Μαύρες μέρες για τους δανειολήπτες – Για νέες αυξήσεις στα επιτόκια προειδοποιεί η Λαγκάρντ

Μαύρες μέρες για τους δανειολήπτες – Για νέες αυξήσεις στα επιτόκια προειδοποιεί η Λαγκάρντ

Μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μ.β, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της.

Όπως τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση που της έγινε αναφορικά με τις επιτοκιακές αυξήσεις, «δεν είναι ο προορισμός που έχει σημασία αλλά το ταξίδι. Βρισκόμαστε στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Δεν σταμάταμε. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως έχουμε ακόμη πορεία μπροστά μας». Η ερώτηση αφορούσε το πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια και η πρόεδρός της με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται κι άλλες αυξήσεις των επιτοκίων, δίχως όμως να αποσαφηνίσει ούτε το μέγεθος ούτε τον αριθμό αυτών.

Άλλωστε ερωτηθείσα εκ νέου για το πώς σκέφτεται το δ.σ. της ΕΚΤ το μέλλον, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ξεκάθαρη απαντώντας ότι δεν σήμερα δεν έχω δώσει καμία καθοδήγηση για το μετά. «Συμφωνώ ότι το κάναμε στο παρελθόν, όμως τότε οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για να το πράξουμε. Πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές κι έτσι δεν μπορώ να δώσω καμία ένδειξη για το πώς θα κινηθούμε στη συνεδρίαση του Ιουνίου ή του Ιουλίου».

Για τις επόμενες κινήσεις, η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αποφασίζει βάσει των δεδομένων που θα έχει στη διάθεσή της και το πώς θα διαμορφώνονται οι οικονομικές συνθήκες την περίοδο εκείνη.

Οπωσδήποτε λαμβάνουμε υπόψη τα νοικοκυριά και τις πιέσεις που δέχονται στα εισοδήματά τους από τις αυξήσεις των επιτοκίων, ειδικότερα εκείνα που έχουν δάνεια, σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε σχετική ερώτηση. Ωστόσο δυστυχώς είναι κάτι που δεν μπορούμε να αλλάξουμε ή να προσφέρουμε ελάφρυνση στα νοικοκυριά σε οποιαδήποτε χώρα, καθώς ο απώτερος σκοπός μας είναι η σταθερότητα των τιμών κι έτσι πρέπει να προχωρήσουμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε προς τον στόχο αυτό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter