Ο Μαδούρο «έφαγε τη γλώσσα» του Οικονόμου και της κυβέρνησης

Ο Μαδούρο «έφαγε τη γλώσσα» του Οικονόμου και της κυβέρνησης
Venezuela's President Nicolas Maduro speaks after the signing of an accord with Russia, at the Presidential Palace in Caracas, Venezuela, Wednesday, Feb. 16, 2022. Venezuelan and Russian officials met for high-level discussions in the South American country, a day after diplomats from the U.S. and several other nations gathered to discuss steps toward a negotiated solution to the country's protracted crisis. (AP Photo/Matias Delacroix)

Τον παλιό στίχο που έλεγε «την Κική την αγαπώ, μα μ’ αρέσει κι η Κοκό» θυμίζει η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της κυβέρνησης αναφορικά με την κυβέρνηση Μαδούρο, προκαλώντας ερωτήματα για τη στάση της, μετά και την μετατόπιση της στάσης των ΗΠΑ.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων και διεθνών σχέσεων» απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας σε σχετικό ερώτημα του documentonews.gr για το «ποιος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας για την ελληνική κυβέρνηση».


Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε για την πρόσφατη επαναπροσέγγιση Ουάσιγκτον και Καράκας, και για το εάν αυτή η εξέλιξη αλλάζει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης, που από τον Ιούλιο του 2019, σε μία από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είχε σπεύσει να αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου περισσότερο θολώνει παρά ξεκαθαρίζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθώς η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αλλάξει εδώ και έναν και πλέον χρόνο αναφορικά με τον Γκουαϊδό, χωρίς να υπάρξει σχετική ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς.

Σημειώνεται πως από τον Ιανουάριο του 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανακοινώσει πως δεν αναγνωρίζει πια ως «μεταβατικό πρόεδρο» τον Χουάν Γκουαϊδό, αφού κατά τις βουλευτικές εκλογές της χώρας λίγες εβδομάδες νωρίτερα, έχασε τη θέση του ως επικεφαλής του κοινοβουλίου. Η ΕΕ ανακοίνωσε, τότε, πως τον υποβιβάζει σε «προνομιούχο συνομιλητή», αφήνοντας τις ΗΠΑ και την Βρετανία μόνες στην αναγνώρισή του ως μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο, στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσεων για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, του οποίου τις εισαγωγές απαγόρευσαν λίγες ημέρες νωρίτερα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτηση που είχε δεχθεί ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Α. Παπαϊωάννου τις ίδιες ημέρες που ανακοίνωσε την παραπάνω απόφασή της η ΕΕ, ο ίδιος απάντησε πως «εμείς ταυτιζόμαστε με τη θέση την οποία έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα του Γκουαϊδό, ο οποίος πλέον δεν είναι όπως ξέρετε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου», χωρίς περαιτέρω σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται πως πέντε ημέρες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε διά του υπουργείου Εξωτερικών να αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα «μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της ΕΕ όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των 28, στη δήλωση της Υψηλής Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Mogherini, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Juan Guaido, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Ακόμα, η κυβέρνηση προχώρησε, τότε, στον διορισμό του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη ως σύμβουλο του πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής, ενώ ακόμα και η σύζυγος του Κυρ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόβσκι είχε κάνει σχετική ανάρτηση στήριξης στον Γκουαϊδό, αναφέροντας αυτολεξεί «Επιτέλους το τέλος έρχεται πιο κοντά… Ο Γκουαϊδό της Βενεζουέλας λέει σε βίντεο πως στρατιωτικές δυνάμεις συντάχθηκαν μαζί του για να θέσουν τέλος στην προεδρία του Μαδούρο…». Σημειώνεται επίσης πως ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, είχε καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον πραξικοπηματία «μεταβατικό πρόεδρο» σε συνέδριο για τη Δημοκρατία, τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι πως – σε αντίθεση με τις ΗΠΑ- δεν είναι εφικτό να διακοπεί άμεσα η τροφοδοσία του. Ωστόσο, τόσο η εντεινόμενη συζήτηση καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, όσο και η απειλή πιθανής λήψης μέτρων από τη Μόσχα έναντι ευρωπαϊκών χωρών για διακοπή της τροφοδοσίας τους, γεννά ερωτήματα για τη στάση της Ελλάδας στην πιθανή τροφοδοσία από την Βενεζουέλα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter