Ο Δένδιας «αδειάζει» με το γάντι τον Μητσοτάκη: Αλλες φρεγάτες θέλουμε

Ο Δένδιας «αδειάζει» με το γάντι τον Μητσοτάκη: Αλλες φρεγάτες θέλουμε
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα φιλικά του ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την πρόθεση των ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ελλάδα F-35 και να δώσουν ακόμη αρκετά οπλικά συστήματα από αυτά που έχουν για απόσυρση.

Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με την επιστολή του Αντονι Μπλίνκεν που χαιρετίστηκε με διθυράμβους, υπάρχουν τέσσερις φρεγάτες τύπου LCS, με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού. Πρόκειται για τις γνωστές LCS που στο Πολεμικό Ναυτικό τις αποκαλούν ειρωνικά «αλουμινότρατες», επειδή μόνο προβλήματα έχουν βγάλει στο Αμερικανικό Ναυτικό. Τεράστια προβλήματα που, παρά τον πακτωλό χρημάτων που διατέθηκαν, δεν λύνονταν με κανένα τρόπο.

Τόσο εξοργιστικό ήταν το θέμα με τις LCS στις ΗΠΑ που ειδικευμένοι Αμερικανοί δημοσιογράφοι έφτασαν να γράφουν: «Βυθίστε τις!»

Διαβάστε επίσης: Φρεγάτες από τον… σκουπιδοτενεκέ των ΗΠΑ θέλει να αγοράσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (Video)

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε αρκετές ευκαιρίες να πει μια «καλή κουβέντα» για τις φρεγάτες που θέλουν να ξεφορτωθούν στην πλάτη μας οι ΗΠΑ. Δεν είπε. Την Κυριακή κατά τον χαιρετισμό του στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Αντιναυάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, στον Πειραιά, μίλησε για το Πολεμικό Ναυτικό και κατέληξε πως «στόχος μας δεν είναι πια η αγορά σύγχρονων σκαφών “από το ράφι”. Πρέπει να συμμετέχουμε ισότιμα στον σχεδιασμό, στη συμπαραγωγή, στη ναυπήγηση των σκαφών μας».

Οι φρεγάτες LCS δεν είναι απλώς «από το ράφι», είναι από τα… σκουπίδια και προφανώς ο υπουργός Αμυνας το γνωρίζει. Θα κοστίσουν πολλά χρήματα για να μεταφερθούν από τις ΗΠΑ, αν καταφέρουν να… διασχίσουν τον Ατλαντικό, να διορθώσουν βλάβες και ελαττώματα, αν είναι εφικτό, και να εξοπλιστούν. Πολύ μεγάλο το κόστος του «δωρεάν».

Οπότε σήμερα Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας βρήκε την ευκαιρία να πει τι φρεγάτες προκρίνει. Μίλησε για κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία επτά αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς κλάσης Constellation, που μελετά η Ελλάδα. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνάντηση του με τον Κύπριο ομόλογο του Βασίλειο Πάλμα.

Πρόκειται για άλλες φρεγάτες πιο σύγχρονες και η συμπαραγωγή θα έπρεπε να είναι κανόνας για κάθε οπλικό σύστημα. Ομως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ποτέ δεν έχει προκρίνει συμπαραγωγή στους εξοπλισμούς. Ακόμη και όταν πρόκειται για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

Για τις φρεγάτες LCS -που θα δοθούν στο πλαίσιο της «δωρεάν» παραχώρησης από τις ΗΠΑ- ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι εξετάζεται ως «ενδιάμεση λύση». Μένουμε ότι «εξετάζεται» μια παραχώρηση.

Αλίμονο αν δεν… εξεταζόταν μια διαπραγμάτευση του Μαξίμου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter