Βρετανία: Εκτός μάχης για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Εκτός μάχης για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας ανέφερε πως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει αποτελεσματικά από τη στιγμή που δεν θα είχε ένα ενωμένο κόμμα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν λάβει μέρος  στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, καθιστώντας τον Ρίσι Σουνάκ το απόλυτο φαβορί για να γίνει ο νέος ένοικος στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε δηλώσει επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος, αλλά είχε πει στους υποστηρικτές ότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα, ενώ τουλάχιστον επτά υπουργοί είχαν μιλήσει ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς του.

Αφού διέκοψε ξαφνικά τις διακοπές του στην Καραϊβική προκειμένου να επιστρέψει εσπευσμένα στη Βρετανία, ο Τζόνσον συνομίλησε με τους αντιπάλους του Ρίσι Σουνάκ και Πένυ Μορντάουντ, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να συμμετάσχουν στην απόπειρα πολιτικής επιστροφής του.

Ωστόσο, ο Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος αφού μόλις που κατάφερε να μετρήσει περίπου 60 δηλωμένους υποστηρικτές του μέχρι το απόγευμα της Κυριακής – πολύ λιγότερους από το όριο των 100 βουλευτών που απαιτείται για να είναι υποψήφιος.

Ο πρώην πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι είχε την απαιτούμενη υποστήριξη, αλλά αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα καθώς «απλώς δεν θα ήταν το σωστό» και ότι  «δεν μπορείς να κυβερνήσεις αποτελεσματικά αν δεν έχεις ένα ενωμένο κόμμα στη Βουλή».

Πρόσθεσε πως  λόγω της αποτυχίας να επιτευχθεί συμφωνία με τους Σουνάκ και Μόρντοντ, «το καλύτερο είναι να μην προχωρήσει η υποψηφιότητά μου και να δηλώσω την υποστήριξή μου σε όποιον νικήσει».

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Σουνάκ έχει περισσότερους από 140 δηλωμένους υποστηρικτές, ενώ η Μόρντοντ υστερεί με μόλις 25.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter