Ο λόγος στα παιδιά-«Τα παιδία γράφει και ζωγραφίζει (για) τον κορονοϊό»

Ο λόγος στα παιδιά-«Τα παιδία γράφει και ζωγραφίζει (για) τον κορονοϊό»

Το Docville της προηγούμενης εβδομάδας απευθύνθηκε σε παιδιά 4,5-19 χρόνων για να διατυπώσουν τις σκέψεις τους με λέξεις και ζωγραφιές, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να εξωτερικεύσουν τους φόβους τους που δημιουργούνται από την εξάπλωση του κορονοϊού και τον υποχρεωτικό εγκλεισμό τους στο σπίτι.

Η εφημερίδα έστρεψε την προσοχή της στους πιο ευαίσθητους δέκτες της κοινωνίας για να ιχνηλατήσει τις αντιδράσεις τους, να αφουγκραστεί τους ανεπαίσθητους ήχους που κάνουν τη νύχτα όταν στριφογυρίζουν στα κρεβάτια τους, να αποτυπώσει την έκφραση στα πρόσωπά τους όταν έρχονται αντιμέτωπα με «μεγαλίστικα» πράγματα και δυσκολοπρόφερτες καταστάσεις. 

Τα παιδιά αναστατώνονται από τη βία και την τρομοκρατία αλλά και από τις καταστροφικές εικόνες του πολέμου που βλέπουν, αλλά τα αίτια τους είναι ανεξήγητα. Στα παιδιά λέμε πάντα την αλήθεια. Τα παιδιά είναι άφοβα, ατρόμητα, ανέγγιχτα από τη θανατίλα και τον τρόμο που έχει απλωθεί (ούτε αυτόματα ούτε μεταφυσικά) πάνω από τις στέγες μας. 

Τα παιδιά δεν μπορούν να συνδέσουν το αίτιο με το αιτιατό και ζητούν απαντήσεις. Οχι όμως σαν αυτές που καθημερινά αναπαράγουν πολιτικοί, πολιτευτάδες και φερέφωνα μιντιοκρατών, αλλά τέτοιες που μπορούν να βολευτούν μέσα στο πολύχρωμο σύμπαν της παιγνιώδους φαντασίας τους.

 Ας τους μιλήσουμε για το σήμερα, όμως μην ξεχάσουμε να το συνδέσουμε με το αύριο. Καθώς σήμερα σε συνθήκες απομόνωσης και εγκλεισμού γεννιούνται τα μελλοντικά προτάγματα. Αυτά που η πραγμάτωσή τους θα δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνικής πραγματικότητας.

ΥΓ.: Μπορείτε να στέλνετε στο email info@documentonews.gr για την ενότητα «Τα παιδία γράφει και ζωγραφίζει (για) τον κορονοϊό» κείμενα και ζωγραφιές των παιδιών σας όπου αποτυπώνουν την προβολή τους στα γεγονότα που πυροδότησε η εξάπλωση του ιού, για να τα αναρτούμε στο site https://www.documentonews.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εφημερίδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter