Μπελάδες για τον Μασκ: Η ΕΕ ανοίγει έρευνα για ρητορική μίσους και ψευδείς ειδήσεις στο «Χ»

Μπελάδες για τον Μασκ: Η ΕΕ ανοίγει έρευνα για ρητορική μίσους και ψευδείς ειδήσεις στο «Χ»

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, ερευνάται για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ για την παραπληροφόρηση, το παράνομο περιεχόμενο και τη διαφάνεια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη Δευτέρα.

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες

Η απόφαση να κινηθεί επίσημα διαδικασία κατά της εταιρείας, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Ίλον Μασκ, έρχεται μερικές εβδομάδες αφότου ζητήθηκε από το X να παράσχει στοιχεία συμμόρφωσης με τις νέες ντιρεκτίβες που έχουν σχεδιαστεί για την εξάλειψη της ρητορικής μίσους, του ρατσισμού και των ψευδών ειδήσεων από πλατφόρμες στην ΕΕ.

Βάσει του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, μια εταιρεία μπορεί να λάβει πρόστιμο στο ύψος του 6% του παγκόσμιου εισοδήματός της ή να της απαγορευτεί η λειτουργία σε ολόκληρη την ΕΕ, εάν διαπιστωθεί ότι έχει παραβιάσει τον νόμο.

Ο Τιερί Μπρετόν, ο επίτροπος της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για την επιβολή του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, επιβεβαίωσε την έρευνα σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα του Μασκ.

«Σήμερα ανοίγουμε επίσημες διαδικασίες επί παραβάσει κατά του @X», έγραψε, λέγοντας ότι η κίνηση έγινε με το σκεπτικό της «ύποπτης παραβίασης των υποχρεώσεων για την αντιμετώπιση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης. ύποπτη παραβίαση των υποχρεώσεων διαφάνειας και ύποπτη παραπλανητική σχεδίαση της διεπαφής χρήστη».

Η έρευνα για «παραπλανητικό σχεδιασμό» αφορά τη χρήση μπλε τικ, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα μόνο σε όσους πληρώνουν. Πριν από τον Μασκ, το Twitter απέδιδε το μπλε τικ σε επαληθευμένους χρήστες στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και διασημοτήτων.

Παραπληροφόρηση και fake news

Τον Ιούνιο, μετά από μια συνάντηση με τον Μπρετόν στην Καλιφόρνια, ο Μασκ επέμεινε ότι θα συμμορφωνόταν με το νόμο. Ωστόσο, οι επικριτές της πλατφόρμας του Μασκ έχουν καταδικάσει την εικαζόμενη παρουσία ψευδών ειδήσεων και ρητορικής μίσους στο X, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο βομβαρδισμό του Ισραήλ στη Γάζα.

Στις 10 Οκτωβρίου, η ΕΕ έστειλε επίσημη επιστολή στον Χ σχετικά με «ενδείξεις» ότι η πλατφόρμα «χρησιμοποιούνταν για τη διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σε απάντηση, η Λίντα Γιακαρίνο, η διευθύνουσα σύμβουλος της X, έγραψε στον Μπρετόν, λέγοντας ότι η εταιρεία «εργάζεται ενεργά για να αντιμετωπίσει τις επιχειρησιακές ανάγκες αυτής της ταχέως εξελισσόμενης σύγκρουσης».

Σε ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση να κινήσει διαδικασία εναντίον του Χ με βάση την «προκαταρκτική έρευνα» της, η οποία φέρεται να αφορούσε τη «διάδοση παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter