Μαρτυρία – σοκ για ελιγμό ελληνικού σκάφους ώστε να απομακρυνθεί το αλιευτικό επικαλείται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Μαρτυρία – σοκ για ελιγμό ελληνικού σκάφους ώστε να απομακρυνθεί το αλιευτικό επικαλείται ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μετέφερε σε συνέντευξη του μία μαρτυρία η οποία αν επιβεβαιωθεί θολώνει ακόμη περισσότερο το τοπίο και πληθαίνει τα ερωτηματα σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου και τον ρόλο του Λιμενικού.

Συγκεκριμένα, ο Vincent Cochetel, ξεκαθάρισε αφενός ότι το ναυάγιο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ενώ στη συνέχεια μεταφέρει μαρτυρία που μιλάει για ελιγμό από σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, προκειμένου να απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης.

«Αναφορικά με τις συνθήκες γύρω από τις οποίες το πλοίο βυθίστηκε, κάποιες μαρτυρίες αναφέρουν πως εκείνη τη στιγμή υπήρξε ελιγμός από σκάφος της ακτοφυλακής ώστε να το απομακρύνει το πλοίο από την ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης ώστε να κατευθυνθεί σε άλλη χώρα», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι χθες με κοινή τους ανακοίνωση, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) ζήτησαν ανάληψη αποφασιστικής δράσης μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο.

«Το καθήκον διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα χωρίς καθυστέρηση είναι θεμελιώδης κανόνας του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Τόσο οι πλοίαρχοι όσο και τα κράτη έχουν υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα ανεξάρτητα από την εθνικότητα, το καθεστώς ή τις συνθήκες στις οποίες εντοπίζονται, συμπεριλαμβανομένων όσων βρίσκονται πάνω σε μη αξιόπλοοα σκάφη, και ανεξάρτητα από τις προθέσεις των επιβαινόντων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν τις αποκαλύψεις του Documento ότι η Ελλάδα έχει την πλήρη ευθύνη έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του ναυαγίου και επέλεξε να μην επιχειρήσει.

Ενδείξεις ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να απωθηθεί το πλοιάριο με ρυμούλκηση παρουσιάζονται και στην αποκάλυψη της εφημερίδας Documento της Κυριακής.

Αποκάλυψη: Τους έβαλαν σκόπιμα σε ρότα θανάτου – Αυτή την Κυριακή στο Documento – Μαζί το Docville

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter