Μονά – ζυγά στις τράπεζες, από τον Κωστή Χατζηδάκη

Μονά – ζυγά στις τράπεζες, από τον Κωστή Χατζηδάκη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σύσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους 4 CEO’s των συστημικών τραπεζών είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ενα από τα ενδιαφέροντα θέματα της σύσκεψης ήταν η ψαλίδα χορηγήσεων – καταθέσεων, που σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει εκτιναχθεί στις 5,76  εκατοστιαίες μονάδες τον Μάιο του 2023. Συγκεκριμένα τα μέσα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των νέων δανείων βρίσκονται στο 0,28% και στο 6,04% αντίστοιχα.

Στη σύσκεψη, για την αντιμετώπιση αυτού του φαινόμενου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης, αντί να πιέσει τις τράπεζες να ανεβάσουν τα επιτόκια καταθέσεων ή να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, ώστε να κλείσει η ψαλίδα, επανέλαβε τις προγραμματικές του δηλώσεις ότι θα καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να δρουν ανταγωνιστικά.

Το κράτος δηλαδή θα αναλάβει πάλι το κόστος επιχειρηματικών πρακτικών των τραπεζών. Συμφωνήθηκε επίσης η διεξαγωγή ευρείας ενημερωτικής εκστρατείας εκ μέρους των τραπεζών για άλλα τραπεζικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν, πέραν των καταθέσεων ταμιευτηρίου. Κι αυτά θεωρούνται λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter