Ναυάγιο στην Πύλο: Από το ακροδεξιό κρεσέντο της ΝΔ στους «Πόντιους Πιλάτους» του ΠΑΣΟΚ

Ναυάγιο στην Πύλο: Από το ακροδεξιό κρεσέντο της ΝΔ στους «Πόντιους Πιλάτους» του ΠΑΣΟΚ

Ακόμα και την ώρα που εξελίσσεται στην Πύλο μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες με δεκάδες νεκρούς πρόσφυγες, τα στελέχη της ΝΔ αναδεικνύουν την αντιπροσφυγική και αντιμεταναστευτική γραμμή της ηγεσίας τους υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προωθεί πάντα, όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, δεξιές πολιτικές για το προσφυγικό που δεν έχουν γνώμονα την ασφαλή υποδοχή και την πολιτική προστασίας των ανθρώπων που τη ζητούν, ξεριζωμένων από τον τόπο τους.

Με διαφορετικό τρόπο και  με σοσιαλδημοκρατική… δεξιότητα, το ΠΑΣΟΚ ισορροπεί μέσα στο πλαίσιο της τακτικής «Πόντιου Πιλάτου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της πανάκειας δήθεν φρακτών αποτροπής. Παράλληλα, οι μεγαλόσχημες κυβερνήσεις σε ευθεία σύνδεση με ΝΑΤΟ και Ε.Ε. διατηρούν την πολιτική ιμπεριαλιστικών πολέμων και γεωπολιτικών παιχνιδιών που καταστρέφουν ζωές και τις σπρώχνουν να αναζητήσουν διέξοδο λίγο μακρύτερα. Και  η υποκρισία μαζί με τα κυκλώματα διακινητών ανθρώπων επιπλέουν  όταν βουλιάζουν σώματα, ανάσες, όνειρα στα πελάγη του κυνισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα έλεγαν και έπρατταν  ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα στελέχη του όλα τα προηγούμενα χρόνια, μετρώντας με καταστολή τη στατιστική των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, τα αποτύπωσε στην δήλωσή του όταν έγινε γνωστή η τραγωδία στην Πύλο, λέγοντας ότι «το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Ήρθε πιο άτσαλα να το διατυπώσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος είπε στον τηλεοπτικό σταθμό «Κontra» ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα αλλά φαινόμενο μετακινήσεων, ότι εάν δεν αναδείξουμε το ζήτημα των διακινητών θα μείνουμε σε μια θεωρητική συζήτηση, χωρίς καμία πρακτική αξία, αναρωτώμενος ρητορικά και απαντώντας ο ίδιος  ότι  «ευθύνη είναι της Frontex; πήγε το κλιμάκιο αλλά θα μπορούσε να κρατήσει στην επιφάνεια αυτό το πλοίο; Οι άνθρωποι δεν θέλουν να σωθούν». Με αυτό το “δεν θέλουν να σωθούν” διευκρίνισε ότι εννοεί  ότι «δεν θέλουν να συνεργαστούν με την Frontex για τη διάσωση. Και δεν είναι εύκολο να κάνεις διάσωση με κάποιους που τους έχουν πει μείνετε εκεί, μην συνεργαστείτε με κανέναν, θα σε οδηγήσουν τελικά στην Ιταλία».

Ουσιαστικά η ΝΔ αποφεύγει να μιλήσει για τις καταγγελίες αλλά και αναφορές σε διεθνή μέσα για την πολιτική των push back  στη χώρα ενώ στέλνει το μήνυμα, ακόμα και αυτή τη στιγμή που όλοι ζητούν απαντήσεις μπροστά στην τραγωδία της Πύλου,  υποβάθμισης της όποιας προσπάθειας να διερευνηθεί η υπόθεση ακόμα και για ευθύνες -αν υπάρχουν – των λιμενικών και άλλων αρχών μετά τον εντοπισμό και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη διάσωση των στιβαγμένων προσφύγων στο μοιραίο πλοίο που κατέληξε να ναυαγήσει οδηγώντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

Το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό-αντιπροσφυγικό κλίμα εκμεταλλεύτηκαν άμεσα, πάνω από τον θρήνο για τις χαμένες  ζωές, ο πρόεδρος του κόμματος «Πατριωτικός Συνασπισμός» (και πρώην βουλευτής της ΝΔ), Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος αντέδρασε στην κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους. Αφού δήλωσε ότι συγχαίρει το ελληνικό κράτος και τα σώματα ασφαλείας συμπλήρωσε ότι «δεν αναγνωρίζουμε το εθνικό πένθος. Και δεν το αναγνωρίζουμε ως εθνικό, διότι πρόκειται για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα εκτός ελληνικής επικράτειας, και τα θύματα ήταν πολίτες τρίτων χωρών», ενώ κάλεσε να εφαρμόζονται   εξαντλητικές ποινές στους δουλεμπόρους και να κλείσουν οι ΜΚΟ. Στο ίδιο μήκος κύματος  και ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Θάνος Τζήμερος  ο οποίος στον προσωπικό του λογαρισμό στο fb έγραψε: «Τριήμερο ΕΘΝΙΚΟ πένθος για ένα ναυάγιο σε διεθνή ύδατα στο οποίο εμπλέκονται Αφρικανοί διακινητές και εισβολείς κυρίως από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο, που είχαν βάλει (παράνομη) πλώρη για Ιταλία; Κάπου έχουμε χάσει το μέτρο, νομίζω. #Πυλος» .

Σε ρόλο … ισορροπιστή το ΠΑΣΟΚ

Η Χαριλάου Τρικούπη που όλα τα τελευταία χρόνια επαίρεται ότι  η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που ξεκίνησε να οικοδομεί τον φράχτη στον  Εβρο, λειτουργεί χωρίς να μπαίνει πρόωρα σε κρίσεις για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο, προτού να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα. Πάντως, η ηγεσία της προτάσσει ως επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθούν  τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε από την πρώτη κιόλας τοποθέτησή του για το ναυάγιο ότι  για άλλη μια φορά  οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Παράλληλα, τόνισε ότι  η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, «διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: Κι όμως, ζητούσαν βοήθεια (Photo)

Εγκλημα: Το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό παρακολουθούσε τη ναυτική τραγωδία δεμένο στο λιμάνι του Γυθείου

Ναυάγιο στην Πύλο: Νέα φωτογραφία από το ασφυκτικά γεμάτο πλοίο πριν βυθιστεί (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter