Μακρόν-Σολτς: «Παγωμένα χαμόγελα» εν μέσω ρήξης του γαλλογερμανικού άξονα

Μακρόν-Σολτς: «Παγωμένα χαμόγελα» εν μέσω ρήξης του γαλλογερμανικού άξονα

Ως «χαμόγελα στη σκιά της αμηχανίας» αναφέρουν τα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ περιγράφουν το κλίμα της συνάντησης ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν, σε μια κρίσιμη για την Ευρώπη περίοδο με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης και τον πόλεμο στην Ουκρανία να οξύνουν τα πνεύματα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα σκαλιά του Ελιζέ, σχολίασε ο ξένος Τύπος, διαφάνηκε ένα θετικό κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, όμως κανείς δεν μπορεί να ξεγελαστεί δεδομένης της «παγωμάρας» των τελευταίων ημερών.

Σε ένα tweet, ο Σολτς χαρακτήρισε τη συνάντηση για τον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό, τις αυξανόμενες τιμές και τα κοινά αμυντικά έργα «πολύ καλή και σημαντική». «Η Γερμανία και η Γαλλία βρίσκονται κοντά και προσεγγίζουν μαζί τις προκλήσεις», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Η γαλλική προεδρία χαιρέτισε τις συνομιλίες ως «εποικοδομητικές», προσθέτοντας ότι ο Μακρόν και ο Σολτς επικεντρώθηκαν στη σφυρηλάτηση μιας «στενής σχέσης εργασίας» σε θέματα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, Μακρόν και Σολτς συγκρούστηκαν για το πώς να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση, πώς να ξεπεράσουν την ανικανότητα της Ευρώπης στην άμυνα και την καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, αυτές οι εντάσεις βγήκαν στη δημοσιότητα όταν μια προγραμματισμένη συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών ανάμεσα στις δύο πλευρές στη γαλλική πόλη Φονταινεμπλώ αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο, εν μέσω σημαντικών διαφορών στο κείμενο της κοινής δήλωσης, καθώς και των σχεδίων για διακοπές ορισμένων Γερμανών υπουργών. Η διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήταν επίσης ευρέως ορατή στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.


Πηγή: France24, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter