Ναυάγιο Πύλος: Έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας βάζει στο «μικροσκόπιο» την εμπλοκή της Frontex

Ναυάγιο Πύλος: Έρευνα της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας βάζει στο «μικροσκόπιο» την εμπλοκή της Frontex

Υπό εξέταση θέτει η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια την εμπλοκή της Frontex στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου το σαπιοκάραβο από τη Λιβύη μετετράπη σε υγρό τάφο για εκατοντάδες πρόσφυγες.

Δείτε επίσης: Τραγωδία στην Πύλο: «Ράπισμα» και του BBC για τη στάση του Λιμενικού

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, η Έμιλυ Ο Ράιλι, η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ που ερευνά την κακοδιοίκηση και τα συστημικά προβλήματα, ξεκινά την Τετάρτη το πρωί έρευνα για τον ρόλο της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ, της Frontex, για ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η έρευνα θα επικεντρωθεί στη συμμετοχή της Frontex σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο και θα επιδιώξει να διευκρινίσει τα γεγονότα γύρω από το ναυάγιο Adriana στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας τον Ιούνιο, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

Στον απόηχο της βύθισης του «Adriana», που μετέφερε έως και 750 μετανάστες στην Ευρώπη από τη Λιβύη, προέκυψαν αντικρουόμενες αναφορές σχετικά με το πόσα ήξερε η Frontex πριν από την τραγωδία και τι ρόλο έπαιξε ή θα μπορούσε να παίξει στην αποτροπή της. Πρόσωπα που ενημερώθηκαν για την έρευνα, στα οποία τηρείται η ανωνυμία για να αποκαλύψουν λεπτομέρειες της υπόθεσης πριν από την ανακοινωθείσα έρευνα, είπαν στο POLITICO’s Brussels Playbook ότι η Διαμεσολαβήτρια ζήτησε να δει την εσωτερική «Έκθεση Σοβαρών Συμβάντων» της Frontex και αναζητά λεπτομέρειες για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα κατά τις κρίσιμες ώρες της ανατροπής και της βύθισης του πλοιαρίου «Adriana».

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο Πύλος: Νέα «βέλη» Al Jazeera για Λιμενικό – Πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι «έγραψαν τις δηλώσεις με δικά τους λόγια»

Το δημοσίευμα, τονίζει πως οι ελληνικές αρχές έχουν βρεθεί επίσης στο επίκεντρο καθώς επιζώντες της τραγωδίας ισχυρίστηκαν ότι η τοπική ακτοφυλακή πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό για να οδηγήσει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.

Οι επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι η προσπάθεια της ελληνικής ακτοφυλακής να ρυμουλκήσει το σκάφος οδήγησε στο ναυάγιο και διάφορα ΜΜΕ έδειξαν ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για ώρες πριν επέμβει η ακτοφυλακή. Η τραγωδία αύξησε την πίεση στον Frontex να τερματίσει τις επιχειρήσεις του οργανισμού στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης συνεργασίας της χώρας.

Η Έμιλυ Ο Ράιλι θα διερευνήσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται οι πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ της Frontex και των εθνικών αρχών και εάν η Frontex έχει λόγο για το πώς σχεδιάζονται αυτές οι επιχειρήσεις.

Ο Κρις Μπορόφσκι, ανώτερος υπάλληλος δημοσίων σχέσεων της Frontex, είπε ότι η υπηρεσία «δεν συντονίζει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», που είναι ευθύνη των εθνικών αρχών. «Τα σκάφη της Frontex διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όταν καλούνται», πρόσθεσε, ενώ παρέχουν στις εθνικές αρχές και στα κέντρα διάσωσης «στοιχεία ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών».

Ο ρόλος της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας

Ο «Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής» είναι ένας ανεξάρτητος και αμερόληπτος οργανισμός στον οποίον λογοδοτούν τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ και ο οποίος προωθεί τη χρηστή διοίκηση. Ο «Διαμεσολαβητής» βοηθά πολίτες, επιχειρήσεις και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διοίκηση της ΕΕ, εξετάζοντας αναφορές σχετικά με περιπτώσεις κακοδιοίκησης από την πλευρά των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της ΕΕ, ενώ διερευνά με δική του πρωτοβουλία και ευρύτερα συστημικά ζητήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter