Μέση Ανατολή: Τι γνωρίζουμε για τις θηριωδίες στο κιμπούτς Kfar Aza

Μέση Ανατολή: Τι γνωρίζουμε για τις θηριωδίες στο κιμπούτς Kfar Aza
Israeli soldiers carry bodies of killed Israelis in kibbutz Kfar Azza on Tuesday, Oct. 10, 2023. Hamas militants overran Kfar Azza on Saturday, where many Israelis were killed and taken captive. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Οι πληροφορίες για τη σφαγή μεταδόθηκαν αστραπιαία και ο κόσμος πάγωσε. Ξεκίνησε από μία δημοσιογράφο του καναλιού i24 με έδρα το Τελ Αβίβ η οποία δήλωσε ότι ένας στρατιώτης της είπε ότι “είδε… πτώματα μωρών με κομμένα κεφάλια” στο κιμπούτς Kfar Aza κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Αν και δεν διασταυρώθηκε σε μια άλλη ανταπόκριση η δημοσιογράφος του i24 Nicole Zedek από το i24 αναφέρει πως “τουλάχιστον 40 μωρά βγήκαν έξω σε φορεία”.

Ουδείς αμφισβητεί τη σφαγή αλλά όπως αναφέρει το Sky News σε ένα πολύ αναλυτικό άρθρο που ακολουθεί, οι ισχυρισμοί ότι μαχητές της Χαμάς αποκεφάλισαν μωρά έχουν αναφερθεί μόνο από μία δημοσιογράφο – τη Nicole Zedek από το i24 – και δεν έχουν επαληθευτεί από το Sky News.

Το CBS News στις ΗΠΑ ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Yossi Landau, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Zaka, της εθελοντικής μη στρατιωτικής οργάνωσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Ισραήλ, τους επιβεβαίωσε ότι “είδε προσωπικά” ενήλικες, παιδιά και μωρά να αποκεφαλίζονται.

Αλλά όταν ρωτήθηκε ευθέως αν “αποκεφαλίστηκαν 40 μωρά”, εκπρόσωπος των IDF είπε ότι σκοτώθηκαν παιδιά – αλλά ότι οι αναφορές για αποκεφαλισμούς ήταν “ανεπιβεβαίωτες”.

Παρά τις αρχικές αναφορές από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όπου κάποιος θα μπορούσε να εικάσει ότι έχει δει εικόνες παιδιών που αποκεφαλίζονται κατά την επίθεση της Χαμάς, όταν το NBC προσέγγισε τον Λευκό Οίκο διευκρινίστηκε πως ο πρόεδρος αναφερόταν στις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης και ότι δεν είχε δει εικόνες ούτε είχε ανεξάρτητή επιβεβαίωση για αποκεφαλισμούς παιδιών.

Όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ του Sky News η σφαγή στο κιμπούτς δεν αμφισβητείται αλλά δεν επιβεβαιώνεται πως πρόκειται αποκλειστικά για παιδιά.

Η δημοσιογράφος ψηφιακών ερευνών Victoria Elms, η οποία εργάζεται στη μονάδα δεδομένων και εγκληματολογίας του Sky, προσθέτει: “Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος”

Λέει ότι η παραπληροφόρηση συχνά μοιράζεται “ακούσια”, αλλά “υπάρχουν κάποιοι που δημοσιεύουν και μοιράζονται ψευδές υλικό με σκοπό να εξαπατήσουν τους άλλους”.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Πώς θα γίνει η εκκένωση στη Γάζα – LIVE εικόνα από τα παλαιστινιακά εδάφη

Παραθέτουμε το άρθρο του Sky News:

Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την viral αναφορά για αποκεφαλισμένα μωρά στο Ισραήλ

Μια δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού καναλιού i24 με έδρα το Τελ Αβίβ δήλωσε ότι ένας στρατιώτης της είπε ότι “είδε… πτώματα μωρών με κομμένα κεφάλια” στο κιμπούτς Kfar Aza κοντά στα σύνορα με τη Γάζα – αλλά κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό.

Αναφορές ότι Ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν μωρά που είχαν αποκεφαλιστεί στο κιμπούτς Kfar Aza κυκλοφορούν στα κοινωνικά και παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) προσκάλεσαν ξένους δημοσιογράφους να δουν τα επακόλουθα της σφαγής από μαχητές της Χαμάς στο κιμπούτς την Τρίτη.

Ο επικεφαλής ανταποκριτής του Sky, Stuart Ramsay, ήταν μεταξύ εκείνων που πήγαν και είδαν “φορεία που έβγαζαν ένα μικρό παιδί” και ένα γήπεδο μπάσκετ με “πτώματα παρατεταγμένα σε μαύρες σακούλες για πτώματα”.

Αλλά στις τηλεοπτικές αναφορές της, μια δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού καναλιού i24 με έδρα το Τελ Αβίβ είπε ότι ένας στρατιώτης της είπε ότι “είδε… πτώματα μωρών με κομμένα κεφάλια”.

Σε ανακοίνωσή του στο Sky News, ο IDF δήλωσε: “Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κανέναν αριθμό. Αυτό που συνέβη στο κιμπούτς Kfar Aza είναι μια σφαγή κατά την οποία γυναίκες, παιδιά, νήπια και ηλικιωμένοι σφαγιάστηκαν βάναυσα με τον τρόπο δράσης του ISIS”.

Τι συνέβη στο κιμπούτς;

Το κιμπούτς Kfar Aza είναι ένας από τους πολλούς αυτοτελείς ισραηλινούς οικισμούς κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Βρίσκεται μεταξύ Netivot και Sderot – περίπου τρία μίλια από τα σύνορα στο νότιο Ισραήλ.

Λόγω της εγγύτητάς του στη Γάζα και της πρωτοφανούς φύσης της εισβολής του περασμένου Σαββατοκύριακου, κατά την οποία οι μαχητές της Χαμάς παραβίασαν τα συνήθως αυστηρά φυλασσόμενα σύνορα με τα πόδια – ήταν ένα από τα πρώτα σημεία στα οποία έφτασαν το Σάββατο.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, οι δημοσιογράφοι είδαν την καταστροφή που άφησαν πίσω τους.

Ο Ramsay δήλωσε ότι η σκηνή “μπορεί να περιγραφεί μόνο ως σφαγή”.

“Οι ιστορίες εδώ είναι συγκλονιστικές – οικογένειες που ξυπνούν χωρίς προειδοποίηση από φωνές έξω από τα σπίτια τους, μαμάδες και μπαμπάδες που κρύβουν τα παιδιά τους σε ντουλάπια, κελάρια και υπόγεια, σύζυγοι που χωρίζονται στη μάχη”, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάστηκαν 17 ώρες για να φτάσει βοήθεια, καθώς οι IDF επικεντρώθηκαν πρώτα στις αστικές περιοχές – αφήνοντας τους κατοίκους ανυπεράσπιστους και τον αριθμό των νεκρών υψηλό.

Γιατί υπάρχουν αναφορές για “αποκεφαλισμένα μωρά”;

Ισχυρισμοί ότι μαχητές της Χαμάς αποκεφάλισαν μωρά έχουν αναφερθεί μόνο από μία δημοσιογράφο – τη Nicole Zedek από το i24 – και δεν έχουν επαληθευτεί από το Sky News.

Η κα Zedek ήταν μεταξύ των δημοσιογράφων που κλήθηκαν να δουν τι είχε απομείνει στο κιμπούτς την Τρίτη.

Σε μια ζωντανή μετάδοση, η οποία έχει έκτοτε προβληθεί εκατομμύρια φορές στο X, πρώην Twitter, λέει: “Μιλώντας με μερικούς από τους στρατιώτες εδώ, λένε ότι αυτό που είδαν καθώς περπατούσαν μέσα σε αυτές τις κοινότητες είναι πτώματα μωρών με κομμένα κεφάλια και οικογένειες που πυροβολήθηκαν στα κρεβάτια τους.

“Μπορούμε να δούμε μερικούς από αυτούς τους στρατιώτες αυτή τη στιγμή να παρηγορούν ο ένας τον άλλον”

Βιντεοσκοπείται επίσης να μιλάει με τον αναπληρωτή διοικητή της μονάδας 71 των IDF, David Ben Zion, ο οποίος περιγράφει τους μαχητές της Χαμάς ως “επιθετικούς” και “πολύ κακούς”.

Λέει: “Κόβουν κεφάλια… παιδιών, γυναικών”.

Και σε μια άλλη ζωντανή μετάδοση, η Zedek περιγράφει ότι “τουλάχιστον 40 μωρά βγήκαν έξω σε φορεία” – από όπου προέρχεται ο ευρέως διαδεδομένος αριθμός 40.

Σε συνέντευξή του στον Mark Austin του Sky το βράδυ της Τρίτης, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομίας Nir Barkat επανέλαβε έναν παρόμοιο ισχυρισμό: “Είδαμε μόλις τώρα… ακούσαμε για 40 μικρά αγόρια. Μερικά από αυτά κάηκαν ζωντανά. Κάποια αποκεφαλίστηκαν. Κάποια πυροβολήθηκαν στο κεφάλι”.

Το CBS News στις ΗΠΑ ανέφερε την Τετάρτη ότι ο Yossi Landau, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Zaka, της εθελοντικής μη στρατιωτικής οργάνωσης αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Ισραήλ, τους επιβεβαίωσε ότι “είδε προσωπικά” ενήλικες, παιδιά και μωρά να αποκεφαλίζονται.

Αλλά όταν ρωτήθηκε ευθέως αν “αποκεφαλίστηκαν 40 μωρά”, εκπρόσωπος των IDF είπε ότι σκοτώθηκαν παιδιά – αλλά ότι οι αναφορές για αποκεφαλισμούς ήταν “ανεπιβεβαίωτες”.

Israeli soldiers stand next to the bodies of Israelis killed by Hamas militants in kibbutz Kfar Azza on Tuesday, Oct. 10, 2023. Hamas militants overran Kfar Azza on Saturday, where many Israelis were killed and taken captive. (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

 

Αργότερα, τουλάχιστον ένα μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι οι αναφορές για αποκεφαλισμούς μωρών “επιβεβαιώθηκαν” από εκπρόσωπο του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Αυτό αποδόθηκε στη συνέχεια στον Tal Heinrich, έναν ανεξάρτητο παρουσιαστή ειδήσεων, ο οποίος φαίνεται ότι είχε επιστρατευτεί από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 8 Οκτωβρίου για να βοηθήσει με τις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς μια μέρα νωρίτερα.

Η μόνη διαθέσιμη δημόσια δήλωση επί του θέματος από την κ. Χάινριχ τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ήταν μια συνέντευξη που παραχώρησε στο LBC την Τετάρτη, στην οποία ρωτήθηκε για τους ισχυρισμούς.

Η κ. Χάινριχ, η οποία αναφέρθηκε από το LBC ως εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Νετανιάχου, δήλωσε: “Νήπια, μωρά, μπορώ να σας πω ότι μερικά από αυτά… ναι, κόπηκαν κεφάλια. Αυτό ακούμε από… στρατιώτες επί τόπου που ασχολήθηκαν με τα πτώματα”.

Απαντώντας σε μια μεταγενέστερη ανάρτηση στο X που παρέπεμπε σε μια ιστορία που επικαλείται τα σχόλιά της, είπε το βράδυ της Τετάρτης: “Παρακαλώ σημειώστε: Είπαμε ότι αυτές οι αναφορές βασίζονται σε μαρτυρίες στρατιωτών”.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Πόλεμος προπαγάνδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – Οι φωτογραφίες με τα καμένα μωρά και η τεχνητή νοημοσύνη

“Σημαντικό να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τις εικασίες

Ο Ramsay πήρε συνέντευξη από δύο ταγματάρχες των IDF – ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπρόσωπος.

Ο Ramsay δήλωσε: “Ο Ramsay είπε ότι ο Τζέιμς Μπάουερς είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους της χώρας: “Σε κανένα σημείο ούτε αυτός, ούτε ο άλλος ταγματάρχης με τον οποίο μίλησα, δεν ανέφεραν ποτέ ότι η Χαμάς αποκεφάλισε ή σκότωσε 40 μωρά ή παιδιά. Πιστεύω ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα το είχαν πει σε μένα και σε άλλους εκεί.

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια φρικτή επίθεση έλαβε χώρα στο Kfar Aza, και έπρεπε να αναφερθεί, και είδαμε τα πτώματα των νεκρών από την κοινότητα στα σπίτια τους, στο πίσω μέρος ενός φορτηγού και στο γήπεδο μπάσκετ.

“Αλλά είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τις εικασίες σε μια τέτοια κατάσταση.

“Για να επαναλάβω – οι IDF είχαν κάθε ευκαιρία να ενημερώσουν τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου για οποιαδήποτε ιστορία είχε γίνει εμφανής καθώς ο στρατός συνέχιζε να καθαρίζει το κιμπούτς. Η δολοφονία και ο αποκεφαλισμός 40 παιδιών δεν αναφέρθηκε ποτέ σε μένα ή στην ομάδα μου”.

Και ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Oren Ziv, ο οποίος εργάζεται για το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο 972 mag, ήταν επίσης παρών και του δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσει με “εκατοντάδες στρατιώτες επί τόπου”.

Σε ανάρτησή του στο Χ, είπε για τους ισχυρισμούς περί μωρών: “Κατά τη διάρκεια της περιοδείας δεν είδαμε καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο, και ο εκπρόσωπος του στρατού ή οι διοικητές επίσης δεν ανέφεραν τέτοια περιστατικά”

Επιτείνοντας τη σύγχυση, ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε σε μια αξιοσημείωτη υποχώρηση το βράδυ της Τετάρτης, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι είχε δει εικόνες παιδιών που αποκεφαλίζονταν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Σε ομιλία του σε συγκέντρωση της εβραϊκής κοινότητας στην Ουάσινγκτον, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, είπε: “Ο κ. Μπάιντεν είπε: “Ποτέ δεν πίστευα πραγματικά ότι θα έβλεπα, έχω επιβεβαιώσει, εικόνες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά, ποτέ δεν πίστευα ότι θα το έκανα ποτέ, ούτως ή άλλως…”.

Ωστόσο, αφού ο αμερικανικός εταίρος του Sky News, το NBC, προσέγγισε τον Λευκό Οίκο για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο κ. Μπάιντεν αναφερόταν μόνο σε διάφορες αναφορές των μέσων ενημέρωσης από το Ισραήλ για αποκεφαλισμένα παιδιά και ότι δεν είχε δει εικόνες ούτε είχε ανεξάρτητη επιβεβαίωση για αποκεφαλισμούς παιδιών.

Στην πραγματικότητα δεν είχε δει εικόνες ούτε είχε ανεξάρτητη επιβεβαίωση για αποκεφαλισμούς παιδιών.

Η δημοσιογράφος ψηφιακών ερευνών Victoria Elms, η οποία εργάζεται στη μονάδα δεδομένων και εγκληματολογίας του Sky, προσθέτει: “Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

“Βίντεο από τη σύγκρουση στη Συρία, αποσπάσματα από βιντεοπαιχνίδια και TikToks που έχουν γίνει πριν από μήνες έχουν κοινοποιηθεί ευρέως, ισχυριζόμενα ψευδώς ότι δείχνουν γεγονότα των τελευταίων ημερών”.

Λέει ότι η παραπληροφόρηση συχνά μοιράζεται “ακούσια”, αλλά “υπάρχουν κάποιοι που δημοσιεύουν και μοιράζονται ψευδές υλικό με σκοπό να εξαπατήσουν τους άλλους”.

“Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε περιόδους συγκρούσεων, όπου μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο από το συνηθισμένο να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα τις πληροφορίες ή το υλικό”, λέει.

“Καθώς η σύγκρουση τραβάει σε μάκρος, θα προτρέπαμε τους χρήστες να είναι προσεκτικοί όταν καταναλώνουν διαδικτυακό περιεχόμενο που σχετίζεται με τον πόλεμο”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter