Καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια – Έγιναν στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους – Αναμένεται νέα δύσκολη νύχτα

Καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια – Έγιναν στάχτη πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους – Αναμένεται νέα δύσκολη νύχτα
Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών ώστε να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο από τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και πλέον κινείται προς τα Μέγαρα.

Από το βράδυ της Τετάρτης έχουν δοθεί εντολές για προληπτική εκκένωση οικισμών, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκαν εντολές για εκκένωση του Αλεποχωρίου αλλά και οικισμών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα, Αιγειρούσες και Ντουράκος λόγω αύξησης της έντασης των ανέμων που δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής.

«Δίνουμε μεγάλη μάχη για να οριοθετήσουμε την πυρκαγιά», ανέφερε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Στέφανος Κολοκούρης στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. Ωστόσο, όπως τόνισε «ο άνεμος δεν είναι σύμμαχός μας».

Στην περιοχή έχουν επεκταθεί δύο μεγάλα μέτωπα στα Γεράνεια Όρη, προς το μοναστήρι του Ιωάννη του Προδρόμου και στην περιοχή Άνω Πευκενέα.

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Κάηκαν 20.000 στρέμματα – Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα

Για την ανάσχεση του πύρινου μετώπου επιχειρούν 265 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων,  αλλά και όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα τα οποία διατέθηκαν στην πυρόσβεση μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας.  Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, η πυρκαγιά έχει αφήσει πίσω της 20.000 καμμένα στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης μιλώντας στο documentonews.gr εξέφρασε φόβους ότι ίσως γυρίσει αργά το βράδυ η φορά του ανέμου.

«Φοβάμαι ότι ίσως πιο μετά να αλλάξει η φορά του ανέμου και η φωτιά έρθει μπροστά» σημείωσε και υπογράμμισε ότι «το δάσος που καίγεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ πυκνό, πρόκειται για παρθένο μέρος».

Παράλληλα, στην ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ότι αναμένεται δύσκολη νύχτα για τους πυροσβέστες λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Στην ενημέρωση επιβεβαιώθηκε επίσης η πληροφορία που ανέφερε ότι πυρκαγιά ξεκίνησε από ελαιώνα και από καύση υπολειμμάτων και κλαδιών. Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Δ/νσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού που διερευνά τα αίτια της φωτιάς από χθες το βράδυ.

Η πυρκαγιά από το σύστημα πληροφόρησης της Ε.Ε

Το μέγεθος της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Σχίνο Κορινθίας αποτυπώνεται στο χάρτη του ευρωπαϊκού σύστημα πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System – EFFIS).

Ο καπνός «σκέπασε» το Λεκανοπέδιο

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας μεταφέρθηκαν από το πρωί της Πέμπτης πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώνονται οικισμοί στην περιοχή του Αλεποχωρίου (Photos – Video)

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για την προστασία της δημόσιας υγείας, δια μέσου της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος, συστήνει τη λήψη των ακόλουθων μέτρων προστασίας του πληθυσμού της Περιφέρειας Αττικής ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
παιδιά καθώς και
τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Συστάσεις για τον καθαρισμό των οικιών μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς

Υπενθυμίζονται και οι συστάσεις σε ό,τι αφορά την τον καθαρισμό των οικιών κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς:

  • Να ακολουθούνται προσεκτικά οι οδηγίες στα προϊόντα καθαρισμού, να χρησιμοποιούνται είδη ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, προστατευτικά γυαλιά) και τα παιδιά και τα κατοικίδια να κρατιούνται σε απόσταση.
  • Να εξασφαλίζεται επαρκής αερισμός/ εξαερισμός στον χώρο.
  • Καπνός, οσμές, αιθάλη/στάχτη: Τα υπολείμματα καπνού μπορεί να παραμείνουν για καιρό και να χρειαστεί να καθαριστούν οι οικίες σας πολλές φορές. Προτείνεται η τοποθέτηση μικρών πιάτων με ξύδι στο σπίτι για να απορροφήσουν τις οσμές
  • Γενική καθαριότητα: Οι επιφάνειες να σκουπίζονται με υγρό και στη συνέχεια στεγνό πανί. Προτείνεται η αλλαγή και ο καθαρισμός όλων των φίλτρων των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
  • Τοίχοι: Να πλένονται με άφθονο νερό και σαπούνι.

Δείτε εικόνες από την περιοχή

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter