Να παραιτηθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και να ελεγχθεί ποινικά

Να παραιτηθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες και να ελεγχθεί ποινικά

Αρχειοθέτησε με τον ίδιο παράνομο τρόπο τα πόθεν έσχες Μητσοτάκη – Μαρέβας και Πάτση

Ο Αντρέας Πάτσης ήταν αθώος για την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες της Βουλής, μέχρι που οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του, την ανάγκασαν να συνεδριάσει εκ νέου. Κι όμως, με εξαίρεση τις αποκαλύψεις του Παύλου Πολάκη για τον Πάτση, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που εξέτασε η Επιτροπή είναι τα ίδια για τα οποία τον «αθώωσε» αρχειοθετώντας την υπόθεσή του.

Δεν πρόκειται για υποκρισία. Δεν ταιριάζει αυτός ο τόσο ελαφρύς χαρακτηρισμός για το μέγεθος των ευθυνών. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θεσμικό ξεπεσμό και την αλλοίωση της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές και συνενόχους, αυτούς που ανέλαβαν να ελέγχουν. Αρεοπαγίτες που συμμετέχουν στην Επιτροπή, Σύμβουλοι Επικρατείας, Σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συμβουλίου, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών και φυσικά βουλευτές και ορκωτοί λογιστές, έχουν μετατρέψει την Επιτροπή που ελέγχει την προέλευση της περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών προσώπων, σε πλυντήριο. Δεν παραπλανήθηκαν όλοι αυτοί, ούτε ατύχησαν στις επιλογές τους να αθωώνουν συστηματικά όσους πρέπει να στείλουν στον Εισαγγελέα. Έχουν μάλιστα σοβαρές ποινικές ευθύνες για όσα κάνουν. Ας δούμε όμως τι αποκαλύπτει η υπόθεση Πάτση, όχι για τον Πάτση, αλλά για τη λειτουργία της Επιτροπής.

Μετά τις αποκαλύψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη για τον Αντρέα Πάτση και τα δημοσιεύματα του Documento, κλήθηκε να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Εισηγητής στην Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες του Πάτση, ορίστηκε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος της Επιτροπής, Βασίλειος Παππαδάς. Ο κύριος Παππαδάς, εισηγείται, τα στοιχεία που εντοπίστηκαν από τον έλεγχο του Πόθεν Έσχες του Πάτση, να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Εφετών και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Ο Αντεισαγγελέας εντοπίζει ότι ο βουλευτής της ΝΔ, αφενός είχε συμβάσεις με το Δημόσιο όσο ήταν βουλευτής, αφετέρου διαπιστώνει ότι αρχικώς δεν δήλωνε και στη συνέχεια δήλωσε σε συμπληρωματικές του δηλώσεις, ότι κατέχει εταιρείες στο εξωτερικό, πράγμα όμως που είναι παράνομο.

Την αποκάλυψη αυτή είχε κάνει το  Documento, δημοσιεύματα υπήρξαν και από την εφημερίδα «Δημοκρατία», ενώ ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης έκανε επίσημη καταγγελία με τα στοιχεία στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες. Και τι έκανε η Επιτροπή; Αντί να λειτουργήσει με βάση το νόμο που προβλέπει ότι όποιος βουλευτής έχει άμεσα ή μέσω παρένθετου προσώπου (σύζυγος), εταιρεία στο εξωτερικό διαπράττει  ποινικό αδίκημα, αρχειοθέτησε την υπόθεση. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δεχθεί από τον Πάτση συμπληρωματική δήλωση Πόθεν Έσχες στην οποία δήλωσε και άλλες εταιρείες και έτσι αποδέχθηκε τη νέα δήλωση ως αληθή. Αντί να στείλει την υπόθεση στον Εισαγγελέα με βάση το νόμο (ο οποίος δεν επιδέχεται άλλη ερμηνεία) λειτούργησε με δόλο και τον εμφάνισε να δηλώνει νόμιμα  στοιχεία των οποίων η κατοχή είναι παράνομη.

Σήμερα η ίδια Επιτροπή τον στέλνει Εισαγγελέα. Τι άλλαξε; Άλλαξε η αντίδραση του κόσμου μετά τις αποκαλύψεις η οποία είναι απειλητική πλέον για όσους λειτουργούν συγκαλυπτικά.

Δεν μπορούμε όμως να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα ή ότι η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, μπορεί να  βάζει κατά καιρούς μια μπουγάδα για να καθαρίζει τον παράνομο αντί τη βρομιά.

Και πάμε τώρα στο πιο σοβαρό. Η Επιτροπή καθάρισε τον Πάτση με την μέθοδο Μαρέβας Γκραμπόφσκι και Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ίδια Επιτροπή, εξετάζοντας το ανακριβές Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού το οποίο αποκάλυψε το Documento  και τα επίσημα έγγραφα αποδείξεις ότι κατείχε εταιρεία στη Γαλλία  μέσω παρένθετου προσώπου (σύζυγος), πράγμα το οποίο απαγορεύεται, την έβαλε στο αρχείο. Το αδίκημα που διέπραξε ο πρωθυπουργός δεν είναι υπό αμφισβήτηση. Κατείχε εταιρεία δηλωμένη στο Γαλλικό ΓΕΜΗ, την οποία δεν έπρεπε να έχει. Πώς μπήκε στο αρχείο; Πώς μια Επιτροπή με τόσους ανθρώπους της Δικαιοσύνης ως μέλη αποφάσισε ότι δεν ισχύει κάτι που αναμφίβολα ισχύει;

Η υπόθεση Πάτση λοιπόν είναι άρρηκτα δεμένη με το Πόθεν Έσχες του πρωθυπουργού. Το πλυντήριο μπήκε σε λειτουργία στο ίδιο πρόγραμμα, στους ίδιους βαθμούς και από το ίδιο χέρι.

Σε όλα αυτά να προσθέσουμε, ότι η Επιτροπή ανέχεται (ή μήπως υποδεικνύει;) από τους ορκωτούς λογιστές, καινοφανείς πρακτικές απόκρυψης στοιχείων από την  Επιτροπή στο όνομα του απορρήτου. Δηλαδή η Επιτροπή της Βουλής δεν γνωρίζει πράγματα που γνωρίζουν οι ελεγκτές για υποθέσεις Δημοκρατίας, ελέγχου και διαφάνειας. Κάποιοι έχουν στήσει μανιέρα και δικαίως κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί «με ποια ανταλλάγματα»;

Η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, οφείλει να δημοσιοποιήσει τα πορίσματα αρχειοθέτησης του Πόθεν Έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντρέα Πάτση και στη συνέχεια να παραιτηθεί. Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει υποχρέωση τα ίδια πορίσματα με τις νομικές ακροβασίες να τα διαβιβάσει στην Εισαγγελία για έρευνα ποινικών ευθυνών. Αν δεν το κάνει πάντως, θα βρεθεί κάποιος να το κάνει.

Διαβάστε επίσης

Πολάκης: Να ανοίξει ξανά το πόθεν έσχες Μητσοτάκη που αρχειοθετήθηκε με τη μέθοδο Πάτση

Επιτροπή πόθεν έσχες: «Κόλαφος» η εισήγηση του αντεισαγγελέα ΑΠ για Πάτση – Βαρύς ο πέλεκυς για το κοινοβουλευτικό «κοράκι»

Μυστικά & Documento

04/06/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter