Λατινική Αμερική: Βενεζουέλα και Γουιάνα συμφωνούν σε ειρηνική επίλυση της εδαφικής διαφοράς τους

Λατινική Αμερική: Βενεζουέλα και Γουιάνα συμφωνούν σε ειρηνική επίλυση της εδαφικής διαφοράς τους

Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν την Πέμπτη να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση βίας και να μην κλιμακώσουν την ένταση στη μακροχρόνια διαμάχη τους για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο, μετά από συνάντηση μεταξύ των αρχηγών τους του κράτους στον Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.

Πλούσια σε κοιτάσματα

Η περιοχή των 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αναγνωρίζεται γενικά ως μέρος της Γουιάνα, αλλά τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα αναβίωσε τη διεκδίκησή της στην επικράτεια και στις υπεράκτιες περιοχές μετά από σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν απότομα αυτόν τον μήνα αφού οι ψηφοφόροι σε δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα υποστήριξαν μια κίνηση να γίνει η περιοχή Εσεκίμπο νέο έδαφος της Βενεζουέλας και απέρριψαν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ICJ), το οποίο εκδικάζει την υπόθεση για τη συνοριακή διαμάχη.

Η κοινή δήλωση των ηγετών των δύο χωρών ανέφερε ότι οι διαφορές θα επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αν και σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μαδούρο δεν αναγνωρίζει το ICJ.
Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τον διάλογό τους στη Βραζιλία μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Βαρόμετρο

Η Γουιάνα ισχυρίστηκε ότι τα σύνορά της δεν είναι προς συζήτηση και αμφισβήτησε τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Πολιτικοί αναλυτές στο Καράκας είπαν ότι η ψηφοφορία ήταν μια προσπάθεια του Μαδούρο να μετρήσει την υποστήριξη για την κυβέρνησή του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024 και όχι προοίμιο εισβολής. Μετά το σχέδιο του Μαδούρο να εγκρίνει την εξερεύνηση πετρελαίου, ο πρόεδρος της Γουιάνα, Ιρφάν Αλί προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές σε έργα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνησή του, στα οποία περιλαμβάνεται η Exxon Mobil και σύντομα η Chevron.

Οι υπεράκτιες περιοχές – για τις οποίες ο Μαδούρο έχει ισχυριστεί ότι είναι απροσδιόριστες – είναι υπεύθυνες για το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου στη Γουιάνα. Η οικονομία της έχει αναπτυχθεί με αυτή την παραγωγή, η οποία αναμένεται να τριπλασιαστεί σε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter