Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στα Γεράνεια Όρη – Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους (Photos & Videos)

Μαίνεται το πύρινο μέτωπο στα Γεράνεια Όρη – Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους (Photos & Videos)
Eurokinissi / Το πύρινο μέτωπο στον Πευκανέα

Μάχη για την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου που έχει μετατρέψει σε στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους αλλά και ορισμένες οικίες, δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στα Γεράνεια Όρη. Στην περιοχή έχουν επεκταθεί δύο μεγάλα μέτωπα, το ένα προς το μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου και στην περιοχή Άνω Πευκενέα, με το έργο των πυροσβεστών να δυσχεραίνει λόγω των ισχυρών ανέμων που προκαλεί συνεχείς αναζωπυρώσεις.

«Δίνουμε μεγάλη μάχη για να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά», ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ωστόσο, όπως τόνισε «ο άνεμος δεν είναι σύμμαχός μας».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και έχει πολλές μεγάλες και ενεργές εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται όλες, αλλά το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο, λόγω του ότι το δάσος που καίγεται είναι συμπαγές και αδιαπέραστο.

Από την ώρα που νύχτωσε και σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα, το βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις και κυρίως στα πεζοπόρα τμήματα, ενώ τα οχήματα έχουν σχηματίσει περίμετρο για να εμποδίσουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Αυτό είναι και το στοίχημα για τις νυχτερινές ώρες, ενώ με το πρώτο φως της μέρας θα πετάξουν και πάλι τα εναέρια μέσα κάνοντας συνεχώς ρίψεις νερού στις εστίες.

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Σχίνος, Αγ. Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Πευκογιάλι, Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκανέας, Κάτω Πευκενέας, Αιγειρούσες, Ντουράκος, Παρασκευάς, αλλά και δύο ιερές μονές. Στις 20:00, οι κάτοικοι των οικισμών μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκανέα έλαβαν μήνυμα – σύσταση από το 112 για εκκένωση των σπιτιών τους και αποχώρηση μέσω των επαρχιακών οδών προς τα Μέγαρα.

Οι φλόγες πλέον κατευθύνονται προς τα Μέγαρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου.

Προς ώρας, οι οικισμοί δεν κινδυνεύουν άμεσα, αλλά λόγω των προβλέψεων για ραγδαία ενίσχυση των ανέμων, η Πολιτική Προστασία συνέστησε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 82 οχήματα και 10 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στρατιώτες.

Στην περιοχή επιχειρούν, σύμφωνα με την πρότερη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας  265 πυροσβέστες, 10 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 82 οχήματα της Πυροσβεστικής.

Τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν μετά τις 20:00 και στην περιοχή παρέμειναν οι επίγειες δυνάμεις οι οποίες θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, η οποία αναμένεται να είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων από τα βόρεια, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης, καθώς έχουν σταματήσει πλέον να επιχειρούν τα εναέρια μέσα λόγω της νύχτας.

Κλειστά τα σχολεία στα Μέγαρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μεγαρέων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, τα σχολεία όλων των βαθμίδων (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΙΕΚ) θα παραμείνουν κλειστά.

 

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω πυρκαγιάς

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σχετικές ανακοινώσεις για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πύρινο μέτωπο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημέρωση της αστυνομίας, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχινό
  • Στο ύψος του 21ου χλμ της επαρχιακής οδού Μεγάρων – Αλεποχωρίου, προς Αλεποχώρι
  • Στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάζι
  • Στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα
  • Στην επαρχιακή οδό Μεγάρων – Αλεποχωρίου, από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλερποχώρι, περιοχή Πευκενέας
  • Στην οδό Χανίων, περιοχή Κρύα Βρύση
  • Στην οδό Μοράβα, από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς Καβελάρι.

Επίσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μεγάρων- Αλεποχωρίου, από το ύψος της οδού Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι.

Κάηκαν 20.000 στρέμματα – Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα

Για την ανάσχεση του πύρινου μετώπου επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,  αλλά και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα τα οποία διατέθηκαν στην πυρόσβεση μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η πυρκαγιά έχει αφήσει πίσω της 20.000 καμμένα στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης μιλώντας στο documentonews.gr εξέφρασε φόβους ότι ίσως γυρίσει αργά το βράδυ η φορά του ανέμου.

«Φοβάμαι ότι ίσως πιο μετά να αλλάξει η φορά του ανέμου και η φωτιά έρθει μπροστά» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «το δάσος που καίγεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ πυκνό, πρόκειται για παρθένο μέρος».

Παράλληλα, στην ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ότι αναμένεται δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στον Σχίνο: Για δύσκολη βραδιά έκανε λόγο ο Χαρδαλιάς – Τι είπε για το «112»

Καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια – Έγιναν στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους – Αναμένεται νέα δύσκολη νύχτα

Πηγή: Eurokinissi

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, δια μέσου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
παιδιά καθώς και
τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

  • Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
  • Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
  • Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί. Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
  • Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter