Ο Μίκης ομιλητής στο συλλαλητήριο και η επιστολή του στον Μπιθικώτση να μην τραγουδήσει τον ύμνο της χούντας

Ο Μίκης ομιλητής στο συλλαλητήριο και η επιστολή του στον Μπιθικώτση να μην τραγουδήσει τον ύμνο της χούντας

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι εκ των βασικών ομιλητών στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Ανακοινώθηκε σήμερα από τους διοργανωτές, μαζί με τα ονόματα και των άλλων ομιλητών. 

Έτσι αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα μια επιστολή που είχε στείλει στον σύντροφό του στα ξερονήσια και βασικό του τραγουδιστή και φίλο του, Γρηγόρη Μπιθικώτση όταν ο τελευταίος είχε κληθεί να τραγουδήσει στις 13 Ιουλίου 1967, στα Δειλινά τον ύμνο του “Απρίλη”, της χούντας των συνταγματαρχών. 

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, διεθνούς κύρους και οι αγώνες του για την παγκόσμια ειρήνη είναι περισσότερο γνωστοί στο εξωτερικό από ότι στην ίδια του την πατρίδα. 

Τα λόγια που έγραψε στον αδελφικό του φίλο, Μπιθικώτση και οι αιτιάσεις ταιριάζουν πολύ με την άποψη μερίδας του κόσμου που ίσως θα ήθελε να του απευθύνει μια παρόμοια επιστολή, αφού όλα τα ακροδεξιά στοιχεία που θα βρεθούν την Κυριακή στο Σύνταγμα θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν  και να καπηλευθούν την παρουσία ενός θρύλου της αριστεράς και του κινήματος για τη διεθνή ειρήνη.

Διαβάστε τι είχε γράψει στον Μπιθικώτση, με την υποσημείωση ότι ο τραγουδιστής δεν του έδωσε καμία σημασία και εμφανίστηκε κανονικά στο νυχτερινό κέντρο.

Διαβάστε την επιστολή του Μίκη:

«Γρηγόρη. Διάβασα με κατάπληξη ότι πρόκειται να τραγουδήσεις στα “Δειλινά” τον “Υμνο της Επαναστάσεως”. Νομίζω ότι είσαι αρκετά μεγάλος για να καταλαβαίνεις τι πρόκειται να κάνεις. Πόσες ευθύνες επωμίζεσαι και σε τι σοβαρούς κινδύνους μπαίνεις. Κάθισε σπίτι σου με αξιοπρέπεια.

Μην γκρεμίζεις με μια κλωτσιά αυτό που χτίσαμε μαζί τόσα χρόνια. Μην ακούς τους κερδοσκόπους και τους προσκυνημένους. Μη ρίχνεις στον βούρκο το όνομά σου και το όνομα των παιδιών σου, που σε λίγο θα ντρέπονται για σένα. Κάνε τον άρρωστο. Φύγε για το εξωτερικό. Εκεί μπορείς ν’ αρχίσεις μια καινούργια καριέρα. Η Μελίνα σε περιμένει.

Γιατί αν εσύ ο Μπιθικώτσης, το πρωτοπαλίκαρο του Θεοδωράκη, γίνεις επίσημος τραγουδιστής της Δικτατορίας τραγουδώντας αυτό το άθλιο κατασκεύασμα, θα πρέπει να ξέρεις ότι θα γίνεις ο πιο αχάριστος και τιποτένιος προδότης που γέννησε ο Λαός μας. Στο όνομα της φιλίας μας και για χάρη της γυναίκας σου, των παιδιών σου και όλων των αμέτρητων φίλων μας, σε ικετεύω να μ’ ακούσεις για τελευταία φορά. Μετά την Πέμπτη θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter