Με το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Τα «fake» του Σταϊκούρα για το QE

Με το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη –  Τα «fake» του Σταϊκούρα για το QE

Πανηγύρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην απόφαση της ΕΚΤ - μέσα στα μέτρα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής Οικονομίας μετά την επέλαση του κορονοϊού, να γίνουν δεκτά και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δηλαδή να μπορεί να τα αγοράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ως ένα ποσοστό 33% του συνόλου)

Ο κ. Σταϊκούρας μάλιστα στην ανακοίνωσή του, ενώ αναφέρεται στον λόγο… δηλαδή στην υγειονομική καταστροφή λόγω κορονοϊού, για να κρατάει τα μπόσικα για μικροκομματική κατανάλωση μιλάει για επιτυχία της κυβέρνησης που πέτυχε την ισότιμη συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Και εννοείται πως την πέφτει στην προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα που απέτυχε να το κάνει επί 4,5 χρόνια.

«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε», αναφέρει 

Αρχικά η εμμονή του στο φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεαματική και δεν είναι καθόλου έτσι…

  • Πρώτον και κύριο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευνοούσε τις μεγάλες χώρες. 
  • Δεύτερον για να μπεις στο πρόγραμμα έπρεπε να βρίσκεται σε υψηλή επενδυτική βαθμίδα, κάτι που προφανώς τώρα θα το παραβλέψουν!
  • Τρίτον το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ουσιαστικά δεν έγινε για τη χώρα μας την οποία ήθελαν να ξεζουμίσουν επί χρόνια και ξεπούλησαν τα πάντα οι ίδιοι που σήμερα κομπάζουν…
  • Τέταρτον και σημαντικό. Η άρνησή τους να μην μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούσε πολιτικό μοχλό πίεσης.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επρόκειτο να εξαφανιστεί, να παύσει. Οι αντιδράσεις εντός ήταν πολύ μεγάλες και η απόφαση ήταν οριστική και ειλημμένη.

Αυτό που έγινε και δεν ήταν καμία επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αφού έως σήμερα και για οκτώ μήνες δεν κατόρθωσε να φέρει στο ελληνικό δημόσιο ούτε πεντάρα, ήταν να ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, να βυθιστούν αγορές, ομόλογα και οικονομίες και να υπάρχει φόβος – ίσως και βεβαιότητα – για πλήρη κατάρρευση χωρών και Ευρώπης.

Μόλις χθες η γερμανική FAZ έγραφε πως η Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είπε πως αν κρατήσουν τα περιοριστικά μέτρα για τρεις μήνες, η οικονομία θα υποστεί απώλειες της τάξης του 5%. Μια καταστροφή δηλαδή και μάλιστα στο καλό σενάριο.

Η ίδια, η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε επίσης χθες, ενώ ανακοίνωνε η ΕΚΤ για πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, πως η στήριξη στο ευρώ «δεν έχει όριο».

Αν δεν στηριχθούν από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα οι χώρες υπό κατάρρευση με επικεφαλής την Ιταλία, τότε το ευρωπαϊκό σύμπαν θα καταρρεύσει…

Μόνον μια πιθανή κατάρρευση της Ιταλίας, τεράστιας βιομηχανικής χώρας, θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση! 

Σκεφτείτε αν καταρρεύσουν χώρες και όχι χώρα…

Αυτός είναι ο λόγος που και τα ελληνικά ομόλογα θα γίνουν δεκτά… και όχι για τις οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου μάτια έχουν και βλέπουν! 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μηδενίσει το κοντέρ μέσα από την κρίση του κορονοϊού.

Εξάλλου μια προσγείωση στην πραγματικότητα από τα νεοφιλελεύθερα αδιέξοδα που διατυμπάνιζε προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν είναι κακό…

Αλλά στην περίπτωση της εισόδου των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είναι αυτό που λέμε:

Κοντά στο βασιλικό, ποτίζεται κι η γλάστρα…

Και όχι το άστρο του Μητσοτάκη…

Διαβάστε επίσης: Μπράβο Κυριάκο Τσίπρα

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

«Η σημερινή απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι σημαντική για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.

Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας, με την ξεχωριστή αναφορά που γίνεται σε αυτήν.

Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί για το νέο πρόγραμμα τίτλοι.

Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε.

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Αποτελεί έμπρακτη στήριξη στη χώρα μας και συνιστά ένδειξη εμπιστοσύνης στους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τη διαχείριση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει πλέον ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση.

Με μεθοδικότητα, σχέδιο και αυτοπειθαρχία, δρώντας γρήγορα και αποφασιστικά, θα καταφέρουμε να βγούμε νικητές από τη μάχη με την υγειονομική κρίση, με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές απώλειες.»

Η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Ευκλείδη Τσακαλώτου

«O κ. Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι “δεν μπορεί να δεχθεί μια κριτική” από εμάς. Αυτό θα ήταν δικό του πρόβλημα αν ιδιώτευε. Όμως είναι Υπουργός Οικονομικών. Οφείλει να σταματήσει να εστιάζει στο παρελθόν. Ο κόσμος ξέρει ποιες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα, ποιες μας έκαναν ουραγό της Ευρώπης, ποιες έφεραν τα μνημόνια και ποια μας έβγαλε από αυτά.

Ας αναλογιστεί γιατί τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαν και τόσο καλά στη δική του θητεία, για την ατολμία της δικής του κυβέρνησης, αλλά και του Eurogroup που συμμετέχει.

Όταν ο Υπουργός αρνείται να ακούσει ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, να λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να νομοθετήσει για ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, μεταθέτει ένα δικό του πρόβλημα σε πρόβλημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας.

Μετά τις δηλώσεις βουλευτή της ΝΔ ότι “Ευχαριστούμε τον Ερντογάν γιατί έδωσε ευκαιρία στον Μητσοτάκη να δείξει το μέταλλό του” έρχεται τώρα ο κ. Σταϊκούρας να μας πει ότι το έστω και με τον κορονοϊό μειώσαμε το πλεόνασμα! Είναι τουλάχιστον προκλητικό, από τη στιγμή που και ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης είχαν δηλώσει ότι θα ζητήσει μείωση του πλεονάσματος από το 2021.

Και κάτι ακόμα. Ο κύριος Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι “αξιολογείται” η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί. Αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι “αξιολογείται” και ο ίδιος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter