Μνημείο συγκάλυψης

Μνημείο συγκάλυψης

Μέχρι πρότινος το μόνο γνωστό μπάζωμα ήταν στον τόπο της τραγωδίας. Στα Τέμπη. Εκεί που πριν από έναν χρόνο 57 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή, και τους δικούς τους ανθρώπους να περιμένουν επί ματαίω νέα τους. Τα νέα ήρθαν από τις ειδήσεις. Τις μαύρες ειδήσεις εκείνο το μουντό πρωινό της 1ης Μαρτίου που στα Τέμπη κυριαρχούσε μόνο η μυρωδιά του θανάτου.

Τις επόμενες ημέρες της τραγωδίας επιχειρήθηκε ένα ακόμα μπάζωμα. Της αλήθειας. Με ένα απίστευτο πινγκ πονγκ ευθυνών που θα ήταν αστείο και θα παρέπεμπε σε κωμωδία αν δεν ήταν τραγικό και παρέπεμπε στη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών. Παιχνίδια με τις λέξεις και με τη νοημοσύνη των τηλε-θεατών για το αν υπήρχε τηλε-διοίκηση, ένας ολόκληρος μηχανισμός ενεργοποιήθηκε για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Με όλους τους τρόπους, ακόμα και με χοντροειδή νεύματα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες για όσους ισχυρίζονταν μη βολικές αλήθειες. Με σάκο του μποξ έναν άνθρωπο. Τον σταθμάρχη που «πλήρωσε» όλες τις διαχρονικές παθογένειες και του σιδηροδρόμου. Ακόμα και τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες πίσω από την τραγωδία. «Πάμε και όπου βγει» είναι τα λόγια που του αποδόθηκαν. Δεν είναι απλά μία πρόταση. Είναι έκφραση της γενικευμένης αντίληψης ενός αδηφάγου κρατικού μηχανισμού που επί σειρά ετών στηρίζεται σε ένα απολύτως διάτρητο σύστημα, που αποφεύγει τις τραγωδίες κυρίως με τη βοήθεια της τυχαιότητας. Όταν η τύχη ή όπως αλλιώς θέλει να το εκφράσει ο καθένας, έχει πάρει ρεπό ή δεν είναι με το μέρος του μηχανοδηγού (ή όποια άλλη ιδιότητα μπορεί να έχει) και κατ’ επέκταση με το μέρος των επιβατών, τότε έχουμε Τέμπη.

Μετέπειτα λοιπόν, στήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Εκεί όπου δεν κλήθηκαν συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα ίδια πρόσωπα με τις καταθέσεις τους στον ανακριτή Λάρισας ανέδειξαν τον λόγο που συνέβη αυτό.

Και έτσι, έναν χρόνο μετά που ο κόσμος βοά για επιχείρηση συγκάλυψης (εντός και εκτός Ελλάδας), λοιπόν, φοιτητές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή και έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των 57 ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα στα Τέμπη. Ζητώντας δικαιοσύνη. Πολλοί από αυτούς θα μπορούσαν να είναι συμφοιτητές τους, συμμαθητές τους ή φίλοι τους. Όμως, λίγες ώρες αργότερα, χονδροειδώς και εντελώς άκομψα, συνεργείο έσπευσε να «καθαρίσει»(!) τον χώρο. Σαν να ήταν υβριστικά συνθήματα. Σαν να ήταν «καρφιά» απειλητικά τα ονόματα των νεκρών μπροστά στη Βουλή.

Παρότι επιχειρήθηκε να μπει στο κάδρο ο δήμος Αθηναίων, πράγμα μη αληθές φυσικά, ο ίδιος ο Χάρης Δούκας δεσμεύτηκε για ένα μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας. Ένα από τα πολλά μνημεία που στήθηκαν και θα στηθούν –καλώς- σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, όσα μνημεία και αν στηθούν, από τη στιγμή που θα επιχωματώνονται άρον άρον Τέμπη και θα μπαζώνονται αλήθειες, θα κλείνουν Εξεταστικές Επιτροπές με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα, τότε πάντα θα υπάρχει χώρος για ένα ακόμα: Το μνημείο συγκάλυψης.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: Έσπασε το φράγμα των 1.000.000 υπογραφών το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού – Πώς να συμμετέχετε

Ο Τριαντόπουλος «δίνει» την Πυροσβεστική για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών

Τον… έδωσε ο Πλεύρης

Τέμπη: Ο Τριαντόπουλος ομολογεί το μπάζωμα λίγες ημέρες μετά το έγκλημα – Δύο βίντεο

Τέμπη: Ποιον καλύπτετε κύριε Αγοραστέ για το μπάζωμα; Εσάς ή κάποιον άλλον;

Δημόσιο ερώτημα στον Τριαντόπουλο για το μπάζωμα στα Τέμπη – «Αν δεν απαντήσεις, επιβεβαιώνεις την καταγγελία»

Έγκλημα Τέμπη: Η κατάθεση που καίει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή – Ο μάρτυρας που απέκλεισαν από την Εξεταστική

Αντώναρος για Τέμπη: Πόσο καιρό θα κρύβεται ο υφυπουργός Τριαντόπουλος;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter