Λίβανος: Αποχωρεί ο Πρόεδρος Αούν εν μέσω οικονομικής κρίσης

Λίβανος: Αποχωρεί ο Πρόεδρος Αούν εν μέσω οικονομικής κρίσης

Ο Μισέλ Αούν, ο χριστιανός πρόεδρος που ηγήθηκε του Λιβάνοε εν μέσω της κατακλυσμιαίας οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και της θανατηφόρας έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, εκκενώνει το προεδρικό μέγαρο την Κυριακή, αφήνοντας ένα κενό στην κορυφή ενός καταρρέοντος κράτους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να συμφωνήσει για έναν διάδοχο στο ρόλο, ο οποίος θα έχει την εξουσία να υπογράφει νομοσχέδια, να διορίζει νέους πρωθυπουργούς και κυβερνητικούς σχηματισμούς με πράσινο φως πριν ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Όπως και κατά το ήμισυ και πλέον της θητείας του Αούν, ο Λίβανος κυβερνάται επί του παρόντος από υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο υποψήφιος πρωθυπουργός προσπαθεί εδώ και έξι μήνες να σχηματίσει κυβέρνηση.

Δεκάδες υποστηρικτές συγκεντρώθηκαν στο παλάτι Baabda για να αποχαιρετήσουν τον Αούν, φορώντας το πορτοκάλι που σχετίζεται με το κόμμα του Free Patriotic Movement και κρατώντας πορτρέτα του ως προέδρου και πριν από δεκαετίες όταν υπηρετούσε ως διοικητής του στρατού.

Ο Αούν εξασφάλισε την προεδρία το 2016, υποστηριζόμενος τόσο από τη Χεζμπολάχ όσο και από τον αντίπαλο Μαρωνίτη χριστιανό πολιτικό Σαμίρ Γκεαγκέα σε μια συμφωνία που επανέφερε τον τότε κορυφαίο Σουνίτη πολιτικό Σαάντ αλ-Χαρίρι στην πρωθυπουργία.

Η εξαετής θητεία που ακολούθησε είδε τον στρατό του Λιβάνου να καταπολεμά τους ισλαμιστές μαχητές στα σύνορα με τη Συρία το 2017 με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ, έναν νέο εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2018 και κορυφαίες εταιρείες ενέργειας να ξεκινούν διερευνητικές γεωτρήσεις σε υπεράκτια τετράγωνα το 2020.

Την τελευταία του εβδομάδα στο παλάτι, υπέγραψε μια συμφωνία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ που οριοθετούσε τα νότια θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter