Ο Ένοχος (Guilty) – Η ταινία της εβδομάδας (***)

Ο Ένοχος (Guilty) – Η ταινία της εβδομάδας (***)

Ο αστυνομικός Άσγκερ Χολμ, τηλεφωνητής στα επείγοντα περιστατικά, απαντάει το ένα μετά το άλλο τηλεφωνήματα ρουτίνας και κλήσεις σε βοήθεια σε μια συνηθισμένη βάρδια που κυλάει χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ώσπου δέχεται την κλήση μιας γυναίκας που πιθανότατα να έχει πέσει θύμα απαγωγής και προσπαθεί να εντοπίσει το μέρος που βρίσκεται. 

Όμως μια αναπάντεχη τροπή θα κάνει τη βάρδια αυτή να μοιάζει με παιχνίδι ζωής και θανάτου….

Το φιλμ του πρωτοεμφανιζόμενου σουηδού Γκούσταβ Μέλερ που είναι η επίσημη πρόταση της ταινίας για το φετινό ξενόγλωσσο Όσκαρ (βρίσκεται ήδη στη βραχεία λίστα των 9 ταινιών από τις οποίες θα συμπληρωθεί η τελική πεντάδα με τις κορυφαίες ξενόγλωσσες ταινίες που θα διαγωνιστούν για το βραβείο) σε κρατάει καθηλωμένο για 85 λεπτά στο κάθισμα σου χάρη σε μια ιδέα που θυμίζει αρκετά το «Σε λάθος χρόνο» του βρετανού Στίβεν Νάιτ με τον Τομ Χάρντι. 

Όπως και σε εκείνο το ιδιότυπο road movie του 2013, η δράση (που εντοπίζεται κυρίως μέσα από την τηλεφωνική επικοινωνία ενός άντρα με μια γυναίκα) παρουσιάζεται σε ενεστώτα χρόνο και περιορισμένο χώρο: αντί του αυτοκινήτου εδώ το σασπένς μεταφέρεται σε μια αίθουσα τηλεφωνικών συνδιαλλαγών. 

Πρόκειται για ένα στιβαρό δράμα δωματίου γύρω από την έννοια της ενοχής που γρήγορα λαμβάνει διαστάσεις νευρώδους ψυχολογικού θρίλερ, όπου ο γρίφος απλώνεται δεξιοτεχνικά και πρωτότυπα. Από τη μια μαθαίνουμε βήμα-βήμα τις αιτίες που ο Άσγκερ βρίσκεται σε δυσμένεια στη δουλειά του κι από την άλλη γινόμαστε μάρτυρες ενός συγκλονιστικού θρίλερ γεμάτο αναπάντεχες ανατροπές. 

Όμως η περίτεχνη αφήγηση του Μέλερ που αποφεύγει έξυπνα τις παγίδες της θεατρικότητας δεν είναι το μόνο ατού της ταινίας. Ο θαυμάσιος Γιάκομπ Σέντεργκρεν («Submarino») στο ρόλο του εύθραυστου ψυχολογικά αλλά διορατικού Άσγκερ, δίνει μια ερμηνεία για σεμινάριο: με μια αρχικά συγκρατημένη, ψυχρή σχεδόν συμπεριφορά ανεβάζει τη θερμοκρασία στο κόκκινο πριν φτάσουμε στη συγκινητική εξομολόγηση του στο εξαίσιο φινάλε όπου η λύτρωση (;) έρχεται μαζί με την αποκάλυψη της αλήθειας.

Θρίλερ δανέζικης παραγωγής 2018 (85)

Σκηνοθεσία: Γκούσταβ Μέλερ

Πρωταγωνιστούν: Γιάκομπ Σέντεργκρεν, Τζέσικα Ντίναντζ

Εδώ μπορείτε να δείτε το τρέιλερ με ελληνικούς υπότιτλους:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter