Μύδροι Ζαχαριάδη κατά Βορίδη: Οσο λιγότερο μιλάτε για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τόσο καλύτερα για εσάς

Μύδροι Ζαχαριάδη κατά Βορίδη: Οσο λιγότερο μιλάτε για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας τόσο καλύτερα για εσάς
Συνέδριο "Δημογραφικό 2022 - Η Μεγάλη Πρόκληση", Αθήνα Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν πολιτικοί από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ακαδημαϊκοί, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Θα έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο τέως Διοικητής να ενημερώσει για τα πεπραγμένα της Αρχής ή δεν το θεωρεί απαραίτητο;», διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Ζαχαριάδης, με αφορμή την παραίτηση του κ. Μπίνη από το τιμόνι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Παράλληλα, θέτει ερωτήματα προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, σχετικά με το γεγονός πως ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια στις ερωτήσεις που του τέθηκαν για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κώστα Ζαχαριάδη

Η προσπάθεια του Υπουργού Εσωτερικών να απαντήσει στα 7 καίρια ερωτήματα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανοίγει έναν ενδιαφέρον διάλογο. Το δε δήθεν οργισμένο ύφος της απάντησης του κ. Βορίδη αποδεικνύει την απόλυτη γύμνια των επιχειρημάτων του.

Ένα βαθύτατα θεσμικό και πολιτικό πρόβλημα που αφορά πρωτίστως τη λειτουργία του κράτους, γίνεται απόπειρα να υποβαθμισθεί σε δήθεν προσωπικό θέμα… εμπάθειας προς το πρόσωπο του κ. Μπίνη. Καμία εμπάθεια δεν υπάρχει στο πρόσωπό του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα του θέση.

Όμως ο ΥΠΕΣ δεν απάντησε στα πολύ απλά ερωτήματα:

Ο ίδιος υπέγραψε την πιο φωτογραφική προκήρυξη από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και βεβαίως μπορεί να αισθάνεται περήφανος γι’ αυτό. Το έκανε όμως για κάποιον ο οποίος έψαχνε να βρει άλλη θέση στο εξωτερικό ανά πάσα στιγμή; Για κάποιον που στην πρώτη ευκαιρία σηκώθηκε κι έφυγε για μία καλύτερη θέση; Ή μεσολάβησε κάτι άλλο;

Όταν έβαζε την υπογραφή του είχε υπόψη του ότι το πρόσωπο που περιέγραφε η απόφαση σε λίγους μήνες θα αποχωρήσει; Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας φτιάχτηκε από τον κ. Μπίνη με τον κ. Μπίνη, για τον κ. Μπίνη. Στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός με αναφορά σε ένα πρόσωπο που παράλληλα έψαχνε για άλλη απασχόληση ή έστω με το που βρήκε κάτι καλύτερο αποχώρησε; Θα μιλούσαμε για σεβασμό στους θεσμούς αλλά δυστυχώς θα φαινόταν ειρωνικό.

Για το ρόλο που έπαιξε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας αυτά τα τρία χρόνια ας μη μιλάει καλύτερα ο κ. Βορίδης. Είναι γνωστό τι έκανε και τι δεν έκανε, πώς χρησιμοποιήθηκε σαν κυβερνητικό εργαλείο, πώς δεν άκουσε τίποτα για τις απευθείας αναθέσεις και τις τόσες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου που είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν είναι η στιγμή τώρα να γίνει αποτίμηση όλων αυτών, αλλά να είναι σίγουρος ότι θα γίνει. Όσο για τους διεθνείς οργανισμούς, το να παρουσιάζεται αποσπασματικό τμήμα μιας έκθεσης σαν θρίαμβος για την Αρχή Διαφάνειας και να αποκρύπτονται τα υπόλοιπα βαθιά αρνητικά, όπως αποκάλυψε ο τύπος, δεν συνιστά αναγνώριση. Η δε εργαλειοποίησή της στο προσφυγικό την έκανε να χάσει και το τελευταίο ίχνος κύρους και αξιοπιστίας και διεθνώς.

Θα έρθει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο τέως Διοικητής να ενημερώσει για τα πεπραγμένα της Αρχής ή δεν το θεωρεί απαραίτητο;

Η περίπτωση της ΕΑΔ όμως συνδέεται με τη συνολική στάση της κυβέρνησης απέναντι στις ανεξάρτητες αρχές. Η πρόσφατη εξέλιξη με την προσπάθεια τοποθέτησης της κ. Χριστοφιλοπούλου στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, επί σειρά ετών Υπουργού του ΠΑΣΟΚ και στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον καιρό των απολύσεων, είναι ενδεικτικό του πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανεξαρτησία τους. Αλλά και την διαδικασία πολιτικής διεύρυνσης προς το θεσηθυρικό κέντρο.

ΥΓ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μπίνης παρουσιάζεται από τον κ. Βορίδη ως άξιος πρεσβευτής της Ελλάδας στο εξωτερικό που έσπασε το συμβόλαιο με την ΑΔΕ για να πάει κάπου καλύτερα… Υπουργέ ο έχετε μπερδέψει τις μεταγραφές με τη θεσμική λειτουργεία της χώρας, δεν σπάει ο Μπίνης το συμβόλαιο με κάποια ομάδα για να πάει σε κάποια άλλη, φεύγει νύχτα χωρίς απαντήσεις… Χωρίς απαντήσεις αυτοί που τον τοποθέτησαν… Ώρα καλή στην πρύμνη του κι αέρα στα πανιά του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter