Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ η έγκριση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ η έγκριση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι βουλευτές της ΝΔ ήταν αυτοί που υπερψήφισαν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση να ψηφίζουν «παρών» και το ΚΚΕ με το ΜέΡΑ25 να το καταψηφίζουν.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε απορρίψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολούθησης της κατανομής των πόρων του Ταμείου ώστε να υπάρξει διαχειριστική διαφάνεια.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίζεται το Ταμείο Ανάκαμψης – Υπέρ μόνο η ΝΔ

«Έχουμε το θλιβερό προνόμιο μιας κυβέρνησης που εργαλειοποιεί με κυνικό τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης ερήμην της κοινωνίας», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και προσέθεσε: «Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί και πρέπει να είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και το εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε νέες βάσεις», αλλά η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται ως «Ταμείο Αρωγής Μεγάλων Συμφερόντων».

Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την Αναπτυξιακή Τράπεζα, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, «περνάει το σύνολο σχεδόν των δανείων μέσα από τις συστημικές τράπεζες στις οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, έχουν πρόσβαση μόνο 25.000 από τις περίπου 800.000 ελληνικές επιχειρήσεις», ενώ «μόνη σε όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση της ΝΔ συνέδεσε το Ταμείο Ανάκαμψης με αντικοινωνικά προαπαιτούμενα».

«Είναι προφανές ότι το εν λόγω σχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους, όχι μόνο επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκπόνησε ένα σχέδιο ερήμην των παραγωγικών φορέων. «Ναι, θέλουμε να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα και στηρίζουμε και το τελευταίο ευρώ που θα έρθει», είπε ο Γιώργος Καμίνης που πρόσθεσε όμως ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν το βρίσκει σύμφωνο αυτό το σχέδιο.

«Με τίποτα δεν κρύβεται πως το σχέδιο αυτό είναι ένα ακόμα μνημόνιο που έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα τρία, σηματοδοτώντας κυριολεκτικά τη διαρκή εξουθένωση του λαού μέχρι το 2060, με νέα σκληρά μέτρα που θα προστεθούν πάνω σε όλα όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί και ισχύουν στο ακέραιο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και προσέθεσε: «Το ΚΚΕ όχι μόνο καταψηφίζει τη Σύμβαση, αλλά σας καταγγέλλει για τη νέα εξαπάτηση του λαού φορτώνοντάς τον με νέα βάσανα».

«Συζητάμε για ένα ταμείο μεγάλης υποκρισίας, ένα εμπόριο ελπίδας ότι τάχα θα πάνε πόροι στην κοινωνία, αλλά είναι ένα σχέδιο, στημένο με τρόπο που ούτε ένα ευρώ δεν θα φτάσει στις γειτονιές ούτε και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία», είπε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένηςκαι προσέθεσε: «Στους πολίτες στέλνετε το λογαριασμό, υψώνετε τα τείχη του χρέους στην καταχρεωμένη χώρα». 

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι εγγυήσεις και οι δεσμεύσεις της χώρας για τη δανειακή σύμβαση, είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και εξήγησε ότι το κόμμα του διαφωνεί με τη χρήση των κεφαλαίων της Σύμβασης Χρηματοδότησης ενώ είναι κάθετα αντίθετο με την Δανειακή Σύμβαση που «δεν διαφέρει από τα αποικιοκρατικά μνημόνια».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter