Μπορέλ: «Είμαι σοκαρισμένος από τη χρηματοδότηση νέων εποικισμών από το Ισραήλ»

Μπορέλ: «Είμαι σοκαρισμένος από τη χρηματοδότηση νέων εποικισμών από το Ισραήλ»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκή διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δηλώνει την έκπληξη και την ανησυχία του για τις κινήσεις του Ισραήλ σχετικά με επέκταση των παράνομων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

«Αυτό δεν είναι αυτοάμυνα»

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ανέφερε ότι: «Είμαι σοκαρισμένος που μαθαίνω ότι εν μέσω πολέμου, η ισραηλινή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμεύσει νέα κεφάλαια για να χτίσει περισσότερους παράνομους οικισμούς». Ο Μπορέλ συνέχισε επισημαίνοντας ότι: «Αυτό δεν είναι αυτοάμυνα και δεν θα κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές. Οι εποικισμοί αποτελούν σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και αποτελούν τη μεγαλύτερη τρύπα στην ασφάλεια του Ισραήλ».

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει εγκρίνει φέτος την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη, με το νέο σχέδιο να προβλέπει την ανέγερση χιλιάδων σπιτιών που θα στεγάσουν εποίκους, σε βάρος των Παλαιστινίων. Το σχέδιο έχει κοστολογηθεί σε τουλάχιστον 700 εκατομμύρια σέκελ (περίπου 171 εκ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι, επί του παρόντος, με βάση το αποτέλεσμα πολλών ψηφισμάτων του ΟΗΕ που παραπέμπουν στο άρθρο 49 της Σύμβασης της Γενεύης, η άποψη της διεθνούς κοινότητας είναι ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Λύση δύο κρατών

Ο Μπορέλ συμμετείχε στο Φόρουμ για την Ένωση της Μεσογείου στη Βαρκελώνη, αυτή τη Δευτέρα. Υπογράμμισε ότι είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών, η οποία υποστηρίζεται από όλες τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

«Ένα παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και την ειρήνη του Ισραήλ», υπογράμμισε ο Μπορέλ. Μιλώντας στο φόρουμ, χαιρέτισε επίσης την εκεχειρία ως βασικό βήμα προς τον τερματισμό της συνεχιζόμενης κρίσης. «Μια τετραήμερη εκεχειρία είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα για να βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση», ανέφερε. Ζήτησε παράταση της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πρόκειται να λήξει την Τρίτη. «Η παύση θα πρέπει να παραταθεί για να καταστεί βιώσιμη και μακροχρόνια ενώ εργαζόμαστε για μια πολιτική λύση», πρόσθεσε. Νωρίτερα την Κυριακή, ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές παύσεις στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Μέση Ανατολή: «Ανησυχούν Ισραήλ και Χαμάς για τις λίστες των ομήρων – Υπάρχει ζήτημα»

Στο Ισραήλ ο Ίλον Μασκ μετά το σάλο με αντισημιτικές αναρτήσεις στο Twitter

Γάζα: Εκπνέει η συμφωνία για προσωρινή παύση πυρός – Συνεχείς διαβουλεύσεις για παράταση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter