Ο Ντογιάκος επισφράγισε την εκτροπή

Ο Ντογιάκος επισφράγισε την εκτροπή

Μετά την απόπειρα παρεμπόδισης του ελέγχου της ΑΔΑΕ στη Cosmote και τις απειλές κατά δημοσιογράφων που του ασκούν κριτική, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέδωσε γνωμοδότηση που βάλλει κατά των συνταγματικών προβλέψεων για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Όχι, το χειρότερο δεν είναι πως ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εκδίδει αντισυνταγματικές και παράνομες γνωμοδοτήσεις προκειμένου να σαμποτάρει τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Δυστυχώς, ο Ισίδωρος Ντογιάκος αποτελεί τη σφραγίδα της εκτροπής που κρατά στα χέρια του ο πρωθυπουργός, αποδεικνύοντας πως δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν πρόθυμο εκφραστή της δικαστικής υποτέλειας ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας.

Όταν το Documento αποκάλυπτε τη μία λίστα μετά την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργικός του φίκος (Γιάννης Οικονόμου) μιλούσαν για έλλειψη τεκμηρίων. Η εφημερίδα αποτελούνταν από ένα μάτσο παραμυθάδες, οι οποίοι μασώντας φύλλα δάφνης επινοούσαν παρακολουθήσεις, πράκτορες και αισώπειους μύθους. Έτσι δεν έλεγε ο κ. Οικονόμου; Αφού ολοκληρώθηκε ο κύκλος των δημοσιευμάτων με τα θύματα του επιτελικού παρακράτους, σειρά είχαν τα περιζήτητα τεκμήρια. Ο Χατζηδάκης θα είναι ο υποψήφιος 5046c του Βόρειου Τομέα Αθηνών, ενώ ο «βουβός» αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, θα ανανεώσει και τυπικά τη θητεία του ως στόχος 519c.

Οι μειωτικές αναφορές χάθηκαν από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου και η γραμμή της πλειοψηφίας αρκέστηκε σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις περί εμπιστοσύνης στο έργο της Δικαιοσύνης. Πού και πού αφήνονταν αιχμές για «ρυπαρά δίκτυα», τα οποία ο Γ. Οικονόμου απέφευγε να διευκρινίσει ποια είναι και πώς τα γνωρίζει, αλλά το μοτίβο παρέμενε ίδιο σε σημείο πλήξης και ανίας. Ώσπου η πολυαναμενόμενη έρευνα των εισαγγελικών αρχών αποδείχτηκε κακόγουστο αστείο, με εφόδους σε οικοδομές και άδεια γραφεία την ώρα που η αρμόδια εισαγγελέας, Αγγελική Τριανταφύλλου, ομολογούσε ότι δεν είχε διαβάσει καν τα αποδεικτικά στοιχεία της παρακολούθησης του υπουργού Εργασίας και αντιπροέδρου της ΝΔ.

Όλο αυτό το διάστημα, ο Ισ. Ντογιάκος αναζητούσε το βαθύ λαρύγγι αντί για το βαθύ παρακράτος. Παρατηρούσε στωικά τη μία αποκάλυψη μετά την άλλη, φροντίζοντας η έρευνα να μην ανατεθεί σε ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς. Όταν η ΑΔΑΕ προέβη αυτοβούλως στον πρώτο έλεγχο διαπιστώνοντας την παρακολούθηση Κύρτσου – Τέλλογλου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέλαβε χρέη νομικού συμβούλου της Cosmote. Ήταν τέτοια η έκπληξη από τα αντανακλαστικά του κ. Ντογιάκου που αρκετοί νομικοί αναρωτιούνταν στην Ευελπίδων αν άνοιξε κάποια γραμμή νομικής εξυπηρέτησης του κοινού με τηλεφωνητή τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό της χώρας.

Ακολούθησε η εκδικητική προαναγγελία φορολογικών ελέγχων κατά του Documento, ενώ μετά τους τελευταίους ελέγχους της ΑΔΑΕ, οι οποίοι πιστοποίησαν την παρακολούθηση βαρυσήμαντων θεσμικών προσώπων, ο κ. Ντογιάκος αποφάσισε να καταστήσει σαφές ότι προσφέρει απλόχερα την τρίτη εξουσία στις υπηρεσίες της κυβέρνησης. Η απειλητική γνωμοδότησή που εξέδωσε κατά των «απείθαρχων» μελών της ανεξάρτητης Αρχής θυμίζει τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία απειλούσε με δέκα χρόνια κάθειρξη όποιον «σπάσει» την ομερτά. Μάλιστα, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε κρετίνους, ισχυρίστηκε πως τη γνωμοδότηση την εξέδωσε για λόγους «γενικότερου ενδιαφέροντος» ενώ είναι γνωστό τοις πάσι πως σχετικό αίτημα είχε καταθέσει η Cosmote.

Ο ανώτατος Εισαγγελέας επιβεβαιώνει μεν τον χαρακτηρισμό του σαμποτέρ της διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά αποδεικνύεται ατζαμής. Η γνωμοδότησή του κρίνεται από έγκριτους επιστήμονες του δικαίου παράνομη και αντισυνταγματική, ενώ πολλοί εξ αυτών τον κατηγορούν ακόμα και για παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του πως δεν θα λάβει καν υπόψη του τη γνωμοδότηση, με τα κόμματα του προοδευτικού τόξου να διατυπώνουν δριμύτατες επικρίσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε πως παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας, καλώντας τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τον συλλάβει. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης (θύμα του παράκεντρου Μητσοτάκη) αναπαρήγαγε τη «στρογγυλή» ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ που ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον παρακολουθητή του, ο Χάρης Καστανίδης εξήγησε στο Twitter τους λόγους που καθιστούν έκνομη τη γνωμοδότηση Ντογιάκου. Επίσης, το ΜέΡΑ25 χαρακτηρίζει τη νέα παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως απόδειξη «του βάθους της θεσμικής παρακμής».

Ο Ισ. Ντογιάκος κατέστη δακτυλοδεικτούμενος, με την κυβέρνηση να είναι ο τελικός αποδέκτης της κριτικής. Οι δήθεν προστάτες των θεσμών και τιμητές της διάκρισης των εξουσιών κατάφεραν να αποτυπώσουν την καθεστωτική τους αντίληψη στο πρόσωπο και τη συμπεριφορά του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επόμενό τους βήμα θα είναι η προσπάθεια αντικατάστασης των ανεπιθύμητων μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ μέσω των σχετικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Όμως, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να συναινέσει στην προσπάθεια συγκάλυψης του πολύκροτου σκανδάλου. Ο μόνος σύμμαχος που απέμεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται πως είναι ο Ισ. Ντογιάκος, αλλά για πόσο ακόμα;

ΥΓ. Το γεγονός ότι ο Γ. Οικονόμου απάντησε στον Αλ. Τσίπρα εξ ονόματος του κ. Ντογιάκου είναι δηλωτικό. Για τον κ. Ντογιάκο…

Διαβάστε επίσης:

Η κυβέρνηση στηρίζει τις απειλές Ντογιάκου και κουνά το δάχτυλο στον Τσίπρα


Νέοι έλεγχοι της ΑΔΑΕ με σημαντικά ευρήματα – Ενεργοποιείται και πάλι o Ντογιάκος για να τα βγάλει παράνομα


Τσίπρας για γνωμοδότηση Ντογιάκου: Είναι αντισυνταγματική, ζητάω στοιχεία, ελάτε να με συλλάβετε


Παράνομη η γνωμοδότηση Ντογιάκου που προσπαθεί να μπλοκάρει τους ελέγχους της ΑΔΑΕ


Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκθέτει Ντογιάκο: Αρμόδια για τους ελέγχους η ΑΔΑΕ


Κοντιάδης: Νομικά αστήρικτη η γνωμοδότηση Ντογιάκου, αποσκοπεί σε ευνουχισμό της ΑΔΑΕ


Καϊδατζής στο documentonews.gr για γνωμοδότηση Ντογιάκου: «Απροκάλυπτη παρέμβαση, θεσμικά σοκαριστική»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter