Νέα έξοδος στις αγορές το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου

Νέα έξοδος στις αγορές το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου θα πραγματοποιήσει τη νέα της έξοδο στις διεθνείς αγορές η Ελληνική Δημοκρατία με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Documento. Για την άντληση του ποσού αυτού ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει επταετή ομόλογα.

Με τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος για την άντληση 7,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2019, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είτε για την ενίσχυση του μαξιλαριού ασφαλείας είτε για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβότερου χρέους, όπως αυτό στο ΔΝΤ. Η συγκυρία θεωρείται ιδιαιτέρως ευνοϊκή καθώς οι αποδόσεις του επταετούς ομολόγου έχουν υποχωρήσει σημαντικά κάτω από το 3% και διαμορφώνονταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στο 2,56-2,6%, επίπεδο σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της πρώτης εξόδου του 2019 που ήταν πάλι με επταετές ομόλογο και επιτόκιο υψηλότερο του 3,5%.

Βλέπουν ανάκαμψη

Η απόφαση ελήφθη από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να αξιοποιηθεί η τρέχουσα συγκυρία που έχει οδηγήσει σε γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε όλες τις κατηγορίες τίτλων.

Κατά το Bloomberg αυτή η θεαματικά θετική εξέλιξη οφείλεται, σύμφωνα με έρευνα – δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, στα εξής δεδομένα: «Η ανάκαμψη του ΑΕΠ […] ξεπέρασε τη Γερμανία και τη Γαλλία, με προβλεπόμενο ρυθμό 1,9%, που φέρνει την Ελλάδα στο νούμερο 10 των ευρωπαϊκών χωρών, πάνω από την προβλεπόμενη ανάπτυξη 1,4% της ευρωζώνης. Η ανεργία θα μειωθεί στο 16,5% μέχρι το 2020. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, που έφτασε το 15,1% το 2009, μεταβλήθηκε σε πλεόνασμα 0,5% το 2016 και πέρυσι διευρύνθηκε στο 0,8%. Πλεόνασμα θα καταγράφεται και τα επόμενα τρία χρόνια (σ.σ.: σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg)».

Το «δικαίωμα» του ESM

Μέχρι τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές αναμένεται να έχει δοθεί το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ. Η έγκριση αυτή είναι αναγκαία γιατί σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Παπανδρέου – Βενιζέλου η πρόωρη εξόφληση χρέους προς το ΔΝΤ προϋποθέτει ταυτόχρονη εξόφληση αντίστοιχου ποσού και προς τον ESM. Δεδομένων των χαμηλών επιτοκίων όμως του ESM αλλά και των μακρινών λήξεων των αντίστοιχων ομολόγων, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί πρόωρη προεξόφληση του ESM. Κατά συνέπεια έχει ζητηθεί να παραιτηθεί του σχετικού του δικαιώματος (waiver) ο ESM, κάτι που έγινε και στην περίπτωση της Πορτογαλίας.

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, θα υπάρξει έγκριση μερικής αποπληρωμής (3,9 δισ. ευρώ από τα 9,2 που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ τα οποία έχουν επιτόκιο 5,1%). Αναμένεται να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, την ύπαρξη των οποίων κατ’ αποκλειστικότητα είχε αποκαλύψει την περασμένη Κυριακή το Documento. Πάντως ο διεθνής οικονομικός Τύπος επισημαίνει πλέον και το θετικό επενδυτικό κλίμα που διαμορφώνεται από την αρχή του χρόνου. Σύμφωνα με το Bloomberg, «οι 60 επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν προσφέρει φέτος συνολικές αποδόσεις 25%, επίδοση που φέρνει το ΧΑ στο νούμερο 2 των 94 σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών. Οι επενδυτές επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις εδώ και μια δεκαετία».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter