Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια»

Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες – «Γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια»

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της τραγωδίας που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, τα ξημερώματα της Τετάρτης κατά την οποία τουλάχιστον 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά την ανατροπή αλιευτικού σκάφους με αδιευκρίνιστο αριθμό επιβαινόντων. Παράλληλα, 104 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασωθεί, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους θα αυξηθεί δραματικά.

Διαβάστε επίσης: Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση για το Ναυάγιο στην Πύλο

Η ενημέρωση από τον κλαδάρχη υποναύαρχο του Λιμενικού, Τρύφωνα Κοντιζά, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, κάνει λόγο για 500 με 700 ανθρώπους που επέβαιναν στο πλοίο, ενώ πληροφορίες από μαρτυρίες διασωθέντων αναφέρουν πως οι γυναίκες και τα παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια του πλοίου.

Δείτε επίσης: Τουλάχιστον 78 οι νεκροί από το ναυάγιο στην Πύλο – Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός (Photos-Video)

Θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών

Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται καθώς έχουν επιστρατευτεί πλωτά και εναέρια μέσα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως έχει τεθεί σε ισχύ και το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 26 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες, και στην πλειοψηφία τους πάσχουν από ελαφρά τραύματα ή υποθερμία.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, οι 79 άνθρωποι που βρίσκονται ως τώρα σε χώρους του Λιμενικού, πρόκειται να μεταφερθούν αύριο στη δομή της Μαλακάσας.

Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας για ανάκριση, ενώ οι δεκάδες σοροί των ανθρώπων που χάθηκαν, θα πάνε στην Κόρινθο για ιατροδικαστική εξέταση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη βύθιση του πλοίου

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, τόνισε σχετικά με τους διασωθέντες: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στην Πύλο: Στους 59 οι νεκροί από το ναυάγιο αλιευτικού που μετέφερε μετανάστες (Photos – Video)

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Σοκάρουν οι εικόνες απ’ το ασφυκτικά γεμάτο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί

Την ίδια ώρα σοκάρουν οι φωτογραφίες που δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η ανταποκρίτρια των New York Times στην Ελλάδα, Νίκη Κιτσαντώνη, οι οποίες απεικονίζουν το πόσο ασφυκτικά γεμάτο ήταν το σκάφος που μετέφερε εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης: Πύλος: Σοκάρουν οι εικόνες απ’ το ασφυκτικά γεμάτο σκάφος λίγο πριν βυθιστεί – Άνθρωποι φαίνονται να κουνούν τα χέρια τους (Photos)

Στις φωτογραφίες φαίνονται άνθρωποι να κουνούν τα χέρια τους έντονα προς το ελικόπτερο που λαμβάνει τη φωτογραφία, προφανώς σε μια προσπάθεια να ζητήσουν να διασωθούν.

Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διάσωση των επιβαινόντων από την ανατροπή του πλοίου σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Η ενεργοποίηση έγινε μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Με απόφαση που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Το σχέδιο αυτό, προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Διαβάστε επίσης: Φραστικό επεισόδιο μεταξύ ΠτΔ και πολιτών στο φόντο του πολύνεκρου ναυαγίου στην Πύλο (Video)

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, η μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα σε περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου ξεκίνησε όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του ΛΣ-ΕΛΛΑΚΤ ενημερώθηκε χτες από τις ιταλικές Αρχές για αλιευτικό σκάφος στο οποίο επιβαίνει μεγάλος αριθμός ατόμων.

Κινητοποιήθηκαν παραπλέοντα πλοία και εναέρια μέσα για να εντοπιστεί, κάτι που αρχικά έγινε από εναέριο μέσο της Frontex το μεσημέρι της Τρίτης. Ακολούθησε εντοπισμός και από δύο παραπλέοντα πλοία. Το αλιευτικό αρχικά δεν ζήτησε την συνδρομή των Αρχών.

Στη συνέχεια σκάφος και ελικόπτερο του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή και εντόπισαν το αλιευτικό να κινείται με πορεία προς τα βόρεια. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, το αλιευτικό αρνήθηκε παροχή συνδρομής.

Το απόγευμα της Τρίτης ακολούθησε προσέγγιση από φορτηγό πλοίο που φέρεται να προσέφερε τροφοδοσία στο αλιευτικό, από το οποίο δεν ζητήθηκε περαιτέρω συνδρομή. Δεύτερο φορτηγό προσέγγισε το αλιευτικό με την ίδια πρόθεση, αλλά υπήρξε άρνηση τόσο εφοδιασμού όσο και συνδρομής.

Το περιπολικό του ΛΣ-ΕΛΛ.ΑΚΤ. φτάνοντας στο σημείο το βράδυ της Τρίτης επιβεβαίωσε την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ατόμων στο κατάστρωμα του αλιευτικού. Οι επιβαίνοντες φέρονται να επέμειναν στην συνέχιση της πορείας τους προς την Ιταλία. Το ελληνικό σκάφος παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό.

Το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, το αλιευτικό αρχικά ανατράπηκε και στη συνέχεια βυθίστηκε. Άμεσα ενημερώθηκαν οι ελληνικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πολεμικό ναυτικό και η πολεμική αεροπορία και ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης όλων των επιβαινόντων.

Διαβάστε επίσης: Απίστευτη χυδαιότητα Στεφανίδου: Δεν έχουμε ασθενοφόρα και έχουν πάει 10 στην επιχείρηση για το Ναυάγιο στην Πύλο (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter