Νέες φήμες για την υγεία του Ερντογάν ενώ χλωμιάζει το πολιτικό μέλλον του

Νέες φήμες για την υγεία του Ερντογάν ενώ χλωμιάζει το πολιτικό μέλλον του

Τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις στη γείτονα χώρα συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο τούρκος πρόεδρος χάνει έδαφος έναντι των αντιπάλων, οι φήμες για την υγεία του Ταγίπ έχουν αρχίσει να οργιάζουν μετά την ξαφνική ακύρωση της ομιλίας του στην Προύσα την Κυριακή. Τα τουρκικά Μέσα μετέφεραν την μαρτυρία ενός κυβερνητικού βουλευτή ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα, όμως γίνεται λόγος ακόμα και για εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο πρόεδρος, όπως μεταφέρει η ΕΡΤ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του γραφείου του κυβερνώντος κόμματος στην Προύσα, Νταβούτ Γκιουρκάν, ανακοίνωσε την αναβολή της επίσκεψης και τη μετάθεσή της σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Το ιστορικό του… ασθενούς

Οι φήμες για την υγεία του προέδρου Ερντογάν δίνουν και παίρνουν εδώ και αρκετά χρόνια. Ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής τουρκικών θεμάτων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (CFR), μια δεξαμενή σκέψης στις ΗΠΑ που μελετά το διεθνές γίγνεσθαι, έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο στην ιστοσελίδα Foreign Policy ότι ο Ερντογάν είναι πολύ άρρωστος για να κατέβει στις εκλογές του 2023. Ο Κουκ συγκέντρωσε σε μια λίστα όλα τα γνωστά περιστατικά τα οποία δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον τούρκο πρόεδρο:  σε μια περίπτωση ο Ερντογάν φαίνεται να μπορεί να περπατήσει μόνο με τη βοήθεια της συζύγου του. Σε ένα άλλο περιστατικό, δυσκολεύεται ξανά να περπατήσει στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Επίσης, ο πρόεδρος πιάστηκε από τον τηλεοπτικό φακό να μπερδεύει τα λόγια του κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης των εορταστικών χαιρετισμών στο κόμμα του.

Από το 2012 και μετά, ο Ερντογάν υποβλήθηκε σε αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά ποτέ δεν αποκάλυψε δημοσίως για ποιο σκοπό ακριβώς ήταν αυτές οι επεμβάσεις. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, μια από αυτές τις το 2020 έγινε για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, ενώ άλλες πληροφορίες της ίδιας ΜΚΟ κάνουν λόγο για επιληψία.

Τιμωρία όσων διαδίδουν φήμες

Σε μια όχι και τόσο πρωτοφανή κίνηση για το καθεστώς ανελευθερίας της έκφρασης στη χώρα, οι τουρκικές αρχές άνοιξαν νομική έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο εναντίον 30 ατόμων που κατηγορούνται για παραπληροφόρηση για την υγεία του προέδρου Ερντογάν μέσω Twitter. Δημοσίευσαν «περιεχόμενο χειραγώγησης» στο Twitter χρησιμοποιώντας το hashtag #olmus (νεκρός στα τουρκικά), είπε η αστυνομία. Το hashtag άρχισε να κυκλοφορεί εν μέσω αυξανόμενων εικασιών για την υγεία του Ερντογάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter