Μπλέξαν οι γραμμές του Ανδρουλάκη

Μπλέξαν οι γραμμές του Ανδρουλάκη

Μήνας έντονων διεργασιών για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Μάρτιος, με σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και με ανακοινώσεις για τις ευρωεκλογές. Εδώ και καιρό υπάρχουν αιτιάσεις στελεχών για απουσία συνεδριάσεων κορυφαίων συλλογικών οργάνων και αιχμές για… παροπλισμό τους. Πάντως, η απόφαση καταψήφισης του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια επί της αρχής από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε την ευκαιρία εσωκομματικής αντιπαράθεσης μικρής –εκ πρώτης όψεως– εμβέλειας και σύγκρουσης μεγαλύτερης έντασης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και με φιλοδεξιές δυνάμεις που επιδιώκουν να… αναβαπτιστούν στη λεγόμενη μάχη του κέντρου.

Η ΝΔ προσπαθεί να πολιτικοποιήσει τις ευρωεκλογές, καθώς μια χαλαρή προεκλογική περίοδος μπορεί να την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση ποσοστών απ’ όσο δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Φτάνει στο σημείο το Μαξίμου να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις παλινωδίες του και τελικώς από την άρνησή του να στηρίξει το νομοσχέδιο! Βέβαια, η Χαριλάου Τρικούπη τού αντιγυρίζει τη μομφή – υπάρχουν πάμπολλα στοιχεία κατά του «επιτελικού κράτους» από όλους τους τομείς διακυβέρνησης της ΝΔ ως τα Τέμπη, τις διαλυτικές καταστάσεις στη δημόσια υγεία, το απογευματινό φακελάκι στα νοσοκομεία, τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Ομως, από την άλλη και τα κόμματα της Αριστεράς «χτυπούν» το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας τακτικίστικους ελιγμούς τις διατυπώσεις του περί σκανδιναβικού μοντέλου για τα ΑΕΙ και τη θέση του υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, δηλαδή με άλλα λόγια την άρση της απαγόρευσης ίδρυσης μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ετσι, ο Ν. Ανδρουλάκης επιστρέφοντας από την Ιταλία –παρευρέθηκε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Ρώμη– θα συνεχίσει να ακροβατεί. Ενόψει των ευρωεκλογών προσπαθεί να πείσει ότι εφόσον εδραιωθεί στις ευρωκάλπες ως δεύτερο κόμμα θα οδεύσει προς τις βουλευτικές εκλογές προβάλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως πόλο της κεντροαριστεράς. Ομως παράλληλα προκύπτει ως ανάγκη επιβίωσης του αφηγήματός του το ενισχυμένο ποσοστό (άνω του 15%). Γι’ αυτό προβληματίζονται στη Χαριλάου Τρικούπη με το ενδεχόμενο να χτίζεται ένα τείχος ανάσχεσης στην εισροή κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Εξ αντικειμένου συγκροτείται (και μπορεί να κόψει ψήφους) απέναντί του από τη ΝΔ και από το νέο κόμμα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος κινείται στον φιλελεύθερο/κεντροδεξιό χώρο και ήδη έσπευσε να δηλώσει ότι αν ήταν στη Βουλή, θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εχει ενδιαφέρον ότι εντός της Χαριλάου Τρικούπη δύο στελέχη που υπήρξαν κοντά στον Ανδρ. Λοβέρδο έχουν προβάλει τη θετική θέση τους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πιο ηχηρά η Νάντια Γιαννακοπούλου και πιο χαμηλότονα ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Το κόμμα Λοβέρδου με σύνθημα «Εμπρός!» θα δώσει το παρών στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδρυτή του, ενώ ήδη τον πλαισιώνουν στελέχη όπως ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αλλά και η Μαρία Μιλήνη, στενή συνεργάτιδά του εδώ και χρόνια στον τομέα της επικοινωνίας.

Διαβάστε επίσης: Ευρωεκλογές: Υποψήφιος με τη ΝΔ του Μητσοτάκη ο πρώην σύμβουλος του Ανδρουλάκη, Σωτήρης Σέρμπος

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Ιταλία – Διεργασίες στους ευρωσοσιαλιστές

Το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει τον… Εμίλ Ζολά κατά Μητσοτάκη

Ο… πασόκος Κοπέρνικος

Φοβάται ντόμινο εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης

«Κρυπτόμενος αρχηγός» ο Νίκος Ανδρουλάκης – Αντιπαράθεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Προεκλογική εκστρατεία Ανδρουλάκη με λεφτά της ΕΕ

Κομπίνα Ανδρουλάκη με ευρωπαϊκά κονδύλια: Το ΠΑΣΟΚ δεν απαντά για την ταμπακιέρα και στοχοποιεί εκ νέου Βαξεβάνη και Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter