Ο δρόμος των Ταλιμπάν προς την εδραίωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα

Ο δρόμος των Ταλιμπάν προς την εδραίωση δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ταχύτατα το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια παρατεταμένου πολέμου. Όμως, οι αντιστάσεις έστω και μικρής κλίμακας είναι απροσδόκητες. Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν τρεις πορείες στο Αφγανιστάν που βάφτηκαν στο αίμα ενώ η ένοπλη αντίσταση εναντίον των Ταλιμπάν οργανώνεται στην κοιλάδα του Πανισίρ.

Αναπάντεχα σημάδια αντίστασης από το πεζοδρόμιο

Οι πορείες έλαβαν χώρα στις πόλεις Τζαλαλαμπάντ, στο Ασανταμπάντ και στη Καμπούλ. Διαδηλωτές ύψωσαν τις αφγανικές σημαίες και κατέβασαν αυτές των Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι και στις τρεις περιπτώσεις άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μερικοί τραυματίστηκαν. Οι Ταλιμπάν με αυτή τη κίνηση έδειξαν από νωρίς ότι δε θα ανεχθούν καμία αντιπολίτευση από το πεζοδρόμιο.

Η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ακόμη ελεύθερη και απεριόριστη. Ενδεχομένως αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας τόπος συσπείρωσης, συνεννόησης και συντονισμού. Αν και οι πιθανότητες λειτουργίας μίας συγκροτημένης αντιπολίτευσης με μαζικούς όρους που θα διαθέτει την ικανότητα να κινητοποιεί είναι ελάχιστη σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα τουλάχιστον.

Η αντίσταση στη κοιλάδα του Πανισίρ

Ο Αντιπρόεδρος της χώρας Αμρουλάχ Σάλεχ αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας έπειτα από τη φυγή του προέδρου Γκάνι και έχει καταφύγει με στρατιωτικούς στη κοιλάδα του Πανισίρ ώστε να κατοχυρώσει «ελεύθερο έδαφος» και να αμυνθεί με στρατιωτικούς όρους στους Ταλιμπάν. Μαζί του βρίσκεται και ο Αχμάντ Μασσούντ, γιος του θρυλικού Μουτζαχεντίν Αχμάντ Σαχ Μασούντ.

Ο Σάλεχ φαίνεται να κινητοποιεί ορισμένα απομεινάρια του αφγανικού κρατικού μηχανισμού. Διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Ο Αφγανός πρέσβης στο Τατζικιστάν σε συνέντευξη του στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερς» κατηγόρησε για την ήττα τον Αφγανό πρόεδρο Γκάνι, λέγοντας «Δεν μπορώ να πω ότι οι Ταλιμπάν κέρδισαν τον πόλεμο. Όχι ήταν ο Δρ. Ασράφ Γκάνι που παρέδωσε την εξουσία έπειτα από τις προδοτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν», συμπληρώνοντας «μόνο το Πανισίρ αντιστέκεται, με ηγέτη τον Αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ (…) το Πανισίρ στέκεται εναντίον κάθε ενός που θέλει να σκλαβώσει τους ανθρώπους».

Η κοιλάδα του Πανισίρ είναι ένα φυσικό απόρθητο φρούριο. Εκεί αντιστάθηκαν οι Μουτζαχεντίν εναντίον των Σοβιετικών τη περίοδο 1979-1989 ενώ ούτε οι Ταλιμπάν κατάφεραν να σπάσουν την αντίσταση της Βόρειας Συμμαχίας τη περίοδο 1996-2001. Μάλιστα, από εκεί ξεκίνησε και η αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Θεωρείται πιθανό ότι οι Αμερικάνοι θα επιχειρήσουν να αποκτήσουν επαφή με τις αντι-ταλιμπανικές δυνάμεις, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Σε μία προσπάθεια αποσταθεροποίησης της εξουσίας των Ταλιμπάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter