Μεγάλο deal από τον Γερμανό στην αγορά πληροφορικής

Μεγάλο deal από τον Γερμανό στην αγορά πληροφορικής

Η εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group αλλάζει τον χάρτη του business software

Ενας νέος ισχυρός παίκτης δημιουργείται στην ελληνική αγορά πληροφορικής με την εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia του Πάνου Γερμανού σε συνεργασία με το fund Imker Capital, η οποία ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η Olympia Group εξαγόρασε μετοχές από 13 μετόχους της Entersoft, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλός της Αντώνης Κοτζαμανίδης, οι οποίες αντιπροσώπευαν συνολικά το 53,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής. Η αγορά πραγματοποιήθηκε στα 8 ευρώ η μετοχή – τιμή 7% υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία είχε κλείσει η μετοχή της εταιρείας την Παρασκευή 1η Μαρτίου αφού είχε καταγράψει άνοδο περί το 23% μέσα στις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Οlympia Group και Imker Capital κατείχαν ήδη το 4,69% των μετοχών της Entersoft, οπότε με την απόκτηση του 53,73% το ποσοστό τους έφτασε στο 58,42% και κατέστη υποχρεωτική η από μέρους τους κατάθεση δημόσιας πρότασης για εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Entersoft με προσφερόμενη τιμή, όπως αναμένεται, τα 8 ευρώ.

Τα νούμερα αυτά συνεπάγονται πως ο όμιλος Olympia από κοινού με το Imker Capital θα δώσουν συνολικά για την εξαγορά της Entersoft περίπου 420 εκατ. ευρώ ή 19 φορές τα EBITDA της εταιρείας, τίμημα ιδιαίτερα υψηλό.

Ισχυρή αναπτυξιακή ιστορία

Είναι γεγονός βέβαια ότι η Entersoft και ευρύτερα ο κλάδος της business πληροφορικής έχει ισχυρό αναπτυξιακό στόρι. Το 2023 η Entersoft ανακοίνωσε έσοδα 37,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά), κέρδη EBITDA 12,7 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 33%) και κέρδη προ φόρων 8,8 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 31% σε σύγκριση με το 2022).

Στα οικονομικά αποτελέσματά της για το έτος 2023 η Entersoft ανέφερε ακόμη πως ολοκλήρωσε τέσσερις νέες εξαγορές, λάνσαρε νέα προϊόντα, εισήλθε σε νέες κάθετες αγορές και ολοκλήρωσε το σχέδιο εσωτερικής αναδιάρθρωσης και απλοποίησης της δομής της με τη συγχώνευση εταιρειών στη Ρουμανία, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει ισχυρή ανάπτυξη και τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως ο όμιλος Olympia πραγματοποίησε την εξαγορά της Entersoft μέσω της θυγατρικής του SoftOne, που δραστηριοποιείται κι αυτή στο λογισμικό για επιχειρήσεις, κίνηση που υποδεικνύει ότι στόχος της εταιρείας του Π. Γερμανού είναι αν όχι η συγχώνευση, οπωσδήποτε η συνεργασία ανάμεσα στη SoftOne και την Entersoft, που μπορεί να αποδώσει σημαντικές συνέργειες.

Ραγδαία ανάπτυξη

Αλλωστε η αγορά του business software τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ραγδαία ανάπτυξη και εκτιμάται ότι μπορεί να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη της μέσα στην επόμενη τριετία, δεδομένου ότι λαμβάνει ώθηση από την κυβερνητική πολιτική για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων που αυξάνει τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εταιρειών του κλάδου.

Αυτό ισχύει τόσο για τα μέτρα που έχουν σχέση με το σύστημα myData, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την υποχρεωτική χρήση POS και την ψηφιακή κάρτα εργασίας όσο και με τις ευνοϊκές δανειοδοτήσεις προς επιχειρήσεις που προχωρούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους με χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter