Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες; – Ποιο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες ή δίπλες; – Ποιο γλυκό έχει τις περισσότερες θερμίδες

Τα Χριστούγεννα είναι κοντά και τα σπίτια γεμίζουν με τα αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά. Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες παίρνουν σιγά – σιγά τη θέση τους πάνω στο εορταστικό τραπέζι και όσο πλησιάζουν οι μέρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντισταθεί κανείς.

Ποιο είναι όμως το γλυκό με τις περισσότερες θερμίδες; Πόσες θερμίδες έχουν ανά τεμάχιο, πόσες μερίδες μπορούμε να καταναλώνουμε και κάθε πότε;

Μελομακάρονα

Ο «βασιλιάς των Χριστουγέννων» θα έλεγε κανείς. Τα μελομακάρονα, παρασκευάζεται παραδοσιακά με αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, μέλι και καρύδια.

Ένας τρόπος να τα κάνουμε πιο υγιεινά, είναι αντί να χρησιμοποιήσουμε αποκλειστικά σπορέλαιο, να το συνδυάζουμε με ελαιόλαδο ή να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το δεύτερο, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

Τα καρύδια εμπλουτίζουν το γλυκό με ω-3 λιπαρά.

Συνήθως, ένα μελομακάρονο αποδίδει 150-200kcal και αποτελεί την πιο υγιεινή επιλογή από τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Κουραμπιές

Η δημοφιλία του κουραμπιέ μπορεί να συναγωνιστεί αυτή των μελομακάρονων, ωστόσο φαίνεται να χάνει στα «διατροφικά» σημεία καθώς, ενώ θερμιδικά είναι περίπου ισοδύναμα, ο κουραμπιές υστερεί σε θρεπτική αξία.

Παρασκευάζεται με αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα, ανθόνερο και ζάχαρη άχνη, συνεπώς είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Ένα τεμάχιο κουραμπιέ αποδίδει περίπου 200-240kcal.

Δίπλες

Οι δίπλες είναι ένα γλυκό που δεν αγαπούν όλοι, ωστόσο κερδίζει και εκείνη τη θέση της στο εορταστικό τραπέζι. Οι δίπλες παρασκευάζονται με αλεύρι, αυγό και ζάχαρη (για το σιρόπιασμα), ενώ στο τέλος μελώνονται και πασπαλίζονται με τριμμένο καρύδι.

Συνήθως περιέχουν 170kcal ανά τεμάχιο, αλλά επειδή τηγανίζονται δεν αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή.

Χριστουγεννιάτικα γλυκά και διατροφικό πλάνο

Όσον αφορά στον τρόπο που μπορείτε να εντάξετε τα συγκεκριμένα γλυκά στο διατροφικό σας πλάνο, φροντίστε αρχικά να τα χειρίζεστε σαν επιδόρπιο, όπως για παράδειγμα σε ένα γιορτινό τραπέζι και όχι ως μία καθημερινή επιλογή. Προσπαθήστε στο τέλος του γεύματος να καταναλώσετε μόνο μια μερίδα από αυτό που έχετε επιλέξει, π.χ. 1 κουραμπιέ ή 1 μελομακάρονο ή 1 δίπλα. Εάν επιθυμείτε να ξαναβάλετε κάποιο εορταστικό γλυκό μέσα στο πρόγραμμα της διατροφής σας, η ιδανικότερη περίσταση είναι στο πρωινό (πχ, 1 ποτήρι γάλα με 1 δίπλα).

Πως να μειώσετε θερμίδες

Άλλη μία έξυπνη λύση είναι να μειώσετε τις θερμίδες και να βελτιώσετε την διατροφική τους σύσταση κατά την διαδικασία της παρασκευής τους.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κλασσικά υλικά με αντίστοιχες επιλογές, πιο υγιεινές: μαλακή μαργαρίνη αντί για βούτυρο, καστανή ζάχαρη αντί για άσπρη ζάχαρη, ασπράδι αυγού αντί για ολόκληρο αυγό.

Επιπλέον, μπορείτε να περιορίσετε την ποσότητα της ζάχαρης που προσθέτετε ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε μη θερμιδογόνα γλυκαντικά που ενδείκνυνται στην ζαχαροπλαστική και στο μαγείρεμα.

Όσον αφορά στις δίπλες, φροντίστε να τις στραγγίζετε σε χαρτί για να απορριφθεί η περίσσεια λαδιού και μειώστε την ποσότητα του σιροπιού που θα προσθέσετε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter