Λογοκριτές ή «δημοσιογράφοι»; Πώς τα ellinikahoaxes αποκτούν δημοσιογραφικό πάσο μέσω Θεσσαλονίκης

Λογοκριτές ή «δημοσιογράφοι»; Πώς τα ellinikahoaxes αποκτούν δημοσιογραφικό πάσο μέσω Θεσσαλονίκης

Μέσω ΕΣΗΕΜΘ βρήκαν τον δρόμο της δημοσιογραφικής «νομιμοποίησης» τα ellinikahoaxes, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento και του koutipandoras.gr, η δημοσιογραφική ένωση Μακεδονίας – Θράκης δέχεται εδώ και καιρό στις τάξεις της, αρθρογράφους που εργάζονται στα ellinikahoaxes, δίνοντάς τους την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Η είδηση έγινε γνωστή με αφορμή ένσταση που κατατέθηκε κατά της εισόδου ενός υποψηφίου, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπεμφθεί στο Μικτό Συμβούλιο, όπου και η εισδοχή του υποψηφίου έγινε δεκτή με οριακή πλειοψηφία.

Το γεγονός της εισδοχής αρθρογράφων των ellinikahoaxes σε δημοσιογραφικές ενώσεις προκαλεί τεράστια ερωτήματα δεοντολογίας, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν οι Ενώσεις που τους δέχονται, εν προκειμένω η ΕΣΗΕΜΘ και η ΕΔΗΠΗΤ που έχει κάνει μέλος της τον απόστρατο ναρκαλιευτή που ίδρυσε τα ellinikahoaxes.

Τα EllinikaHoaxes, άλλωστε έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το Facebook τούς έδωσε τη δυνατότητα να επιβάλλουν σοβαρές ποινές σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες.

Εκτός από τα εκτενή ρεπορτάζ που έχει δημοσιεύσει το Documento και το koutipandoras.gr τη δράση τους, τα ellinikahoaxes έχουν κατηγορηθεί για έλλειψη δεοντολογίας και δημοσιογραφικής επάρκειας από πολλά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η ΕΡΤ, η Εφημερίδα των Συντακτών, το The Press Project, το Iatronet.gr, o Ημεροδρόμος, το Militaire.gr, το zougla.gr και πολλά άλλα.

Εκτός από τα κατά καιρούς θιγόμενα ΜΜΕ, κατά των ellinikahoaxes έχει στραφεί και η ίδια η ΕΣΗΕΑ, που, απαντώντας σε «hoax» της σελίδας, έχει τονίσει ότι συμπαραστέκεται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ «που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων, που εφαρμόζουν το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα, Hellenic Hoaxes», τονίζοντας μάλιστα ότι υπάρχει αναγκαιότητα για τη δημιουργία νενός νέου φορέα ελέγχου γεγονότων με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Υπενθυμίζεται ότι τα ellinikahoaxes έχουν αναλάβει εργολαβικά από το Facebook τη λογοκρισία και την επιβολή ποινών στις ειδησεογραφικές σελίδες υπό τον μανδύα της καταπολέμησης των «fake news». Τα ellinikahoaxes έχουν τη δύναμη να περιορίζουν τη συνολική αναγνωσιμότητα σελίδων που οι ίδιοι εκτιμούν ότι διακινούν ψευδείς ειδήσεις, μειώνοντας την ορατότητά τους στην πλατφόρμα του Facebook.

Αναλυτικό ρεπορτάζ για την εισδοχή αρθρογράφων των ellinikahoaxes στην ΕΣΗΕΜΘ, στο Documento που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μ. Σάββατο.

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter