Νέα Υόρκη: Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονταν μυστικά για να έχουν παράνομη πρόσβαση στα αρχεία συλλήψεων

Νέα Υόρκη: Οι αστυνομικοί εκπαιδεύονταν μυστικά για να έχουν παράνομη πρόσβαση στα αρχεία συλλήψεων

Η νεοϋορκέζικη αστυνομία εκπαίδευε μυστικά το προσωπικό της ώστε να έχει παράνομη πρόσβαση στα 6 εκατομμύρια σφραγισμένων αρχείων συλλήψεων, που αφορούν 3.5 εκατομμύρια άτομα. 

Στην αποκάλυψη προχώρησαν οι δικηγόροι της οργάνωση «Bronx Defenders» και δημοσιοποίησε η δημοσιογραφική ομάδα του «The Intercept». Σύμφωνα με αυτή το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης (NYPD) χρησιμοποιεί παρανόμως τα σφραγισμένα αστυνομικά αρχεία για να κάνει έρευνες και για να δυσφημίσει άτομα. Πράξη παράνομη διότι τα αρχεία είναι απροσπέλαστα για τις αστυνομικές έρευνες βάση νόμου που βρίσκεται σε ισχύ από το 1976. 

Η υπόθεση άνοιξε με αφορμή τη μήνυση που έχει κατατεθεί από τους Bronx Defenders (ΜΚΟ νομικών) και στοχεύει να θέσει προ των ευθυνών το NYPD για τη συστημική παραβίαση του σχετικού νόμου. Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή ευελπιστεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο παρανομιών που οδηγεί σε συλλήψεις βάσει φυλετικών στερεοτύπων καθώς και να επιφέρει το τεκμήριο της αθωότητας στην δικονομική διαδικασία. Αυτό διότι το τεκμήριο αθωότητας αναιρούνταν εφόσον οι αστυνομικοί είχαν παράνομη πρόσβαση και μπορούσαν να στοχοποιούν ή να συλλαμβάνουν συγκεκριμένα άτομα που ταίριαζαν στο προφίλ δράστη που αναζητούσαν.

Η συγκεκριμένη κίνηση από τους Bronx Defenders έρχεται να αποδείξει ότι οι ρίζες της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των ρατσιστικών στερεοτύπων είναι βαθιές και εμπεδωμένες. Η συστηματική παραβίαση του νόμου από το 1976 με ενθάρρυνση της ηγεσίας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και αγγίζει τις ρίζες του σκληρού πυρήνα του κράτους, δηλαδή τα σώματα ασφαλείας. Οι ΗΠΑ μετά την ανάδειξη του κινήματος Black Lives Matter και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ βρίσκονται εν μέσω ιστορικών αλλαγών. Οι φωνές ενάντια στον ρατσισμό εδραιώνονται και διεκδικούν με διάφορους τρόπους και μέσα τα δικαιώματα των καταπιεσμένων φυλετικών μειονοτήτων. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter