Μακελειό στη Μόσχα: «Του έκαναν πλύση εγκεφάλου» – Τι λένε οι συγγενείς των υπόπτων

Μακελειό στη Μόσχα: «Του έκαναν πλύση εγκεφάλου» – Τι λένε οι συγγενείς των υπόπτων
Ο Shamsidin Fariduni, ένας ύποπτος για τους πυροβολισμούς την Παρασκευή κάθεται σε ένα γυάλινο κλουβί στο περιφερειακό δικαστήριο Basmanny στη Μόσχα, Ρωσία, Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Πληροφορίες για ορισμένους από τους υπόπτους της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεση στη Μόσχα, στο Crocus City Hall την Παρασκευή 22 Μαρτίου, παρουσίασε σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος Rferl.

Το διεθνές μέσο μίλησε με ντόπιους του Φαριντούν Σαμσιντίν, ενός από τους τέσσερις συλληφθέντες, σε ένα χωριό έξω από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε, Οι κάτοικοι τον περιέγραψαν ως «δειλό» και είπαν ότι σοκαρίστηκαν από την είδηση ότι ο συγχωριανός τους ήταν μεταξύ των υπόπτων για τη θανατηφόρα επίθεση.

«Ποτέ δεν παρατήρησα κάτι ύποπτο στις πράξεις του. Έφυγε για τη Ρωσία πριν από έξι μήνες και έστελνε χρήματα στην οικογένειά του», δήλωσε ένας συγγενής του Σαμσιντίν.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο άνδρας είπε ότι ο 25χρονος Σαμσιντίν, εργαζόταν στο ένα τοπικό αρτοποιείο πριν μετακομίσει στη Ρωσία και «δεν θα μπορούσε να σκοτώσει ούτε σπουργίτι, καθώς είναι δειλός».

Ωστόσο, ο παντρεμένος με έναν γιο ύποπτος του μακελειού στη Μόσχα, είχε καταδικαστεί σε επτά χρόνια φυλάκιση για σεξουαλική παρενόχληση, όπως δήλωσε ένας άλλος συγγενής του. Σύμφωνα με την πηγή, αποφυλακίστηκε το 2020.

«Ποτέ δεν προσευχόταν ούτε νήστευε»

Ερωτηθείς για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του Σαμσιντίν, ο συγγενής του είπε ότι δεν ήταν εν ενεργεία μουσουλμάνος: «Ποτέ δεν προσευχόταν ούτε νήστευε και έπινε αλκοόλ».

«Η σύζυγος, οι γονείς και η πεθερά του Σαμσιντίν μεταφέρθηκαν στο Ντουσάνμπε για ανάκριση», είπε ένας συγγενής του. «Η αδερφή του και τα τρία παιδιά της απελάθηκαν από τη Ρωσία, ενώ ο σύζυγός της υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από αυτήν (εξαιτίας των πράξεων του Σαμσιντίν)», πρόσθεσε ο άνδρας.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στις 23 Μαρτίου έδειχναν τον Σαμσιντίν να λέει στους Ρώσους ανακριτές αφού συνελήφθη, ότι πραγματοποίησε την επίθεση για χρήματα. Είπε ότι πληρώθηκε από άγνωστα άτομα που επικοινώνησαν μαζί του μέσω Telegram και του ανέθεσαν να «σκοτώσει ανθρώπους» σε αντάλλαγμα για 1 εκατομμύριο ρούβλια (περίπου 10.500 δολάρια).

«Του έκαναν πλύση εγκεφάλου»

Μόσχα
Ο Mukhammadsobir Faizov, ύποπτος για τους πυροβολισμούς της Παρασκευής, κάθεται σε ένα γυάλινο κλουβί στο Περιφερειακό Δικαστήριο Basmanny στη Μόσχα, Ρωσία, Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024. (AP PhotoAlexander Zemlianichenko)

 

Στην ίδια περιοχή, η μητέρα του Μουχαμαντσομπίρ Φαϊζόφ, ενός 19χρονου συλληφθέντα ως υπόπτου για το χτύπημα στη Μόσχα, είπε ότι «αδυνατεί να πιστέψει ότι ο γιος της διέπραξε μια τέτοια θηριωδία». «Δεν είναι άτομο που θα έκανε κάτι τέτοιο. Πρέπει να του έκαναν πλύση εγκεφάλου», πρόσθεσε η γυναίκα.

«Ονειρευόταν ακόμη και να σπουδάσει στην Κίνα», είπε στη συνέχεια η μητέρα του νεαρού, ενώ υποστήριξε ότι πριν από την επίθεση είχε τακτική επαφή με τον γιο της, ο οποίος εργαζόταν σε ένα κουρείο στη ρωσική πόλη Ιβάνοβο, μέχρι που παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, λόγω του χαμηλού μισθού του. Ο Faizov είπε στην οικογένειά του ότι έκτοτε βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη πουλώντας φρούτα. Η τελευταία φορά που η γυναίκα μίλησε με τον γιο της στο τηλέφωνο, ήταν μια μέρα πριν από την τρομοκρατική επίθεση, όπως εξήγησε.

«Μιλήσαμε δύο φορές εκείνη την ημέρα, το πρωί και το βράδυ. Έλεγε μόνο ότι τα πάει καλά και ρωτούσε για μένα. Μου μιλούσε για τη δουλειά του και είπε ότι όλα θα πάνε καλά».

Η ίδια, περιέγραψε τον γιο της ως μη θρησκευόμενο και κάποιον που «λάτρευε να πηγαίνει σε γαμήλια συμπόσια και να χορεύει σε συγκεντρώσεις με τους φίλους του στη Ντουσάνμπε».

«Δεν τον γνωρίζουμε»

Μόσχα
Ο Saidakrami Murodali Rachabalizoda, ύποπτος για τους πυροβολισμούς την Παρασκευή, κάθεται σε ένα γυάλινο κλουβί στο Περιφερειακό Δικαστήριο Basmanny στη Μόσχα, Ρωσία, Κυριακή 24 Μαρτίου 2024.

 

Στο χωριό καταγωγής ενός άλλου υπόπτου, Σαϊντακράμ Ρατζαμπαλιζόντα, το Χαμανζόρ, 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Ντουσάνμπε, οι περισσότεροι ντόπιοι ήταν απρόθυμοι να μιλήσουν με τους ανταποκριτές του μέσου, λέγοντας ότι «δεν τον γνωρίζουν».

Στο σπίτι της οικογένειας του 30χρονου Ρατζαμπαλιζόντα, ένας συγγενής του άνδρα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι στις 26 Μαρτίου, η αστυνομία πήρε τη μητέρα, τον αδερφό, τη γυναίκα και δύο θείους του υπόπτου για ανάκριση στη Ντουσάνμπε.

Πηγές ασφαλείας του Τατζικιστάν, σύμφωνα με το Reuters, ανέφεραν ότι Ρώσοι ερευνητές βρίσκονταν επίσης στη χώρα στις 26 Μαρτίου, ανακρίνοντας μέλη της οικογένειας των υπόπτων.

Υπενθυμίζεται, ότι τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επίδειξη ετοιμότητας από ΝΑΤΟϊκές χώρες μετά από το ρωσικό πυραυλικό μπαράζ


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter