Με ένα σύντομο βλέμμα στο χθες, για ένα στέρεο βήμα στο αύριο

Με ένα σύντομο βλέμμα στο χθες, για ένα στέρεο βήμα στο αύριο

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βλέπουμε παντού να μονοπωλεί το ενδιαφέρον σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Οφείλεται αυτό μόνο στις εσωκομματικές εξελίξεις και σε ποιο βαθμό αφορούν έναν ευρύτερο πληθυσμό έστω και όταν πρόκειται για τις εξελίξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Πώς ερμηνεύεται το γεγονός; Ποιές οδηγίες δίνει η ευρύτερη βάση μελών και πολιτών για το αύριο;

Όταν μάλιστα το εκλογικό σώμα που επιλέγει να απέχει από την εκλογική διαδικασία συνεχίζει να επιλέγει την αποχή – από το 38,90% στις εκλογές του Μαΐου στο 47,17% – ποσοστό που κρατήθηκε στις περιφερειακές και Δημοτικές κάλπες του Οκτωβρίου στο 47% φτάνοντας μέχρι και πολύ πάνω από το 50% σε πολλές περιοχές στις πρόσφατες επαναληπτικές εκλογές.

Το τρίπτυχο ενότητα – συνέχεια – πρόοδος υπήρξε κυρίαρχο διακύβευμα  καθ’ όλη τη μεταπολίτευση. Και αυτό όχι αποκλειστικά και μόνο στον χώρο της αριστεράς αλλά όλων των παρατάξεων που διεκδίκησαν ή διεκδικούν την ενεργή συμμετοχή στη διακυβέρνηση. Ωστόσο  η εξασφάλιση της ενότητας δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Η δε συνέχεια μόνη της δεν μπόρεσε να αποτελέσει εγγύηση για την επίτευξη διευρύνσεων του αγωνιστικού και διεκδικητικού κοινωνικού μετώπου. Αυτό όμως που πάντα υπήρξε εγγυητής των ισχυρών εκλογικών αποτελεσμάτων είναι η πρόοδος. Μετά την εκτίναξη των ποσοστών του Σύριζα, η προοδευτική πολιτική και ο χώρος της τον κράτησε στην κορυφή ως κυρίαρχο και αντίπαλο δέος της συντηρητικής και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Συνεπώς οι πολίτες που συμμετέχουν στην πολιτική ζωή χωρίς όμως να συμμετέχουν απαραίτητα και ενεργά στην στελέχωση των κομμάτων, αλλά στηρίζουν την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο, αναστρέφουν την προτεραιοποίηση στέλνοντάς μας το μήνυμα ξανά: Δεν υπάρχει συνέχεια αν δεν υπάρχει πρόοδος, όπως δεν θα υπάρξει ενότητα αν δεν υπάρξει συνέχεια.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της ενότητας του χώρου της αριστεράς, της προόδου και της δημοκρατίας περιορίστηκε σε μια εσωκομματική ενδοσκόπηση αντί να επιδιώκει την προσάρτηση ή την συμπόρευση όλων σε ένα κοινό άρμα. Πολύ περισσότερο υπήρξαν φορές που κάποιοι πορεύτηκαν με τη σκέψη ότι “αν δεν διαφαίνεται σύντομα το τέλος, τότε να αναλάβουμε εμείς οι ίδιοι να το αποτελειώσουμε”. Σε αυτή τη σκέψη η ιστορική απάντηση ήταν πάντοτε όμοια, όχι. Και αυτή δικαιώθηκε.

Η ιστορική μας αποστολή παραμένει να εκφράσουμε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της επικράτειας. Τον παραγωγικό κορμό και όλους όσους διαπιστώνουμε ότι ιστορικά σηκώνουν στους ώμους τους τον διπλανό τους. Ανεξαρτήτως αν ανήκουν στην εργατική τάξη ή στα “⅔” του πληθυσμού, στα επιστημονικά επαγγέλματα ή στην χειρωνακτική παραγωγή. Ανεξαρτήτως διαχωρισμών και ομαδοποιήσεων που υπήρξαν αναγκαίοι σε προηγούμενες ιστορικές στιγμές, πριν ή και στα πρώτα βήματα της μεταπολίτευσης. Αύριο πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε αυτούς που ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ – έστω και μία φορά σε οποιαδήποτε κάλπη ή συνθήκη – να προασπίσει την απαίτησή τους για μια δίκαιη κοινωνία, ακόμη και καταμεσής των ασφυκτικών συνθηκών που άλλοι άνθρωποι και άλλες πολιτικές είχαν επιβάλει. Η πλειοψηφία των πολιτών και των κατοίκων αυτής της χώρας συνεχίζει να αναζητά ένα ανθρώπινο αύριο μέσα από ένα δίκαιο τώρα. Μακριά από αυτούς που σήμερα εφαρμόζουν την πολιτική της ακρίβειας, την πολιτική του αυταρχισμού, την πολιτική της εκμετάλλευσης, της στέρησης και της ανασφάλειας για τους πολλούς.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαι και εγώ – όπως πιστεύω και κάθε μέλος, φίλος και φίλη του κόμματός μας – έτοιμος να συνεχίσω να παλεύω για το αύριο της παράταξης και της συμπαράταξης με τους πολίτες που ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην σταθερή έκφραση της κυβερνητικής πρότασης από τα αριστερά του πολιτικού κέντρου και στον ισχυρότερο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε εθνικό κοινοβούλιο.

Η τακτική όσων μανιωδώς έστρεφαν όλα τα χρόνια εναντίων μας, κάνοντας χρήση κάθε κοινωνικού αυτοματισμού και κάθε επικοινωνιακής υπεροχής και προπαγανδιστικής δυνατότητας, αποδεικνύεται ότι νομοτελειακά καταρρέει. Το επικοινωνιακό παραπέτασμα αποκαλύπτει στο τράβηγμά του την πολιτική που προσπαθούσε να κρύψει. Την πολιτική δεξιών και κεντροδεξιών κυβερνήσεων ενάντια στην παραγωγή, στα επιστημονικά επαγγέλματα, στην εργασία, στις κοινωνικές και υλικές υποδομές. Το διαπιστώνουμε άλλοτε με την τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, άλλοτε με την θανατηφόρα προσέγγιση των προβλημάτων στις υποδομές, όπως το σιδηροδρομικό δίκτυο, και καθημερινά με την μεροληπτική ακρίβεια και τα προβλήματα στη στέγαση, στην εκπαίδευση και στην εργασία, ιδιαίτερα των νέων.

Εμείς ιδιαίτερα μέσα από τις πρόσφατες δομικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (εκλογή νέου προέδρου, διάλογος και εξελίξεις στα όργανα) θα συνεχίζουμε να μιλάμε όλο και πιο κατανοητά και με μεγαλύτερη σιγουριά την γλώσσα των πολιτών. Συμμαχούμε με τους πολίτες ακατάπαυστα όλα τα χρόνια και για δεύτερη δεκαετία αγωνιζόμαστε στην κορυφή της πολιτικής ζωής, προπάντων με τιμιότητα από τη θέση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυξάνουμε τα μέλη μας συνεχώς, όπως αποδείχθηκε και με τη διαδικασία του Οκτωβρίου, διευρύνουμε την βάση και εκσυγχρονίζουμε την αμφίδρομη  επικοινωνία μαζί της με μέσα όπως ο iSyriza.  Αποτελούμε τη λύση, ιδιαίτερα για τους νέους και όσους με την ικμάδα των νέων διεκδικούν μια κοινωνία όρθια, δίκαιη με ευκαιρίες για όλους.

Σήμερα μετά από την κυβερνητική εμπειρία της περιόδου 2015 – 2019 έχουμε να επιδείξουμε υλοποιημένες πολιτικές και πράξεις που γίνονται σεβαστές σε έναν ευρύτερο πολιτικό στίβο, εθνικά και διεθνώς. Πολιτικές συμφιλίωσης και ειρήνης στα βαλκάνια και στην Ευρώπη, πολιτικές αύξησης του βιοτικού επιπέδου ακόμη και μέσα από τη χειρότερη οικονομική κρίση, πολιτικές εκδημοκρατισμού, πολιτικές προάσπισης της παραγωγής και της εργασίας,  πολιτικές σεβασμού της προσωπικότητας, της άποψης και των δικαιωμάτων των παιδιών μας. Πολιτικές για τον άνθρωπο που τις έχει ανάγκη, για τον εργαζόμενο που τις δικαιούται, για τον πολιτισμό και την ταυτότητα μας, για την κοινωνία που τις στερείται.

Γνωρίζουμε όμως παράλληλα βιωματικά, ότι η όποια ευρεία εκπροσώπηση δεν βασίζεται ποτέ και σε κανένα συμβιβασμό στην κορυφή. Εφαρμόζεται μέσα από την έκφραση της ευρείας κοινωνικής βάσης που καθόρισε τις πολιτικές μας. Και ξεκινάμε ξανά μέσα σε μια ακόμη δεκαετία. Με διαύγεια και κανόνες. Με σταθερό  βήμα στο αύριο.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης είναι αναπληρωτής Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter