καθώς και μια πειστική πολιτική αντιπρόταση στο παραπλανητικό αλλά δυστυχώς ακόμη κυρίαρχο κυβερνητικό αφήγημα. Οφείλει να παραγάγει πολιτικές, θέσεις και στρατηγικές που απαντούν πειστικά στις προκλήσεις των καιρών μας, όντας ταυτόχρονα γειωμένος στην κοινωνία, δίπλα σε κάθε πολίτη, φορέα και όργανο. Αυτό καλούμαστε να εξασφαλίσουμε όλοι και όλες, συλλογικά και με ενότητα ως παράταξη. Με γνώμονα αυτούς τους στόχους θα προτείνονται και θα θεσπίζονται νέα εργαλεία, όπως ακριβώς έγινε με τις δεξαμενές σκέψης.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter