Μέση Ανατολή: Αυτή είναι η αυτοσχέδια βόμβα της Χαμάς που προκαλεί φόβο στον ισραηλινό στρατό (Video)

Μέση Ανατολή: Αυτή είναι η αυτοσχέδια βόμβα της Χαμάς που προκαλεί φόβο στον ισραηλινό στρατό (Video)

Οι εικόνες από μια καταληφθείσα αποθήκη όπλων της Χαμάς αποκάλυψαν ένα είδος αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που τρομοκρατούσε τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και θα μπορούσε να αποδειχθεί μια θανατηφόρα πρόκληση σε οποιαδήποτε ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Φόβος από τον ισραηλινό στρατό

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δημοσίευσαν βίντεο αυτή την εβδομάδα με όπλα που κατασχέθηκαν από τη Χαμάς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Στο βίντεο, όπου ο IDF δείχνει μόνο ένα κλάσμα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς, είναι ορατές μια ποικιλία από ρουκέτες, πυραύλους, νάρκες και χειροβομβίδες.

Άλλα βίντεο, όπως αυτό που τραβήχτηκε από το MSNBC και το Ynetnews, ένα ισραηλινό ημερήσιο ειδησεογραφικό μέσο, ​​δείχνουν ακόμη περισσότερα, όπως αυτό που ο συνταξιούχος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και Πρόεδρος Μελετών Αστικού Πολέμου στο Ινστιτούτο Μοντέρνου Πολέμου, Τζον Σπένσερ, έχει αναγνωρίσει ως αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) με εκρηκτικά διαμορφωμένο διεισδυτή (EFP).

«Φαίνεται ότι μεταξύ των πολλών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει ο IDF σε μια χερσαία εκστρατεία στη Γάζα είναι αυτή που φοβόμασταν σε καθημερινή βάση στο Ιράκ – ο ιρανικός μηχανικός εκρηκτικός διεισδυτής (EFP)», έγραψε ο Σπένσερ στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Από την κρυψώνα όπλων της Χαμάς που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός, φαίνεται ότι η οργάνωση είτε τα έφτιαξε μόνη της είτε τα απέκτησε από εξωτερικό παράγοντα, όπως το Ιράν. Εκτός από τη χρήση τους σε μια ενδεχόμενη εισβολή του Ισραήλ, η Χαμάς μπορεί να έχει μεγαλύτερο απόθεμα για μελλοντική χρήση.

Τι είναι τα EFP IED

Τα EFP είναι ένας συγκεκριμένος τύπος IED που αποτελείται από επεξεργασμένο χαλκό που τοποθετούνται σε μια ποικιλία φθηνών, καθημερινών αντικειμένων, όπως κουτάκια καφέ, βάζα ή κατσαρόλες κουζίνας. Χρησιμοποιούνται συχνά από πολιτοφυλακές, τρομοκράτες και αντάρτικες δυνάμεις και συνήθως «επιστρατεύονται» ως ασύμμετρα όπλα ενάντια σε μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς στρατούς.

Το εκρηκτικό έχει ξεχωριστή εμφάνιση, με έναν κοίλο, ρηχό δίσκο που στηρίζεται σε μια μικρότερη βόμβα. Τα IED EFP είναι μόνο ένας τύπος αυτοσχέδιας συσκευής, αλλά το όπλο έγινε γνωστό για το βεληνεκές, την μεγάλη καταστρεπτική δυνατότητα και την ικανότητά του να προκαλεί σοβαρές ζημιές τόσο σε οχήματα όσο και σε προσωπικό, όπως έκανε στις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Μέρος της πρόκλησης με τα EFP, όπως και άλλα IED, είναι το πόσο δύσκολο είναι να τα εντοπίσει κανείς πριν να είναι πολύ αργά, δεδομένου ότι μπορεί να μοιάζουν με συνηθισμένα αντικείμενα. Μια άλλη πρόκληση είναι ότι οι κατασκευαστές EFP θα μπορούσαν εύκολα να αλλάξουν τα σχέδια των βομβών για να παρακάμψουν τα αμερικανικά αντίμετρα οχημάτων.

Χρήση στο Ιράκ

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν τα χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Ο ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμάνι, ο διοικητής της Δύναμης Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης που οι ΗΠΑ εξολόθρευσαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, εξόπλισε τις ιρακινές πολιτοφυλακές με EFP και τους εκπαίδευσε σε συσκευές που είχαν κατασκευαστεί από το Ιράν.

Τα στατιστικά στοιχεία ταιριάζουν επίσης με τη θανατηφόρα φήμη των EFP. Τα εκρηκτικά σκότωσαν τουλάχιστον 196 αμερικανούς στρατιώτες και τραυμάτισαν σχεδόν 900 μεταξύ 2005 και 2011, δήλωσαν αξιωματούχοι άμυνας το 2015.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter