Ο Αλέξης Τσίπρας «γειώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας «γειώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία

Τη στροφή στην κοινωνία εγκαινιάζει στην πράξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας και ένα σαφέστατο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος, στη λογική «αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ».

Για την ουσία ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική του βάση μέσα από τις εσωκομματικές διαδικασίες (εγγραφές μελών) όχι μόνο είχε ταβάνι (σχεδόν διπλασίασε τα μέλη του φτάνοντας τις 55.000), αλλά ορισμένα πρωτοκλασάτα στελέχη του θεωρούν ότι «αυτό ήταν, πάει και τέλειωσε» και μάλιστα πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση!

Κι όταν δεν θέλει ο παλιός ιδιοκτήτης, όσο ανοιχτές κι αν αφήσεις τις πόρτες, το σπίτι δεν θα καταστεί ελκυστικό. Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάει ο ίδιος στον κόσμο με τον πιο απλό τρόπο που μπορεί να το κάνει κάποιος: να μιλήσει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, στη γλώσσα του και να εκφράσει τις ανάγκες και τα προβλήματά του.

Ειδικά το τελευταίο διάστημα οι θεματικές μετρήσεις που έπαιρναν στα χέρια τους οι συνεργάτες του προέδρου ήταν κάτι παραπάνω από σαφείς: «είναι απίστευτη» λένε στο Documento «η δυσφορία του κόσμου για την ακρίβεια… Τρομάζει με την πανδημία και τον εκνευρίζει η άγνοια που επιδεικνύει η κυβέρνηση για την καθημερινότητά του». Για παράδειγμα η κυβέρνηση επιδοτεί την κιλοβατώρα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αλλά οι τελευταίοι «κουβαλούν» μαζί τους ένα σωρό επιβαρύνσεις (από τον ΦΠΑ μέχρι τα δημοτικά τέλη) που αυξάνουν κατά πολύ το κόστος ή εξαγγέλλει αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους αλλά δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την παραγωγή, για το πώς θα ζήσουν τα επόμενα χρόνια οι μελισσοπαραγωγοί ή όσοι είδαν τις ελιές τους, για παράδειγμα, να καίγονται…

Οπως λένε χαρακτηριστικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι στο παρελθόν μετά τις φωτιές στην Ηλεία το 40% του αγροτικού πληθυσμού, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, εγκατέλειψε τον νομό.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη περιοδεία του στη βόρεια Εύβοια πρότεινε τη στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών της περιοχής που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές για μια πενταετία.

«Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά»

Εκεί όμως που γίνεται πράξη η «γείωση» με τις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών είναι το δίπτυχο «πανδημία και οικονομία».

Η γραμμή εγκαινιάστηκε την Πέμπτη από τη Θράκη και την περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα οποία όπως είπε «επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», κάνοντας λόγο για έναν «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα από τον συνδυασμό της πανδημίας που φουντώνει και της ακρίβειας». Και ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλους: τα νοικοκυριά, τους αγρότες, τις μικρές επιχειρήσεις και τους εμπόρους.

Η νέα γραμμή που εγκαινιάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ανοιχτό δίαυλο με τους πολίτες που δοκιμάζονται από την ακρίβεια και την πανδημία. Γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για το «σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας», οπότε προφανώς τελειώνουν τα χρήματα του μέσου νοικοκυριού.

Παρέμβαση στον προσυνεδριακό διάλογο

Αυτή την εβδομάδα τρία στελέχη του κόμματος, οι Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης, με κείμενό τους υπό τον τίτλο «Για το πολιτικό μας σχέδιο – Για μια διεύρυνση αμφίπλευρη πολιτικά, πολύπλευρη κοινωνικά» στέλνουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα πέσει μόνη της σαν ώριμο φρούτο αλλά πρέπει να βάλει το χέρι του και ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κατευθύνσεις:

Αφενός στο πρόγραμμά του με νέες προγραμματικές τομές που θα καθιστούν εμφανή τη διαφορά του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ από τη διακυβέρνηση της χώρας από το 2015 έως το 2019, αφετέρου στη διαδικασία της διεύρυνσης, η οποία πρέπει να συνεχιστεί και σε καμία περίπτωση, όπως λένε, δεν εξαντλήθηκε στις πρόσφατες εσωκομματικές διαδικασίες και εκλογές.

Τα τρία στελέχη επισημαίνουν ότι «οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν ομόφωνα, δεν εφαρμόστηκαν ομόθυμα», ότι «οι συνεδριάσεις της ΚΕΑ δεν είχαν την απαιτούμενη πυκνότητα και ποιότητα» και ότι «δεν αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά όλο το ανθρώπινο διαθέσιμο δυναμικό», ενώ, τέλος, σημειώνουν με νόημα ότι το οργανωτικό μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ «έχει δείξει τα όριά του» και ζητούν τη συγκρότηση «Εθνικού Συμβουλίου».

Ο Ν. Βούτσης δηλώνει ενεργός στο Documento

Την ίδια ώρα, στο parapolitika.gr δημοσιεύτηκε ένα κείμενο το οποίο εμφάνιζε τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να βρίσκεται «σε λευκή απεργία στις προσυνεδριακές διαδικασίες»!

Ο ίδιος επισημαίνει στο Documento ότι είναι περισσότερο ενεργός απ’ ό,τι φαντάζονται κάποιοι και οι υποβολείς τους. Μίλησε άλλωστε στη Βουλή και την εξεταστική, συμμετέχει ενεργά στα του συνεδρίου ενώ την προηγούμενη Κυριακή έδωσε συνέντευξη στην «Αυγή». Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΑ, συμμετείχε μόνο τις δύο τελευταίες ώρες λόγω ταξιδιού.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter