Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος – Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα» (Video)

Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Δεν ξέρουμε ακόμα εάν είναι ο κύριος – Έτοιμο να σπάσει το ρήγμα» (Video)

Συναγερμός στην Τουρκία από τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας σε περιοχή ανάμεσα στην Προύσα και την Κωνσταντινούπολη.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ευθύμιο Λέκκα να επισημαίνει μέσω παρέμβασής του στην ΕΡΤ ότι οι σεισμολόγοι δεν έχουν εξάγει ακόμη συμπέρασμα για το εάν ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμα αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Πρέπει να περάσουν κάποιες ώρες».

Διαβάστε επίσης: Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία – Ιδιαίτερα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη (Videos)

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, η εν λόγω σεισμική δόνηση δεν εκδηλώθηκε στο ρήγμα της Κωνσταντινούπολης, αλλά «σε ένα παράλληλο ρήγμα το οποίο αρχίζει από το Ισμίτ και διέρχεται από την Προύσα. Το ρήγμα αυτό είχε δώσει το 1999 το μεγάλο σεισμό των 7,4 βαθμών και στη συνέχεια των 6,8 βαθμών» εξήγησε.

«Είναι σε κομβικό σημείο αυτός ο σεισμός. Είναι δηλαδή σε ένα κλάδο του ρήγματος που έσπασε αυτό το χρονικό διάστημα πριν 20 λεπτά περίπου έδωσε το σεισμό του 5,2 βαθμών και δείχνει ουσιαστικά ότι είναι ώριμο πλέον το ρήγμα να σπάσει», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι ο σεισμός «έχει ιδιαίτερη σημασία κυρίως για το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης όχι για την Ελλάδα. Θα πρέπει να γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και μετά να εκτιμήσουμε το αν θα επηρεαστεί ο ελληνικός χώρος όπως επηρεάστηκε το 1999. Έχουμε πολύ δρόμο. Δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, στο δυτικό τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας θα επηρεάσει και την Ελλάδα».

Κατά τον κ. Λέκκα, το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης θα ενεργοποιηθεί, αλλά δεν είναι γνωστό το πότε. «Όσο αργεί όμως, ο σεισμός θα είναι μεγαλύτερος», συμπλήρωσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter