Λευκός χρυσός η φέτα

Λευκός χρυσός η φέτα

Η πρόβλεψη αν μη τι άλλο είναι εφιαλτική. Η φέτα μπορεί να φτάσει να πωλείται τον χειμώνα ακόμη και 20 ευρώ το κιλό, ενώ θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να καταγραφούν και ελλείψεις, κάτι που θα μεγεθύνει περαιτέρω τις τιμές με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης. Ο λόγος –πιθανό και όχι βέβαιο– είναι ότι θα καταστεί τόσο ακριβή που το πορτοφόλι του Ελληνα δεν θα αντέχει να αγοράσει τις ποσότητες που επιθυμεί, οπότε ενδέχεται να υπάρξει έλλειψη λόγω ακρίβειας. Αλλωστε ο περιορισμός στις ποσότητες έχει ήδη καταγραφεί και από το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για το πιο ισχυρό εξαγώγιμο brand της ελληνικής γης. Είναι τόσο αναγνωρίσιμο προϊόν που μέχρι και οι «Financial Times» ασχολήθηκαν σε εκτενές ρεπορτάζ τους με την καταστροφή που επέφερε η κακοκαιρία Ντάνιελ και πώς συνδέεται με την αύξηση της τιμής της φέτας.

Καταστροφή υποδομών

Η Ελλάδα παράγει περίπου 140.000 τόνους φέτας ετησίως, εξάγοντας περίπου το 65% της παραγωγής. Πλέον ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η παραγωγή της τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο η απώλεια περίπου 80.000 αιγοπροβάτων αλλά και η καταστροφή των υποδομών από τις πλημμύρες (αποθήκες, στάβλοι, μηχανήματα κ.λπ.). Η καταιγίδα Ντάνιελ και οι καταστροφές που επέφερε σε ζωικό κεφάλαιο και υποδομές ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κτηνοτρόφους. Οι «Financial Times» φιλοξενούν την άποψη του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γάλακτος Χρήστου Αποστολόπουλου, ο οποίος εκτιμά πως «το μεγαλύτερο πλήγμα είναι ότι πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής δηλώνουν ότι μετά την πλημμύρα δεν θέλουν να επιστρέψουν στο επάγγελμά τους».

Τι είναι όμως αυτό που φέρνει απελπισία σε βαθμό παραίτησης στους κτηνοτρόφους; Εδώ εισέρχεται η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη.

* Το 2020 είχαμε πάλι πλημμυρικά φαινόμενα από την καταιγίδα Ιανός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο εκλεκτός της περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός προτίμησαν έργα βιτρίνας και όχι αντιπλημμυρικά, στη λογική ότι τέτοιες καταιγίδες συμβαίνουν κάθε 16.000 χρόνια. Από την άλλη, τα συστημικά ΜΜΕ έσβησαν τις κραυγές των ανθρώπων του Κάμπου καθότι ουδέποτε η πολιτεία, παρά τις τότε μεγαλοστομίες του Κυρ. Μητσοτάκη, αποκατέστησε τις ζημιές στο βιος τους. Τρία χρόνια μετά η καταιγίδα Ντάνιελ αποδείχτηκε τέσσερις φορές ισχυρότερη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία έτη που οι άνθρωποι παλεύουν να επιβιώσουν εγκαταλειμμένοι στην ουσία από την πολιτεία. Πάλι υφίστανται μεγαλοστομίες, αλλά τώρα οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας δεν μπορούν να ακουμπήσουν στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα του Κυρ. Μητσοτάκη.

* Από τον Νοέμβριο του 2021 τέθηκε σε εφαρμογή το target model στις τιμές ρεύματος. Είναι ο τρόπος που επέλεξαν Μητσοτάκης και Χατζηδάκης για να πριμοδοτήσουν το καρτέλ του φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αυτοί που την πλήρωσαν ήταν οι καταναλωτές ρεύματος, δηλαδή όλη η Ελλάδα, μιας και το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Ετσι όμως το κόστος όχι μόνο αυξήθηκε δραματικά αλλά έγινε δυσβάσταχτο για τη διατήρηση των κοπαδιών και των ευαίσθητων παραγόμενων προϊόντων, ειδικά του γάλακτος σε συνθήκες ψυγείου κ.λπ. * Μαζί με όλα αυτά από τον Φεβρουάριο του 2022 που καταγράφηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακοντίστηκαν και οι τιμές στις ζωοτροφές αλλά και στα υγρά καύσιμα. Η άρνηση Μητσοτάκη να ελέγξει την αισχροκέρδεια έφερε στραγγαλισμό των παραγωγών –όπως και των υπόλοιπων Ελλήνων που κινούνται με οχήματα– αλλά τεράστια κερδοφορία στα διυλιστήρια της χώρας. Το αφήγημα ότι για όλα φταίει ο Πούτιν κατέρρευσε μαζί με τις ανακοινώσεις της κερδοφορίας, που έδειξαν αύξηση της τάξης 380% για το 2022! Αυτοί ήταν οι λόγοι για τους οποίους εκτοξεύτηκε η τιμή της φέτας στα ψυγεία των σουπερμάρκετ. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019, όταν δεν είχε επιδράσει η λαίλαπα Μητσοτάκη που τελικά έπληξε την ελληνική κοινωνία, αγοράζαμε στη λιανική το πιο διάσημο ελληνικό τυρί σε τιμή 4,99 ευρώ το κιλό (Δελτίο Επισκόπησης Τιμών υπουργείου Ανάπτυξης, Αύγουστος 2019), για να φτάσει το 2021 στα 7 ευρώ το κιλό, να ξεπεράσει το 2022 τα 8,5 ευρώ το κιλό και να καταλήξει ακόμη και στα 13 ευρώ το κιλό το 2023 –προ καταστροφών–, με την τάση να δείχνει τα 20 ευρώ το κιλό μες στον επερχόμενο χειμώνα.

Δεν θέλουν να στήσουν πάλι τα κοπάδια τους

Ολα τα παραπάνω ισχύουν και για το επόμενο διάστημα. Τα υγρά καύσιμα έχουν πάρει πάλι την ανιούσα, με τη βενζίνη να κινείται στα όρια των 2 ευρώ το λίτρο (εξέλιπε ο βασικός λόγος μείωσής τους εντός της προηγούμενης άνοιξης, που ήταν οι εκλογές). Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το φυσικό αέριο αλλά και με τις ζωοτροφές – οι ελληνικές παράγονταν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους στον Θεσσαλικό Κάμπο. Αν προστεθεί η πιθανότητα να υπάρξει νέα καταστροφή από πλημμύρες τα επόμενα χρόνια ή ακόμη και τους επόμενους μήνες –ο Βόλος «πνίγηκε» δύο φορές μέσα σε 20 ημέρες–, τότε εύκολα εξάγεται ως συμπέρασμα η απελπισία των πλημμυροπαθών που δημιουργεί άρνηση να ξαναστήσουν τα κοπάδια τους.

Εντέλει, ας μην ξεχνάμε ότι πάλι και για την επόμενη τετραετία θα κυβερνά το ίδιο πρόσωπο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με τις ίδιες πολιτικές υπέρ των λίγων που θα αισχροκερδούν σε βάρος των πολλών, με την ίδια λογική απαξίωσης του κοινωνικού κράτους χωρίς πυροσβεστικά μέσα και μόνο με έργα βιτρίνας προς αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Διαβάστε επίσης: «Μαύρες» προβλέψεις για ελαιόλαδο, φέτα, γαλακτοκομικά με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Video)

Financial Times: Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία πλήττουν την παραγωγή της φέτας – Πως θα επηρεαστεί η τιμή της

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter